Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 12 16

Medeina Andriulienė rekomenduoja: geriausios kalėdinės dovanos šiemet

Nežinau, kaip jums, bet man šios Kalėdos – ypatingos. Po pandemijos maratono ir vienišų pernykščių silkių, šiemet norisi atsigriebti ir laiku kartu, ir dovanomis. Kalėdos man – pati svarbiausia šventė, dovanas renku ilgai, kruopščiai ir per porą dovanojimo dešimtmečių jau drįstu sakyti, kad neblogai „atmušiau ranką“ iškasti geriausias tų metų dovanas.
Kamado Bono
Kamado Bono / Kamado Bono nuotr.

Renkant dovanas man svarbiausia: geras kokybės ir kainos santykis, dovanos ilgaamžiškumas, na ir, žinoma, kad dovana patiktų gavėjui. Taip pat, jei tik įmanoma, stengiuosi rinktis lietuvių verslininkų parduodamą produkciją. Tai jau tapo dar viena mano Kalėdine tradicija, kuria labai džiaugiuosi.

Kad jums nereikėtų vargti, dalinuosi savo dovanų sąrašu (artimieji, čia jau baikit skaityti!), ir tikiu, kad nuplėšus dovanų popierių jums brangius veidus nušvies ne mandagumo, o tikro džiaugsmo šypsenos.

Dovanokite ramų miegą

Mane seniau pažįstantys žino, kad patalynei turiu išskirtinę silpnybę. Miegodami praleidžiame daugiau nei pusę gyvenimo, todėl nesuprantu, kaip galima neskirti dėmesio miego aplinkai!

Jau prieš turbūt penkerius metus mano akį patraukė neįtikėtinos kokybės lietuvių Jurgitos ir Tomo Alijošių Tauragėje kuriama „Bedroommood“ patalynė. Ši šeima tikrai turi ypatingą estetikos pajautimą, todėl galėčiau rašyti odes apie jų neįtikėtinos kokybės, it šilkas slystantį satiną ar penkių žvaigždučių viešbučius primenantį šiugždantį perkelį.

Satiną rinkite tiems, kam patinka miegoti šiltai ir kas itin vertina tradicinę prabangą miegamajame. O aš ypač mėgstu perkelį, kuris gal kiek mažiau pažįstamas, tačiau absoliučiai nuostabus: modernus, traškantis ir vėsinantis.

„Bedroommood“ patalynė prabangi ir ilgaamžė, prieš penkerius metus įsigyti komplektai vis dar atrodo kaip nauji, nors visa šeima naudojame juos kasdien. Man šiuo metu nuostabiausia jų nauja spalva – taupe, kuri tikrai itin universali ir „saugi“ dovanoti, tačiau visos jų spalvos dera tarpusavyje ir kviečia su jomis žaisti. Labai mėgstu vilkti skirtingų spalvų antklodę ir pagalves, ypač vaikams.

Taip pat nuostabu, kad galite užsisakyti visiškai individualių matmenų užvalkalus, o jei nežinote, kokių matmenų reikėtų jūsų artimajam, galite drąsiai įteikti dovanų kuponą. Nežinau nė vieno žmogaus, kuris neapsidžiaugtų tokia dovana! O originaliausia turbūt būtų ją įteikti senuose pataluose miegantiems seneliams ar proseneliams, kuriems toks milžiniškas kokybės pokytis paliktų neišdildomą įspūdį.

Dovanokite kvepiančius namus

Vargu ar kas dar nežino „Krispo“ – kvapų parduotuvės, pro kurią praėjus svaigina rafinuočiausi kvapai. Tačiau mažai kas žino, kad tai vėlgi lietuvių šeimos verslas – Kristina ir Povilas Stroliai į Lietuvą atvežė prabangių namų kvapų dar tada, kai daug kam tai atrodė mažų mažiausiai keista verslo idėja.

Tačiau jie jautė, jog lietuviai nebenori gyventi niūriai ir pilkai. Kad lietuviai vertina kokybę ir išmanymą. O apie kvapus Kristina ir Povilas tikrai gali pasakoti iki begalybės. Su jais susipažinusi supratau, kad nė vienas kvapas „Krispo“ nėra atsitiktinis, o ilgai ieškotas ir išderėtas atvežti į Lietuvą (patikėkit, tikrai ne visi kvapų grandai lengvai įkalbami leisti savo produkcija prekiauti kažkur Rytų Europoje).

Mano nuomone, užėję į „Krispo“ turėtumėte rinktis širdimi. Pajausite, kuris kvapas „pasakos“ apie tą žmogų, kuriam jį norite dovanoti. Aš, pavyzdžiui, mūsų nuostabiai gydytojai šiemet išrinkau „Officina delle Essenze“ namų kvapą, kilusį iš Italijos širdies, Romos. Dar vienas puikus dovanos variantas – kvapų rinkinys.

Jei nesate tikri, kokį kvapą galėtų mėgti gavėjas, rinkitės „Compagnie de Provence“ produktus. Tai dviejų draugų prancūzų kuriama kūno priežiūros linija be dažiklių, gyvulinės kilmės riebalų ir sintetinių medžiagų. Provanso tradicijos ir ikoniško Marselio muilo variacijos – su šių produktų rinkiniais tikrai neprašausite.

Bet kuriuo atveju, salonų konsultantės, padės išsirinkti dovanas visiems skoniams ir piniginių storiams. Pradedant namų kvapais, baigiant kūno, veido, plaukų kosmetika, taip pat ir vyrams skirtais produktais.

O galiausiai netikėtas posūkis kvapų istorijoje – įspūdingi albumai. „Krispo“ rasite garsiausius pasaulyje Taschen, Gestalten, Assouline albumus, kurių knygynai puošia ne vieną žymią pasaulio gatvę, o albumai – prabangiausius viešbučius, todėl be abejonės pradžiugins bet kurį išprususį knygomaną.

Dovanokite skanų maistą ir džiaugsmą gaminti

Turiu išsiduoti – šita mano dovanos rekomendacija per petį pakuždėta vyro. Ir, o dievai, kaip nuoširdžiai aš tai rekomenduoju, nes čia ne šiaip sau daiktai, o daiktai, kurie nupirko man laisvų nuo maisto gaminimo vakarų (kas turi dideles šeimas supras).

Apie ką aš? Apie dar vienų lietuvių, Lauros ir Tomo Petrylų, verslą, sulaukusį neįtikėtinos sėkmės. O sėkmingas šis verslas todėl, kad jų produktai kalba patys už save ir „nuperka“ fantastišku kainos ir kokybės santykiu bei nepralenkiamu aptarnavimu. Kamado Bono kepsninės, išdrįsiu teigti, jau tapo lietuvio terasos simboliu.

Negana to, čia ne tik kepsninė, bet trys viename – ir kepsninė, ir orkaitė, ir rūkykla. Ant jo išsikepsite skaniausią Kalėdų vištą! O kartu tai ir bendruomenė, su didžiule savo feisbuko grupe „Lithuanian grilling & smoking“, kurioje bus atsakytas bet koks pradedančiojo „grilintojo“ klausimas.

Be to, dovanodamas Kamado Bono padovanosi ir ramybę: jie vieninteliai Lietuvoje teikia neribotą garantiją visai keramikai. Taip pat gausite ir „Bono Care” – metinį draudimą nuo vagystės ar nelaimingų atsitikimų.

Na o jei kepsninė viršija jūsų biudžetą – griebkit Grand Feu emaliuotą ketaus puodą. Šis mano virtuvėje neturi poilsio beveik niekada. O dovanoti jį puiku, nes ketaus puodų kulinarinę vertę turbūt girdėjęs kiekvienas, bet dovanoms jie nelabai tikdavo, nes savo išvaizda tikrai nežavėdavo. Žaismingos Grand Feu spalvos visiškai keičia įprastą juodo, rūdimis pasidengusio ketaus puodo įvaizdį ir nuostabiai atrodo ant šventinio stalo (aš kaip tik ir turiu proginės raudonos spalvos, o tėčiui šiemet dovanosiu mėlyną).

Grand Feu pagamintas iš ketaus, tačiau padengtas emaliu, kuris užtikrins, kad prie puodo niekas neprikeps ir, kaip ir minėjau, daug gražiau atrodys ant jūsų stalo! Naudokite orkaitėje, ant viryklės ir net kepsninėje (atlaiko net iki 450 laipsnių!). Puodas įkaista lėtai, tačiau išlaiko šilumą iki 4 valandų. Šiuose puoduose verdamos pačios skaniausios košės, sriubos, padažai, troškiniai, puikiai tinka kepti net duoną ar plokštainį. Tiks ir pradedančiajam, ir patyrusiam kulinarui.

Dovanokite ramybę naujiems tėvams

Na ir galiausiai nepamirškime mažiausiųjų. Dviejų lietuvių mamų sukurtas prekės ženklas „Thunderlings“ Lietuvoje ir iš lietuviškų saugių, ekologiškų, tvarių medžiagų kuria daiktus vaikučiams. Tokius, kokių ieškojo pačios savo vaikams ir nerado rinkoje.

Dar laukiantiems savo stebuklo arba jau tapusiems naujais tėveliais padovanokite inovatyvų 100 proc. lietuviško lino vokelį į vežimėlį, kuris tiks nuo gimimo iki net ketverių ar dar daugiau metų. Tai itin ilgaamžė dovana, kuri tarnaus ne tik kaip šiltas ir jaukus kokonas vežimėlyje, bet ir kaip žaidimų, pervystymo kilimėlis, pledas ar antklodė, ar net pagalvė.

Linas ir šildo, ir šaldo, todėl jis tobulai tiks ir karštoms vasaros dienoms kaip vežimėlio įtiesalas, ir vėsiausiomis rudens dienomis šiltam suvyniojimui. Linas taip pat išdžiūva daug greičiau nei medvilnė, todėl puikiai tiks net pliaže (taip taip, po Kalėdų vasara jau čia pat!). Ką jau kalbėti apie tai, kad linas – turbūt viena saugiausių medžiagų, tinkanti net alergiškiems ar jautriems vaikučiams.

Na o vyresniems dovanokite mokymąsi per žaidimą – unikalaus „Thunderlings“ dizaino lietuviškos abėcėlės plakatus, kurie gražiai įsilies į bet kokio kambario stilistiką. Mano pusantrų metukų dukrytė būtent jo dėka išmoko jau visas raideles tiesiog todėl, kad visuomet matė abėcėlę prieš akis ir galėjome įtraukti ją į savo pokalbius ir žaidimus: skaičiuoti nupieštus gyvūnus, ieškoti raidelių, galvoti įvairius žodelius, ieškoti namuose plakate pavaizduotų daiktų, aptarti, kur esame juos matę. Tiesiog nuostabi edukacinė dovana, kuri patiks ir tėveliams, ir mažiesiems.

Toks šiųmetis mano sąrašas, kuriame, tikiu, rasite kažką kiekvienam. Viliuosi, kad palengvinau jūsų paieškas, o pati keliauju su meile vynioti savo dovanų. Linkiu, kad šventes pasitiktumėte sveiki ir laimingi, o geros ir apgalvotos dovanos lai būna vyšnia ant torto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas