Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 29

Loretos laiškas mamai. „Tu užauginai svetimą vaiką ir pamilai jį kaip savo“

Kviečiame dalyvauti 15min GYVENIMAS konkurse „Laiškas mamai“ ir išreikšti savo jausmus žmogui, kuris jus augino ar tebeaugina, vis suteikdamas naujų gyvenimo pamokų, nesvarbu, kiek jums metų bebūtų.
Motinos rankos
Motinos rankos / 123RF.com nuotr.

Kviečiame skaityti Loteros laišką, skirtą netgi dviem mamoms.

Mama, mamytė, motulė, motinėlė, mamukas, motutė, mamelė, mamužė... Tai patys gražiausi kreipiniai.

Kiek dievulis motinai davė stebuklų: pajusti pirmuosius kūdikio judesius įsčiose, išleisti jį į pasaulį, maitinti krūtimi... Bent pro rakto skylutę norėčiau pamatyti, kaip mane mažą mama sūpavo, glaudė prie savęs, glostė... Kaip gaila, kad tokie prisiminimai neaplanko.

Norisi tikėti, kad buvau laukiamas, mylimas vaikas. Dabar maldose savo mamai galiu padėkot už suteiktą gyvybę ir pirmuosius gyvenimo metus. Mintyse išliko tokia švelni, tyli, bet tuo pačiu ir tokia liūdna. Kai giltinė buvo visai šalia, mama mus šaukė, bet mes per maži ir nerūpestingi buvom, kad atsilieptume į jos šauksmą... Kaip dabar skaudu...

Koks kilnus tikslas užauginti svetimą vaiką ir pamilti jį taip, kaip savo. Antroji mano mama visada buvo ir bus mamytė. Ji suteikė jaukią užuovėją, globą, meilę. Prisimenu tvarkingą, darbščią, kuri dirbdavo per naktis, kad tik man nieko netrūktų, gardesnį kąsnį atiduodama man, o ne sau pasilikdama. Ištartas piktesnis žodis išmokė pasitempti, atsakyti už savo veiksmus ir daugiau blogai nebesielgti.

Gaila, kad mamytė nebematė manęs su išleistuvių, vestuvine suknele, nepaėmė ant rankų mano pirmagimės.

Mama, mamyte, tavęs nebėra, kai iškrenta pirmosios snaigės. Mamyte, nebėra tavęs, kai kalena gandrai ir skleidžias žibutės. Mama, mamyte, tavęs nebėra, kai pražysta lelijos po langais. Mamyte, nebėra tavęs, kai atsisveikina paukščiai ir nukrenta auksaspalviai lapai...

Daug metų aš pati esu mama, bet iki šiol su didžiausiu pavydu žiūriu į tuos žmones, kurie turi gyvas mamas. Niekada nepatikėsiu, kad motinos nemyli savų vaikų, nes juk jie - jos širdies dalelės. Gal jos neparodo to dėmesio, nespėja pavargusios sunkiam gyvenimo kely...

Kol gyva buvo mamytė, nesupratau koks tai turtas; jos meilės nenupirksi net už visus pasaulio pinigus. Suraskit laiko, skubėkit, dukros ir sūnūs, pas mamas. Nebūtinai su dovanomis, bet su šypsena, geru žodžiu, darbais. Ateis diena, kai jūsų gimtuosiuose namuose niekas nebelauks, neberymos prie lango ar vartelių. Tamsi naktis tada bus klaidi.

Netekties skausmas pats baisiausias, kuris išlieka visam laikui.

Daugelis, kaip aš, skubame į amžino poilsio vietą. Ten mintyse galime kalbėtis, guostis, klausti patarimo, bet atsako jau nebebus niekada. Netekties skausmas pats baisiausias, kuris išlieka visam laikui.

Pavasario saulė ir bundanti gamta tegul sušildo, suardo tuos ledus, jei juos kausto motinos ir vaikų širdys. Tegul kiekvienas padovanoja savo mamai pačius gražiausius žodžius, nes jos tikrai to vertos.

Už bemieges naktis, už rūpestį, meilę, kantrybę, už rankų švelnumą, už niūniuotas lopšines, padrąsinančius žodžius, pamokymus, patarimus. Kaip dainos žodžiai sako: tegul gyvenimo perkūnai baisiai trankos, žinau, apgins ir nuramins mama.

Amžinai išėjai

Kai niekas nemato ir niekas negirdi,

Aš angelo sargo maldauju sugrįžti.....

Vis dar noriu ant namo slenksčio

Padėjus galvą parymot, Mamyt...

Kaip norėčiau parbėgus prisiglaust,

Tvirtai apkabinus myluot tave,

Gal pakalbėti, o gal tiesiog patylėt,

Norėtum ir Tu tik su manim.

Mamyte, būtum užuovėja, uostas ramus,

Kai blaško nerimstantys vėjai vis

Mano ir anūkų vingiuotuos keliuos...

Tu nepasmerktum ir nesibartum,

Tik tyliai dainuotum ir verktum širdim...

Aš vis, kaip mažas vaikas, penkerių,

Tavęs vis naiviai ilgiuosi, guodžiuosi,

Naktimis aš šaukiu sapnuose:

„Mamyte, mieloji, pareik bent trumpam,

Nors akimirką pabūk šalia manęs...“

Ir būčiau tada pati laimingiausia

Šioj žemėj žmogus ir mama...

Loreta


Dalyvaukite konkurse „Laiškas mamai“

Kviečiame dalyvauti 15min GYVENIMAS konkurse „Laiškas mamai“ ir išreikšti savo jausmus žmogui, kuris jus augino ir tebeaugina, vis suteikdamas naujų gyvenimo pamokų, nesvarbu, kiek jums metų bebūtų.

Rašykite apie mamos įsimintiniausią pamoką, tobulai su mama praleistą dieną. Ar gerai pažįstate savo mamą ir suprantate, kokius sprendimus jai teko priimti ir kodėl?

Kokia jūsų mama? Ką prisimenate iš vaikystės?

Atrinktus laiškus publikuosime 15min GYVENIMAS skiltyje. Laiškų lauksime adresu gyvenimas@15min.lt iki gegužės 6 dienos. Nurodykite savo vardą ir pavardę (portale skelbsime tik vardą).

Ypač lauksime laiškų, kurie būtų iliustruoti jūsų mamos ar jūsų visos šeimos nuotrauka. Padirbėkite nuoširdžiai, atsiųskite ilgą laišką (ne 3–5 eilutes), nes dovana – gana solidi.

Jautriausio ir nuoširdžiausio laiško autoriui padovanosime automatinį kraujospūdžio matuoklį „Microlife BPA6PC“.

Prizo steigėjų nuotr./Automatinis kraujospūdžio matuoklis „Microlife BPA6PC“
Prizo steigėjų nuotr./Automatinis kraujospūdžio matuoklis „Microlife BPA6PC“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai