Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 12 16

Mobilūs patikros punktai vilniečius pasitinka šventiškai: šviečia lemputės, groja kalėdinė muzika

Į mobilius patikros punktus išsitirti atvykstantys žmonės baiminasi, ar neserga koronavirusu, o nuo galvos iki kojų apsaugos priemones dėvintys darbuotojai dirba jausdami didžiulį nuovargį. Norėdama bent šiek tiek praskaidrinti slogią nuotaiką, Vilniaus visuomenės sveikatos biuro (VVSB) direktorė Guoda Ropaitė-Beigė sostinės mobilių patikros punktų palapinių miestelį papuošė kalėdinėmis dekoracijomis. „Tikslas buvo sukurti jaukesnę atmosferą net ir tokioje, atrodytų, neįprastoje vietoje“, – sako ji.
Šventiškas koronaviruso patikros punktas
Šventiškas koronaviruso patikros punktas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tikisi sukurti jaukesnę atmosferą

G.Ropaitė-Beigė neslepia prognozavusi, kad gruodį bus koronaviruso bumas. Norėdama suteikti daugiau motyvacijos darbuotojams ir nuraminti atvažiuojančių žmonių jaudulį, jai kilo idėja papuošti mobiliųjų punktų palapinių miestelį.

„Mintis kilo su tikslu įnešti geresnę emociją. Žiema, šalta, žmonės pervargę, dirbantys dėl kiekvieno vilniečio nuo kovo mėnesio... Šventės niekur nedings, Kalėdos vis tiek ateis, o virusas nesitraukia – su juo vis dar intensyviai kovojame. Žinojau, kad motyvacijos mobiliuose punktuose dirbančiai komandai labai reikės.

Taip pat galvojau ir apie tuos, kurie atvažiuoja tirtis – kiekvienas jaudinasi, nežino, ar serga, tyrimas taip pat nėra pats maloniausias, tad mano tikslas buvo sukurti visiems jaukesnę atmosferą, net ir tokioje, atrodytų, neįprastoje vietoje“, – pasakoja G.Ropaitė-Beigė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Guoda Ropaitė-Beigė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Guoda Ropaitė-Beigė

Mobiliuosius punktus po darbo valandų puošė dalis komandos, kadangi dienos metu žmonės priimami be jokių pertraukų. VVSB „Vilnius sveikiau“ direktorė neslepia, kad puošimas praskaidrino nuotaiką ir sudėtingu laikotarpiu bent šiek tiek įkvėpė Kalėdų dvasios.

„Puošyba suteikia malonų jausmą, o jei tai darai dėl savo darbuotojų ir atvažiuojančių žmonių, atsiranda daug didesnė prasmė, kartu ir geros emocijos. Prie puošimo prisidėjo dalis komandos, lemputes teko nuomotis, kadangi tokio kiekio girliandų namie neturi daugelis“, – sako vadovė.

Visgi G.Ropaitė-Beigė primena, kad šiuo laikotarpiu džiaugtis reikėtų atsakingai.

„Kalėdinės dekoracijos tikrai negali kovoti su virusu – tą gali padaryti tik žmonių sąmoningumas ir atsakingumas. Mes tik norime sukurti geresnę emociją bei atmosferą didžiųjų metų švenčių laikotarpiu“, – teigia G.Ropaitė-Beigė.

Širdyje nori, kad atvykstančių žmonių mažėtų

Kalėdinėmis dekoracijomis pasipuošęs patikros punktų miestelis atvažiuojantiems žmonėms nebeatrodo toks gąsdinantis. G.Ropaitė-Beigė pastebi, kad linksmesni tapo ir dirbantys punkte, ir atvažiuojantys išsitirti.

„Sulaukiame tik pačių geriausių emocijų. Visi dėkoja ir sako, kad dabar daug smagiau dirbti. Žmones džiugina šviečiančios lemputės, grojanti kalėdinė muzika verčia pajudėti. Dauguma atvažiuoja su baime ir liūdesiu, o sukurta atmosfera nuteikia visai kitaip“, – sako „Vilnius sveikiau“ direktorė.

Dauguma atvažiuoja su baime ir liūdesiu, o sukurta atmosfera nuteikia visai kitaip

Luko Balandžio / 15min nuotr./Šventiškas koronaviruso patikros punktas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Šventiškas koronaviruso patikros punktas

G.Ropaitė-Beigė pasakoja, kad darbuotojai stengiasi nusiteikti optimistiškai ir tikisi, kad virusas greitu metu pradės trauktis. Prie sudėtingų darbo sąlygų prisideda ne tik apsaugos priemonės, bet ir vis labiau šąlantis oras.

„Žinau, kad jie, kaip ir aš, mintimis bei širdimi norėtų, kad atvykstančių žmonių vis mažėtų – dabar kasdien paimame apie 1300 mėginių. Visi viliasi, kad žmonės bus sąmoningesni ir virusas po truputį trauksis. Būti su apsauginiu kostiumu visą dieną tikrai nėra lengva: kovojame su šalčiu, rasoja akiniai, apsaugos priemonės nuspaudžia veidą... Kiekvieną dieną atsikeliame ir stojame į kovą iš naujo“, – teigia G.Ropaitė-Beigė.

Būti su apsauginiu kostiumu visą dieną tikrai nėra lengva: kovojame su šalčiu

Anot G.Ropaitės-Beigės darbo tempas toks didelis, kad darbuotojai neturi laiko pasidomėti, kaip jaučiasi žmonės, kaip juos veikia esanti situacija: „Viskas vyksta operatyviai, todėl trys minutės yra pernelyg trumpas laikas spėti pasikalbėti.“

Žmonės yra per daug atsipalaidavę

G.Ropaitė-Beigė kasdien susiduria su naujais iššūkiais, o prie įprastų darbų prisidėjo ir mobilieji patikros punktai. Apie nors minutę poilsiui ar pasimėgavimui kalėdine nuotaika VVSB direktorė net negalvoja.

„Iššūkiai seka vienas po kito. Mobilieji punktai yra tik viena darbo dalis. Mes taip pat mokome kitus, kaip reikia atlikti testavimą, dalijamės savo patirtimi bei žiniomis su kitomis įstaigomis, mokome, kaip naudotis apsauginiu kostiumu, padedame Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui.

O kur dar kasdienės veiklos, kurių turime labai daug... Kol kas laiko mėgautis kalėdinė nuotaika tikrai nėra. Apie poilsį taip pat nėra kada galvoti – dabar labai įtemptas laikas“, – aiškina G.Ropaitė-Beigė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Šventiškas koronaviruso patikros punktas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Šventiškas koronaviruso patikros punktas

G.Ropaitė-Beigė atkreipia dėmesį, kad šiuo metu žmonės gyvena per daug atsipalaidavę ir elgiasi neatsakingai, o tokį gyventojų požiūrį puikiai atspindi skaičiai. Nauji koronaviruso atvejai kasdien skaičiuojami tūkstančiais, tačiau vadovė netiki, kad sugriežtintas karantinas pastebimai pakeis situaciją į gera.

„Visa šalis skatina žmones būti atsakingus, žiniasklaida kartoja, kad laikytumėmės saugumo reikalavimų. Bet atvirai pasakius, netikiu, jog įvyks stebuklas ir situacija pastebimai pasikeis bei pagerės. Tik labai viliuosi, kad bent stabilizuosis“, – tikisi G.Ropaitė-Beigė.

Netikiu, jog įvyks stebuklas ir situacija pastebimai pasikeis bei pagerės

G.Ropaitė-Beigė neslepia liūdesio matydama, kokia yra šiandieninė situacija. Vis dėlto ji nesutinka, kad koronavirusas iš žmonių atims Kalėdas.

„Kiekvieną dieną gauname su koronavirusu susijusią statistiką, todėl žinau, kiek žmonių nepasveiksta, išgyvenu dėl kiekvienos mirties. Tačiau kažko kaltinti ar smerkti nenorėčiau. Mano nuomone, niekas nieko neatima. Viskas priklauso nuo žmonių požiūrio.

Kiekvienas gali pasiruošti šventėms, užsidegti žvakutę, gražiai pasipuošti stalą. Galima kitaip pasižiūrėti į situaciją. Yra visos technologijos, jei norima pasimatyti su artimaisiais. Visada yra dvi opcijos – liūdėti arba susikurti jaukias ir gražias šventes savo šeimose“, – tikina G.Ropaitė-Beigė.

G.Ropaitė-Beigė gyventojų prašo būti atsakingus ir dėl geresnės ateities visiems kartu pasistengti: „Norėčiau palinkėti būti sąmoningiems, saugoti save ir artimuosius, nes virusas tikrai egzistuoja. Visiems norisi kuo greičiau grįžti į normalų gyvenimą, tačiau turime dėl to kartu pasistengti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas