2018 01 11

Medinė, plastikinė ar stiklinė? Kokią pjaustymo lentelę rinktis ir kaip prižiūrėti

Pjaustymo lentelė šiais laikais atlieka ne tik tiesioginę savo funkciją – dabar ant jų patiekiamos ir įvairiausios gurmaniškos gėrybės. Visgi, tai daiktas namuose, be kurio neišsiversime.
Pjaustymo lentelė
Pjaustymo lentelė / 123RF.com nuotr.

Taigi, kas patogiau, gražiau, stilingiau, o svarbiausia – higieniškiau ir saugiau?

Plastikinės pjaustymo lentelės

Jos atrodo itin ilgaamžės, gali būti įvairių spalvų, patogios naudoti, tačiau nėra tokios nekaltos ir stebuklingos. Kokie jų privalumai? Visų pirma, galėsite plauti indaplovėje, nes jos nesideformuoja, kaip palyginti medinės lentelės, yra nebrangios, todėl galėsite dažnai keisti, lengvai prižiūrimos.

Tačiau labai svarbu jas reguliariai keisti, kadangi ilgainiui tokiose lentelėse lieka įbrėžimų, įpjovų, kuriose kaupiasi bakterijos bei nešvarumai, o išvalyti šias vietas idealiai – beveik neįmanoma. Štai todėl susibraižiusias lenteles turėtumėte kruopščiai apžiūrėti ir atėjus laikui pakeisti naujomis.

Kita bėda, jeigu nekeisite lentelės, jos mikrodalelės pateks į maistą, ir tai ne pats maloniausias prieskonis. Šiuo atveju verta rinktis tik labai kokybiško ir patvaraus plastiko lenteles.

Svarbu pabrėžti, kad vienos lentelės jums tikrai neužteks, jų reikėtų bent 3, pavyzdžiui, žaliai mėsai pjaustyti reikia būtinai atskiros lentelės, kurią po „procedūros“ gerai dezinfekuokite, t. y. patariama ne tik nuplauti, bet ir perlieti verdančiu vandeniu.

Medinės pjaustymo lentelės

Medinės lentelės išties labai stilingos – ant jų galite ne tik pjaustyti, bet ir patiekti maistą, skanėstus, užkandžius. Geriausia rinktis kieto medžio lenteles, kadangi minkštesnės gali deformuotis ir greičiau susidėvės. Pavyzdžiui, bambukas sugeria mažiau drėgmės, yra labai tvirtas, puikiai atrodo, geros lentelės ir iš buko, ąžuolo, klevo.

Svarbu tai, kad medinės lentelės mažiau „traumuoja“ aštrius peilius – juos reikės galąsti kur kas rečiau. Tiesa, medis gana gerai sugeria drėgmę, todėl patartina medinių lentelių jokiu būdu neplauti indaplovėje, kadangi ilgainiui jos veikiamos temperatūrų ne tik nusidėvės, bet ir įtrūks, o tada su virtuvės pagalbininke beliks atsisveikinti.

Medines lenteles geriausia nuplauti iš karto po naudojimo ir gerai išdžiovinti, kad nesikauptų bakterijos. Be to, medinės lentelės dar ir ilgiau tarnauja nei plastikinės, kadangi taip greitai nesusibraižo, jeigu yra pagamintos iš kokybiškos ir kietos medienos. Kad medinė lentelė ilgiau tarnautų, galima reguliariai ją ištepti kokiu nors aliejumi, tarkime, alyvuogių, – taip apsaugosite paviršių.

Stiklinės pjaustymo lentelės

Jos jau savaime išduoda, kad yra higieniškos, pagamintos iš natūralių medžiagų, lengvai prižiūrimos, gražiai atrodo, nesugeria kvapų, tad tinka ne tik pjaustyti – tai ir stilinga virtuvės puošmena. Tokios tinka žaliai mėsai ar žuviai, tiesa, kai kuriems užkliūva ne itin malonus peilio ir stiklinės lentelės sąlyčio garsas.

Belieka patiems išbandyti, kad išsirinktumėte jums labiausiai tinkančią virtuvės pagalbininkę.

Kaip prižiūrėti?

Plauti lenteles reikia kiekvieną dieną – tai turi tapti tokiu pačiu įpročiu, kaip kas rytą valytis dantis. Užtenka lentelę nuplauti kempinėle su indų plovimo skysčiu, o paskui gerai nuskalauti, galima ir verdančiu vandeniu. Jeigu turite indų plovimo mašiną, dėkite į ją pjaustymo lentelę kas kartą, kai tik ją jungiate. Be to, verta turėti atskirą pjaustymo lentelę mėsai ir duonai, daržovėms. Labai svarbu itin gerai išdžiovinti!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų