Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje buriasi gyvūnų augintojų ir ekspertų bendruomenė: kartu spręs kylančius iššūkius

Lietuvoje veiklą pradeda nauja visuomeninė iniciatyva – Naujų šeimininkų klubas. Tai švietėjišką misiją turinti keturkojų mylėtojų bendruomenė, kuri suburs tiek gyvūnų augintojus, tiek ekspertus, rašoma bendruomenės pranešime žiniasklaidai.
Lietuvoje veiklą pradeda nauja visuomeninė iniciatyva – Naujų šeimininkų klubas
Lietuvoje veiklą pradeda nauja visuomeninė iniciatyva – Naujų šeimininkų klubas / Pranešimo aut. nuotr.

Tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta apklausa parodė, kad naminių gyvūnų per pastaruosius trejus metus turėjo 59 proc. Lietuvos gyventojų. Dažniausiai mūsų šalyje laikomi naminiai gyvūnai, anot apklausos, yra šunys ir katės.

Tyrimas taip pat parodė, jog net 80 proc. šalies gyventojų savo augintinius laiko visaverčiais šeimos nariais – lyg vaikais.

Be to, 60 proc. apklausoje dalyvavusių gyventojų teigė, kad augintiniai jiems suteikia daug laimės ir gerų emocijų, skatina daug vaikščioti ir būti gryname ore (34 proc.), padeda spręsti vienišumo, emocinės sveikatos problemas (34 proc.), moko atsakomybės, empatijos ir padeda pasiruošti tėvystei (25 proc.).

Shutterstock nuotr./Šuns maudynės
Shutterstock nuotr./Šuns maudynės

„Šias tendencijas aiškiai matome ir kasdienėje savo veterinarijos klinikų tinklo veikloje – gyvūno atėjimas į šeimą tampa dideliu įvykiu, kuriam labai atsakingai ruošiamasi. Keičiasi ne tik visuomenės požiūris į naminius gyvūnus, bet ir veterinarijos paslaugos – savo apimtimi ir profesionalumu jos tampa vis artimesnės žmonių medicinos paslaugoms. Be to, vis daugiau gyventojų pageidauja, kad jų augintinis klinikoje turėtų jį nuolatos prižiūrintį gydytoją – tarsi šeimos gydytoją“, – pastebi veterinarijos klinikų tinklo „DR.VET“ vadovė Aušra Rubė.

Visuomenėje vykstantys pokyčiai padiktavo ir naujos visuomeninės iniciatyvos – Naujų šeimininkų klubo bendruomenės – sukūrimą. Šią švietėjišką misiją turinčią iniciatyvą šiuo metu pradeda „DR. VET“ kartu su naminių gyvūnų augintojų bei įvairių sričių gyvūnų ekspertų palaikymu.

„Sparčiai augame ir labai vertiname didžiulį veterinarijos gydytojų bei gyvūnų augintojų pasitikėjimą. Kartu tai priimame ir kaip tam tikrą atsakomybę skatinti teigiamus pokyčius visuomenėje, imtis naujų iniciatyvų, kurios padėtų spręsti kylančias problemas ir leistų toliau kryptingai didinti gyvūnų priežiūrą ir bendrą gerovę mūsų šalyje.

Vieną iš idėjų pradedame įgyvendinti jau dabar: visus naminių gyvūnų augintojus ir profesionalus, dirbančius su gyvūnais, kviečiame burtis į naujų šeimininkų bendruomenę. Tai visuomeninė iniciatyva, kurios tikslas yra labai paprastas – padėti mums visiems dar geriau suprasti savo keturkojus draugus ir tapti dar geresniais gyvūnų šeimininkais“, – teigia A. Rubė.

Pasak jos, Naujų šeimininkų klubas turės švietėjišką misiją – tai bus erdvė, kurioje gyvūnų augintojai galės iš pirmų lūpų sužinoti visą pagrindinę informaciją, susijusių su gyvūnų priežiūra ir auginimu. Informacija su klubo bendruomene dalinsis veterinarijos gydytojai bei įvairių sričių gyvūnų priežiūros ekspertai, kurie taip pat atsakys į gyventojams kylančius klausimus.

Visi norintys jau dabar kviečiami jungtis prie Naujų šeimininkų klubo bendruomenei skirtos uždaros grupės „Facebook“ socialiniame tinkle čia.

Taip pat klubo bendruomenei aktuali informacija bus skelbiama ir specialiame polapyje „DR.VET“ tinklalapyje.

Shutterstock nuotr./Korgis
Shutterstock nuotr./Korgis

Tarp naujosios bendruomenės ekspertų bus ir žinomas Lietuvoje kinologas-instruktorius, VšĮ „Profesionali kinologų ir šunų mokykla“ įkūrėjas Rolandas Eidininkas, kuris su Naujų šeimininkų klubo nariais dalinsis pozityvios šunų dresūros patarimais.

„Gerais gyvūnų šeimininkais ne gimstama, o tampama, todėl stiprinti švietėjišką veiklą gyvūnų priežiūros srityje yra labai svarbu. Jei edukuosime šeimininkus, nuo pat gyvūno atsiradimo namuose mokysime juos pozityvios dresūros, ne tik augintiniai patirs mažiau streso ir nebus psichologiškai traumuojami, bet ir patiems šeimininkams įvairių rūpesčių kils gerokai mažiau. Dauguma problemų, susijusių su gyvūnų priežiūra ir elgesiu, kyla būtent dėl nežinojimo ir nepatyrimo“, – pažymi kinologas-instruktorius R. Eidininkas.

Prie Naujų šeimininkų klubo ekspertų komandos jungiasi ir Vilniuje įsikūrusios SOS gyvūnų prieglaudos gyvūnų prižiūrėtoja Laura Šlajė. Ji pastebi, kad nors informacijos šiais laikais yra labai daug, ją atsirinkti užtrunka laiko. L. Šlajė su klubo bendruomene dalinsis patarimais, kaip įveikti iššūkius, kurių kyla priėmus globoti augintinį iš prieglaudos.

„Esame dėkingi visiems, kurie pasirenka išgelbėti augintinį pasiimant jį iš prieglaudos, užuot gyvūną nusipirkę. Mūsų globojamų augintinių naujais šeimininkais nusprendžia būti ir jauni, ir vyresni asmenys“, – sako SOS gyvūnų prieglaudos darbuotoja L. Šlajė.

Tiesa, ji pridūrė, kad Lietuvoje daliai visuomenės vis dar yra aktuali gyvūno veislė ir ieškant augintinio neretai yra vaikomasi madų. Ji vylėsi, kad kryptingai edukuojant visuomenę per Naujų šeimininkų klubą bei paneigus tam tikrus mitus apie prieglaudų globotinius, naujus namus ras vis daugiau prieglaudose globojamų keturkojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas