Grūstas ledas – tai smulkesnės ledo dalys nei kubeliai. Toks ledas tirpsta greičiau ir papildo gėrimą vandeniu. Dažnai naudojamas kokteilį ruošiant trintuvu / maišytuvu / plaktuvu (blenderiu), kad nepažeistų peiliukų. Taip pat kai reikia vientisos konsistencijos ir kad ledukai ištirptų iki išgeriant visą kokteilį. Dažniausiai pripildomos 2/3 dalys taurės.
Shutterstock nuotr. / Gėrimas su ledukais |
Ledo drožlės – tokio tipo ledą dažniausiai sutinkame kokteiliuose su šerbetu. Jis naudojamas plaktuvuose plakamuose kokteiliuose. Su tokiu ledu galite paruošti tik suaugusiesiems skirto šerbeto su alkoholiu – tiesiog užpilkite norimo likerio ar kito alkoholinio gėrimo.
Dideli ledo gabalai dažniausiai naudojami tokiems gėrimams kaip punšas atvėsinti. Mažais ledo kubeliais atvėsinti didelį kiekį gėrimo sunkoka, nes jie greitai tirpsta ir jų reikia daug. Taip gėrimas atskiedžiamas. Didelis ledo gabalas tirpsta pamažu ir nuolat vėsina gėrimą. Populiari žiedo forma. Šis didelis gabalas atrodys gražiau, jei jame bus prie kokteilio tinkančių priedų, pavyzdžiui, agurko ar citrinos griežinėlių, arbūzo gabalėlių, uogų ar mėtų lapelių. Kad papuošimai atrodytų gražiai, pirmiausia formą pripildykite vandeniu tik iki pusės ir sudėkite uogas ar žalumynus, o kai užšals, užpilkite vandeniu iki viršaus ir vėl užšaldykite. Taip priedai nebus išsikišę ir ledas bus lygus.
Fotolia nuotr. / Ledas |
Dar vienas iš variantų – ledo rutulys. Šis ledo gabalas mažesnis ir tinka naudoti stiklinėje geriant, pavyzdžiui, viskį su ledu. Jis tirpsta ilgai, tad dera prie ilgai geriamų gėrimų – kai norisi turėti ledo stiklinėje, kol gersite gėrimą. Paskutinis gėrimo gurkšnis bus toks pat aromatingas, kaip ir pirmieji, o ne stipriai praskiestas, kaip naudojant mažus ledukus. Tik reikės priderinti ledo formos dydį, kad šis tilptų į stiklinę. Ledo rutulį įmanoma pasigaminti keliais būdais. Galite naudoti specialią formą, rutulys gali būti skaptuojamas iš didelio ledo gabalo arba galite pasinaudoti paprasčiausiais balionais – pripilkite į juos vandens ir užšaldykite.
Šaldykite ledą iš tokio vandens, kokį norėtumėte gerti: virinto, filtruoto, šaltinio ar supilstyto į butelius. Nelaikykite šaldytuve ledukų šalia stiprų kvapą turinčių produktų, pavyzdžiui, žuvies. Ir naudokite juos šviežius! Tam reikės atminti, kuriuos į šaldiklį įdėjote pirmiausiai, kad visada išimtumėte ten ilgiau esančius ledukus ir jie per ilgai neužsistovėtų. Dar vienas naudingas patarimas – gėrimus tiekite atšaldytose taurėse!