Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 10

Moteris pateko į kuriozinę situaciją dėl parkavimosi: „pasimautų“ daugelis iš mūsų

Vilnietė sostinės senamiestyje pusvalandžiui palikusi automobilį stovėjimo vietoje, kurioje nurodytas ribotas stovėjimo laikas – iki 30 minučių, į šį terminą suspėjo, tačiau grįžusi rado už valytuvo užkištą baudos pranešimą. Ji labai nustebo, nes buvo sąžiningai susimokėjusi. Pasirodo, parkuojantis šiais ženklais pažymėtose vietose galioja taisyklė, apie kurią daugelis nežino.
Parkavimas
Parkavimas / Asmeninio archyvo ir Facebook nuotr.

Sumokėjo, nors mokėti už vietą nereikėjo

„Turiu sunkiai sergantį, be pagalbos nepaeinantį neįgalų tėvą, su kuriuo kelis kartus per mėnesį vykstame pas gydytojus. Tėvo poliklinika yra Vilniaus senamiestyje, todėl atrasti stovėjimo vietą arčiau poliklinikos, kad išlaipinčiau neįgalų žmogų, būna labai sudėtinga, visos parkavimo vietos užimtos, ypač darbo metu. Dažnai neįmanoma nei apsisukti, nes eismas vienpusis, nei trumpam sustoti, nes gatvės tam per siauros ir sustojus tuoj pat kas nors pypsės, kad negali pravažiuoti.

Vis dėlto, prasukus kelis ratus per senamiestį, laisvą parkavimo vietą susirasti galima. Taip elgiuosi jau keletą metų – visada rasdavau vietą, susimokėdavau ir viskas būdavo gerai. Tačiau paskutinį kartą, grįžusi su tėvu iš gydytojo prie Radvilų gatvėje paliktos mašinos, radau baudos pranešimą, užkištą už lango valytuvo: „Gerb. vairuotojau, pastatėte transporto priemonę pažeisdamas Kelių eismo taisykles...“ Pagalvojau, kad per mažai susimokėjau, vėluojame grįžti. Tačiau ne, pas gydytojus buvome vos 30 min. Būtent tiek laiko, kaip informavo ženklas, buvo galima stovėti šioje vietoje“, – pasakojo pašnekovė.

Paskambinusi baudos pranešime nurodytu telefono numeriu, ji išgirdo malonų jaunuolio balsą, kuris paaiškino, kad kontrolierius neturėjo galimybių nustatyti automobilio atvykimo laiką, nes nebuvo paliktas laikrodukas gerai matomoje vietoje, todėl ir buvo skirta bauda. Mokėjimo kvitas negali būti traktuojamas kaip laiko nurodymas, juolab kad mokėti šioje vietoje nereikėjo – minėtais ženklais pažymėtose vietose parkavimas yra nemokamas.

Kvite nurodytas atvykimo laikas netinka

„Bet juk yra mokėjimo kvitas, apmokėtas stovėjimo laikas ir dar daugiau apmokėta, nei reikėjo. Ne, atsako, kvitas, nors jame yra nurodytas apmokėjimo laikas, netinka, nes mokėti neturėjote. Po 2 savaičių savo elektroninio pašto dėžutėje visai atsitiktinai pastebėjau administracinio nusižengimo protokolą ir lydraštį apie paskirtą baudą, pasirašytą Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Administracinių nusižengimų tyrimo skyriaus viršininko.

Jau net nestebina tas faktas, kad nebuvau davusi Vilniaus savivaldybei savo elektroninio pašto adreso. Gavau baudą už tai, kad mašina buvo palikta stovėjimo trukmę ribojančio kelio ženklo galiojimo zonoje ir nebuvo paliktas laikrodukas su atvykimo laiku. Rinkliavos sumokėjimas neatleidžia nuo atsakomybės, ir vėlgi – mokėjimo kvitas, kaip informacija apie atvykimo laiką, netinka.

Keli lapai smulkiai surašyto teksto, detalūs asmens duomenys, savivaldybės specialistų pavardės, nusižengimo liudininko duomenys ir t. t. – panašu, kad susimokėjusį už parkavimą senamiestyje pažeidėją gaudė didelis būrys pareigūnų. Gal tokiu būdu renkamas miesto biudžetas? O kaip gi pasitikėjimas valdžia ir jos sprendimais, geras įvaizdis visuomenėje, aiškumas, atvirumas, teisingumas ir sąžiningumas komunikuojant su gyventojais?“ – piktinosi moteris.

Kas rašoma KET

Pagal Kelių eismo taisykles (KET), ženklas, nustatantis ribotą stovėjimo trukmę, įpareigoja vairuotoją palikti informaciją apie transporto priemonės atvykimo laiką už priekinio automobilio stiklo taip, kad ji būtų matoma kitiems asmenims.

Stovėjimo laiko pradžią galima nurodyti ir elementariu būdu – užrašant laiką ant popieriaus lapelio.

„Automobilyje palikta informacija apie automobilio pastatymo laiką kontrolieriams padeda nustatyti, ar automobilis stovi pagal KET taisykles t. y. neviršija nustatyto termino. Vairuotojai stovėjimo laiko pradžią gali nurodyti ir elementariu būdu – užrašydami laiką ant popieriaus lapelio ir jį palikdami matomoje vietoje. To nepadarius – kontrolė negali nustatyti stovėjimo trukmės, todėl yra fiksuojamas automobilio statymo pažeidimas ir paliekamas pranešimas.

Patogiausia ir aiškiausia yra automobilio pastatymo laiką fiksuoti specialaus laikroduko pagalba. Jį galima įsigyti JUDU klientų aptarnavimo centruose, daugelyje knygynų arba specializuotose parduotuvėse“, – Vilniaus savivaldybės pranešime aiškino JUDU klientų patirties vadovė Lina Juknevičienė.

Šios įmonės internetiniame tinklapyje judu.lt galima rasti visą su eismu ir parkavimu susijusią informaciją.

Už ką skiriama bauda?

Vilniaus savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Andžej Dikinis sutiko, kad iš tiesų daug vairuotojų vis dar pamiršta, ar net nežino, kad palikus automobilį riboto stovėjimo laiko vietoje būtina palikti nurodytą atvykimo laiką – kaip jau minėta, laiką užrašyti galima arba pačiam, arba palikti specialų laikroduką. Juos vienu metu tose vietose automobilius palikusiems vairuotojams dalino ir pati savivaldybė.

„Tikrai ne visi paiso taisyklių ir palieka tose vietose automobilį ilgiau, todėl periodiškai kontroliuojame šią situaciją. Nelaikome pažeidimu, jeigu vairuotojas negrįžta 1–2 minutes, nes suprantame, kad žmogus gali užsilaikyti, ir tikimės, kad jis sąžiningai tuoj sugrįš, bet, jeigu, pavyzdžiui, leista stovėti 15 minučių, o matome, kad automobilis stovi 20–25 minutes, fiksuojame kaip eismo taisyklių pažeidimą ir skiriame baudą. Kita vertus, pagal galiojančią tvarką savivaldybė negali taikyti sankcijų dėl to, kad nepaliktas nurodytas laikas, nes tai jau yra kitokio pobūdžio nusižengimas – ne kelio ženklo pažeidimas.

Galbūt teikiant įgaliojimus čia padaryta spraga, nes tvarka iš tiesų ne visai logiška, tačiau nepalikto laikroduko situaciją tiria ir skiria baudą policija. O mes, jeigu įtariame, kad automobilis paliktas ilgesniam laikui, pavyzdžiui, matosi, kad jis jau gerokai atvėsęs, užfiksuojame jo stovėjimo laiką ir grįžtame patikrinti jo po tam tikro laiko. Jeigu automobilis vis dar stovi ir akivaizdu, kad nebuvo pajudėjęs, vėl fiksuojamas stovėjimo laikas ir jau taikoma bauda už kelio ženklo pažeidimą, t.y. už tai, kad automobilis buvo paliktas šioje vietoje ilgiau nei leidžiama“, – aiškino specialistas.

Paklaustas, kodėl netinka laiko nurodymui mokėjimo kvitas, pašnekovas sutiko, kad tai gali būti įrodinėjimo objektas, į kurią pareigūnai galėtų atsižvelgti. Pavyzdžiui, žmogus neturėjo nei laikroduko, nei popieriaus ir tušinuko, tačiau surado mokėjimo aparatą ir išsiėmė kvituką kaip įrodymą, kada atvažiavo, nors, kaip minėta, mokėti už parkavimą šioje vietoje jam nereikėjo. Tačiau kontrolieriai į kvituką gali neatkreipti dėmesio, nes šiuo atveju ieško ne kvituko, o aiškiai nurodyto laiko.

Pataria nepiktnaudžiauti

Bet kuriuo atveju laiko nurodymas padės išvengti nesusipratimų ir vairuotojų pykčio, kai jie tvirtina, kad tikrai stovėjo tik leistiną laiką, tačiau pamiršo nurodyti laiką: „Mes to ir neginčijame, bet Kelių eismo taisyklėse numatyta prievolė laiką nurodyti, net jeigu nelabai kas ją prisimena ar žino.“

Lukas Balandis / BNS nuotr./Kelio ženklas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Kelio ženklas

Taigi, panašu, kad nusižengimo fiksavimo tvarka yra paini, tačiau faktas, kad kalbintai vairuotojai, kuri nepaliko nurodyto laiko, bauda buvo skirta, nors, jos teigimu, viršytas leistinas laikas nebuvo. Remiantis A.Dikinio išaiškinimu, bauda buvo skirta ne už kelio ženklo pažeidimą, o už tai, kad nebuvo įvykdyta prievolė palikti nuorodytą atvykimo laiką, t.y. atvejis buvo perduotas policijai, kuri ir skyrė baudą.

Beje, specialistas paminėjo, kad nepalikdamas laiko ar netgi sąmoningai piktnaudžiaudamas (tikėdamasis, kad kontrolierius pro šią vietą nepravažius), vairuotojas rizikuoja ir tuo, kad apie jo padarytą pažeidimą per ePolicija sistemą gali pranešti patys gyventojai, pavyzdžiui, tėvai, atvežę savo atžalą į mokyklą ir pamatę, kad laikino parkavimosi vietoje stovi automobilis, tarkime, šaltuoju metų laiku užšalusiais stiklais. Po tam tikro laiko vairuotoją pasieks bauda, nors jis pats jau bus pamiršęs, kad paliko automobilį neleistinoje vietoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas