Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Laistymas pakeltose lysvėse, šiltnamyje ir darže – kokias sistemas rinktis?

Prasidedant aktyviam sodininkavimo sezonui, laikas pagalvoti apie tai, kaip laistysite daržo zoną. Tinkamas laistymas yra esminis sėkmingo sodininkavimo elementas, ypač, kai kalbama apie pakeltas lysves, daržus ir šiltnamius. Teisingai parinkta laistymo sistema ne tik užtikrina, kad jūsų augalai gautų pakankamai vandens, bet ir padeda taupyti išteklius, fizines jėgas bei laiką. Dėl vis didėjančių klimato pokyčių ir ribotų vandens išteklių svarbu pasirinkti efektyvius laistymo būdus. Šiame straipsnyje apžvelgsime populiariausias laistymo sistemas, kurios tinka pakeltoms lysvėms, daržui ir šiltnamiams, taip pat pateiksime naudingų patarimų jų įrengimui ir naudojimui.
Lašelinis laistymas
Lašelinis laistymas / „Maidina“ nuotr.

Laistymo sistema šiltnamyje ir darže – į ką būtina atsižvelgti?

Renkantis laistymo sistemą šiltnamiui, visų pirma, nusimatykite, kokį vandens šaltinį naudosite – virš žemės pakeltą vandens talpą ar vandentiekį. Daugelis sodininkų nerimauja, kad vandentiekio vanduo gali būti per šaltas jų augalams, tačiau dėka lašelinio laistymo, drėkinimas vyksta palaipsniui, nesukeldamas augalams šoko.

Jeigu šiltnamyje auga pavieniai augalai, tokie kaip pomidorai, paprikos, baklažanai ar kiti, labiausiai tiks taškinės laistymo sistemos. Jos drėkina tik konkrečius augalus, todėl sumažina piktžolių kiekį tarp augalų bei vandens sąnaudas. Tuo tarpu norint laistyti ištisą augalų eilę, geriausia rinktis linijinio laistymo sistemas. Jos užtikrina visos augalų eilės tolygų drėkinimą.

Tiems, kurie nori savarankiškai įsirengti laistymo sistemą, mes sukūrėme specialius „Laistymo Padėjėjo“ rinkinius. Tai yra paprastai naudojami rinkiniai, kuriuos galima greitai ir lengvai surinkti patiems be specialistų pagalbos.

„Maidina“ nuotr./Lašelinis laistymas
„Maidina“ nuotr./Lašelinis laistymas

Pakeltos lysvės – kaip nesugadinti estetinio vaizdo su laistymo sistema?

Pakeltų lysvių laistymas yra ypač svarbus, kadangi dirvožemis lysvėse išdžiūna gerokai greičiau nei auginant augalus įprastose lysvėse. Visgi viena didžiausių baimių yra styrantys laistymo sistemos vamzdžiai, kurie gadina estetinį vaizdą.

Įsirengiant laistymo sistemą pakeltose lysvėse, geriausia rinktis smulkaus laistymo purkštukus arba smulkius lašelinius vamzdelius. Smulkaus laistymo purkštukai ir lašeliniai vamzdeliai leidžia tiksliai nukreipti vandenį į reikiamas vietas pakeltoje lysvėje. Tai svarbu, nes augalai gali būti išdėstyti nevienodai, o šios laistymo priemonės leidžia užtikrinti, kad kiekvienas augalas gaus pakankamą vandens kiekį. Lašelinis vamzdelis leidžia vandeniui tiesiogiai pasiekti šaknis, vengiant lapų drėkinimo. Tai padeda išvengti daugelio augalų ligų, kurios plinta dėl drėgnų lapų ir šiltos aplinkos.

„Maidina“ nuotr./Lašelinis laistymas
„Maidina“ nuotr./Lašelinis laistymas

Kada įsirengti laistymo sistemą?

Laistymo sistemas darže, šiltnamyje ar pakeltose lysvėse geriausia įsirengti gegužės mėnesį, kai augalai dar nedideli. Šis laikas yra idealus, nes augalai tik pradeda augti ir esant poreikiui juos lengva perkelti.

Pavyzdžiui, jei ketinate įrengti taškinę laistymo sistemą, pirmiausia rekomenduojame susodinti daigus ir tik tada priderinti lašintuvus prie jų vietos. Tai leidžia tiksliai nustatyti, kur bus reikalingas vanduo, taip užtikrinant, kad kiekvienas augalas gautų pakankamai drėgmės. Įrengiant laistymo sistemą iš anksto, taip pat sumažinama rizika pažeisti jau augančius augalus ar jų šaknis.

„Maidina“ nuotr./Taškinis laistymas
„Maidina“ nuotr./Taškinis laistymas

Kaip automatizuoti laistymo sistemą?

Laistymo sistemų valdikliai padeda automatizuoti laistymo procesą. Nustatytu laiku jie įjungia ir išjungia laistymo sistemas, todėl šios veikia automatiškai, o jums nereikia rūpintis, kada jas išjungti. Valdikliai yra ypač patogus pasirinkimas, jei turite sodybą ir negalite lankytis joje kas savaitę, tačiau augalams vis tiek reikia vandens, arba jei planuojate atostogas ir norite, kad augalai būtų palaistyti jūsų išvykos metu. Žinoma, galima laistymo sistemas valdyti ir be valdiklių – atsukant ir užsukant laistymo sistemos kranelį rankiniu būdu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?