Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 22

Mano kiemas. Nijolė žalią karalystę puoselėja 20 metų: augalus vežasi iš užsienio

Nijolė Morkūnienė iš Klaipėdos miesto pasakoja, kad susikūrė tokią aplinką savo kieme, kad nevilioja net jūra. Didžiuliame sklype galima atrasti ne tik pačių įvairiausių augalų – dekoratyvinių krūmų, gėlių, bet ir daržą, šiltnamį ir net baseiną bei kitas išpuoselėtas poilsio zonas.
Nijolės Morkūnienės kiemas
Nijolės Morkūnienės kiemas / Asmeninio archyvo nuotr.

„Mūsų sklypas yra gana didelis – 24 arai. Jame prieš dvidešimt metų nieko nebuvo, todėl darbo turėjome įdėti labai daug ir viską darėme savo rankomis. Kieme dabar turime ir baseiną, ir terasą, ir poilsio zoną ir, žinoma, pačių įvairiausių augalų, gėlių“, – pasakoja Nijolė.

Ji priduria, kad jos kieme galima rasti ir daržą, ir šiltnamį, auginamos įvairios uogos, serbentai, šilauogės, ameliankiai, sausmedžiai ir daugybė kitų. Be to, šeima geria tik pačių užsiaugintų vaistažolių arbatą – mėtos, melisos, šokoladinės mėtos, raudonėliai, čiobreliai, ramunėlės, ežiuolės, kiečiai, medetkos, šalavijai auga kaip ant mielių.

„Taip pat iš savo uogų gaminu vyną, asorti iš aviečių, raudonųjų ir juodųjų serbentų, taip pat vyšnių, vynuogių“, – pasakoja pašnekovė.

Nepaliaujamas žydėjimas

Nijolė džiaugiasi, kad pavasaris prasideda nuo pirmųjų svogūninių gėlių, kurios keičia viena kitą, o paskui įsitraukia ir kitos gėlės, tad nepaliaujamas žydėjimas džiugina labai ilgai. Tai krokai, hiacintai, tulpės, rododendrai, alyvos, bijūnai, jurginai, rožės, levandos... Galima tęsti ir tęsti. Kieme yra ir įspūdinga akmenų siena, kuri atskiria nuo kaimynų ir tuo pačiu apsodinta augalais, džiugina akis.

Asmeninio archyvo nuotr./Nijolės Morkūnienės kiemas
Asmeninio archyvo nuotr./Nijolės Morkūnienės kiemas

„Pas mane visko daug (juokiasi). Įkvėpimo semiuosi iš to, ką pamatau. Važinėjame, keliaujame po pasaulį, tad kas patraukia mano akį, stengiuosi įsigyti. Taip pat keičiamės su kitais augintojais. Mano kuriama aplinka tarsi gimsta savaime – iš didelio noro, iš prigimties“, – pasakoja moteris.

Beje, Nijolė dievina ir kambarinius augalus, kurie namuose užima nemažai vietos, o ir sienas puošia jos pačios darytų gėlių nuotraukos.

Laikas sode – ir darbas, ir malonumas

Nijolė dabar jau pensininkė, o iki pensijos dirbo su kurčiais vaikais. Sako, kad jos kiemas pasitarnaudavęs ir kaip mokomoji medžiaga, ji vaikus supažindindavo su pačiais įdomiausiais augalais, žaisdavo įvairiausius žaidimus.

„Kartais ateidavo mintys, kad viskas atsibodo ir išeisiu į butą gyventi, tačiau susitvarkai kiemą ir vėl viskas gerai. Laiko tai tikrai užima – daugiausiai dirbame kartu su vyru. Taip išėjo, kad natūraliai pasidalinome darbus“, – juokiasi Nijolė.

Asmeninio archyvo nuotr./Nijolės Morkūnienės kiemas
Asmeninio archyvo nuotr./Nijolės Morkūnienės kiemas

Paklausta apie gražiausias gėles, ji sako, kad mylinti kardelius, tačiau dėmesį skirianti visoms gėlėms: „Man sunku išskirti tik vieną augalą, kadangi jie visi gražūs, todėl ir auginu jų tiek daug. Aš noriu, kad visais metų laikais pas mane žydėtų gėlės. Ko tik nesu išbandžiusi“, – pasakoja pašnekovė ir priduria, kad gėlynai jai malonumas, o štai ravėti daržus – nepatinka.

Asmeninio archyvo nuotr./Nijolės Morkūnienės kiemas
Asmeninio archyvo nuotr./Nijolės Morkūnienės kiemas

Kadangi sklypas nemažas, Nijolės visi klausia, kaip ji viską suspėjanti ir negaili komplimentų išpuoselėtai aplinkai.

„Tik ir girdžiu, kad reikia mažinti visus plotus, tačiau mano gėlynai vis plečiasi. Svajonių neturiu, nes viską darau taip, kai man patinka – nuvažiuoju ir nusiperku augalus, kurie man įkrito į akį. Pavyzdžiui, iš Latvijos parsivežiau ir alyvas, ir rododendrus. Neplanuoju, tiesiog gyvenu čia ir dabar – tuo ir džiaugiuosi labiausiai, nes šiandien visi augalai džiugina akį“, – sako Nijolė.


Konkursą „Мano kiemas“ remia japoniškų profesionalių įrankių ir sodo technikos gamintojas „Мakita“.

Visi konkurso dalyviai turi galimybę laimėti 500 eurų vertės Makita“ kelioninį akumuliatorinį kompresorinį maisto šaldytuvą, kuris šaldo iki -18 °C arba šildo iki +60 °C, nepriklausomai nuo išorės temperatūros! Šaldytuvas veikia iš trijų energijos šaltinių: nuo 18V akumuliatoriaus, AC arba DC srovės.

5 dalyviai bus apdovanoti prizais – „Makita“ termosais ir akiniais.

Apie konkurso sąlygas skaitykite ČIA.

„Makita“ nuotr./Konkurso „Mano kiemas“ pagrindinis prizas
„Makita“ nuotr./Konkurso „Mano kiemas“ pagrindinis prizas

Visus negalinčius atsispirti įvairioms apželdinimo idėjoms, besidomintiems dailaus kraštovaizdžio kūrimu ar tiesiog norintiems pasidalinti savo sukurtos, akį traukiančios aplinkos idėjomis, kviečiame dalyvauti konkurse „Мano kiemas“. Konkurso taisyklės: 1. Pildykite anketą prisegdami savo kiemo, sodybos nuotraukas ar vaizdo įrašus. 2. Aprašykite, per kiek laiko sukūrėte savo kiemo aplinką, kaip puoselėjate savo sodybą, sodą, gėlyną, bei kuriame mieste ar rajone tas sukurtas grožis yra. 3. Būtinai parašykite savo vardą, pavardę, telefono nr., kad galėtume su jumis susisiekti.
Ačiū, kad dalyvaujate!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas