Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 29

M.Matulaitytė-Feldhausen: lietuvių kalba neįgali – ir mes neįgalūs

Pavadinime turėtų būti „nugalinti“, bet, kaip suprantu, šiam neegzistuojančiam žodžiui reikalingas šioks toks paaiškinimas, todėl vietoj jo imkime „neįgalūs“, nors jis ne iš tiesų atspindi tai, ką reikia pasakyti. Apskritai, mums reikėtų pradėti rimtai tvarkytis su kalba, kalbą įgalinant, o ne darant ją visiška klipata, su terba ir su lazda lietuviškais dirvonais railiojančia.
Milda Matulaitytė su petnešomis
Milda Matulaitytė su petnešomis / Asmeninio albumo nuotr.

Nes, na, patys žinote, kokia kalba, tokie ir mes patys – neįgali kalba, neįgalūs ir mes, josios vartotojai. Kas yra railiojanti? Ėgi imkite ir patys pasižiūrėkite, jei patys iš savęs nežinote, lietuviškosios kalbos basanavičiai ir žemaitės. Saugotojėliai, kad tik ginkdie koks anglicizmas mūsų tyrosios kalbelės garbės nenuplėštų. O tuo tarpu...

O tuo tarpu pasaulis vystosi proporcingai mūsų kalbos nusivystymui į lankas. Nea, aš nenoriu pasišnekėti su jumis apie snygius ir apdrabas šiandien, šiandien aš noriu apie problemėles ir mūsų dirbtinį neįgalumą su jumis šnekėti. Apie tą, paralyžiuojantį mus ir mūsų gerovę. Ne, ne tą, apie kurį mūsų aukščiausiasis šneka, patėškęs varganų šližikų ant purvino aksfalto. Žinau, šelmiai, žinau. Ne aksfaltas, bet jis šiandien į kontekstą labai pritinka.

Aš šiandien turiu...

Sakinys niekuo neypatingas ir, jį išgirdus, turbūt per daug stebėtis nereiktų. Ir vis tik kažkada, pirmąsyk išgirstas, jis mane išvertė iš koto. Kodėl? Tuojaus pat, palaukit sekundėlę, baigiu tik greitai vieną telefoninį pokalbį su Lietuva, užsisakinėju čia biškį šį bei tą į remontuojamą kambarį, tai ūtėlės pasturgali, rūksta dūmai, kaip smagu. Ne, išties nesmagu, nes kai tik koks reikalas su Lietuva, tai ir problemos, tai ir negalėjimai, bet ką dabar. Žodžiu, einam prie „aš šiandieną turiu“.

Šitą sakinį pirmą kartą išgirdau bene Vokietijoje, prieš daugelį metų, aišku. Kokia tai neišraiškingo veido pardavėja man kaip žirnius į sieną išbėrė, kokių bandelių jį šiandien „pardavime“ dar turi. „Durne, tu“, – pagalvojau tada, kaip šiandien atsimenu, kad šitaip pagalvojau. Mat prasta lietuvė būčiau, jei į viską, kas man nepatinka, ko nesuprantu, kas man netinka, nepagalvočiau „durne tu“ arba „durniau“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant