Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Namą pastatęs Merūnas Vitulskis: kas jam padėjo sutaupyti ir kodėl žmona statybose nedalyvavo

„Namas jau stovi, dabar – pirties etapas“, – sako atlikėjas Merūnas Viltulskis. Dvejus metus statybų nuotaikomis gyvenantis Merūnas neslepia, kad per tą laiką kilo įvairių minčių. Pavyzdžiui, gal reikėjo ne statyti, o pirkti jau pastatytą namą? Tačiau dabar savo sprendimo jis nesigaili, be to, turi kelis patarimus, kaip sutaupyti nervų ir pinigų – ir vieni, ir kiti statybose yra svarbūs.
Merūnas Vitulskis
Merūnas Vitulskis / Asmeninio albumo nuotr.

Statybose padėjo specialistai

Sklypą Trakų apylinkėse M.Vitulskis įsigijo prieš kelis metus, o maždaug metus truko dokumentų tvarkymas. Vietos būsimajam namui atlikėjas ieškojo pagal kelis kriterijus, tačiau vienas iš esminių – kad greta būtų ežeras: „Kad galėčiau su valtele išplaukti pažvejoti, kad būtų ežero pakrantė.“

Susitvarkius visus dokumentus prasidėjo statybos darbai. Atlikėjas iš karto žinojo: statybas jis prižiūrės, tačiau pats tuo neužsiims. Visų pirma, tam stigtų laiko – daug laiko užima karjera užsienyje, koncertai Lietuvoje, šeima, vaikai, buitis, o laiko dar norisi pasilikti ir pomėgiams.

Tiesa, šeimos būsto projektą jis kūrė pats – kaip namas turėtų atrodyti, o tuomet savo lūkesčius perdavė architektams. Visą statybos procesą Merūnas prižiūrėjo pats, o jam padėjo kompetentingi specialistai.

„Dabar situacija yra tokia: namas su terasa jau stovi, prasidėjo pirties statybų etapas. Maniau, kad spėsiu iki rugsėjo, bet kaip standartiškai nutinka su statybomis – procesas užtruko. Tačiau viskas vyksta, laukiame langų, nuo pirminio plano atsiliekame apie mėnesį“, – sakė pašnekovas.

Paprastas taupymo patarimas

Kiekvienas, kuris bent šiek tiek yra prisilietęs prie statybų, žino – tai kainuoja nemažus pinigus.

„Tačiau kai turi daug gerų partnerių, draugų – jie padeda. Yra bičiulių ir tarp nekilojamojo turto vystytojų. Jie pataria: neskubėk, vieno ar kito nedaryk, išlauk, čia reiktų netaupyti, o čia – galima ir pataupyti. Didelė laimė, kad yra tokių patarėjų, o ne „iš gatvės“, kurie visiškai nežino, kaip įkalti vinį ar laikyti plaktuką“, – pasakojo M.Vitulskis.

Daug pinigų Merūnui pavyko sutaupyti nuomojantis įrankius, o gerų žodžių atlikėjas negaili įrankių ir technikos nuomos bendrovei „Cramo“.

Asmeninio albumo nuotr./Merūnas Vitulskis
Asmeninio albumo nuotr./Merūnas Vitulskis

„Tai yra viena didžiausių įrankių nuomos kompanijų, todėl normalu, kad prireikus įrankių visų pirma į juos ir kreipiausi. Žinojau – jei įrankius pirksiu, tai kainuos daug. Iš karto iš „Cramo“ išsinuomojau kelis įrankius, vėliau – dar daugiau. Jie turėjo viską, ko man reikėjo, tiek didesnės, tiek mažesnės įrangos, technikos, o mūsų bendravimas buvo sklandus nuo pat pradžių. Mačiau, kaip jie dirba, koks jų vadybininkų požiūris į klientą“, – sakė M.Vitulskis.

Išnuomoti įrankiai nustebino ir Merūno namą statančius meistrus: „Jie žiūrėjo ir stebėjosi: ar mums atvežė naujus įrankius? Pasirodė, kad ne, jie ne nauji, tačiau labai gerai prižiūrėti.“

M.Vitulskis juokiasi prisiminęs: per tuos dvejus metus pats pramoko statybininkų slengo, mat šiame sektoriuje dirbantys žmonės išties kalba sava kalba. Merūną išsyk stebino, kaip slengu pasakytus įrankių pavadinimus žino „Cramo“ vadybininkai.

„Džiugu, kad vadybininkai tą slaptą kalbą supranta. Panašu, kad jie irgi yra iš to paties sektoriaus ir su meistrais puikiai susikalba. Beje, iš pradžių buvau nusiteikęs įrankius ir techniką nuomotis iš skirtingų tiekėjų, tačiau kai pamačiau, kad viskas yra vienoje vietoje – iš „Cramo“ ir nuomojausi. Nustebau, kad jie turi viską, ko reikia“, – kalbėjo pašnekovas.

Kuo namo statybos susijusios su scena?

M.Vitulskis prieš statybų pradžią save nuteikė: bus visko, tačiau statybos juk irgi yra kūrybinis procesas. Netikėtumų, žinoma, buvo, tačiau džiugu, kad namas jau pastatytas ir visi iššūkiai įveikti.

„Nuotykių netrūko: pradedant meistrų pabėgimais baigiant nuvirtusiomis keliomis sienomis, kurios nebuvo sutvirtintos. Tačiau scena meno žmones labai užgrūdina. Reikia išlaikyti šaltakraujiškumą, nepulti į paniką, net jeigu elementariai vėluoja padaryti darbus ir dėl to stoja kiti darbai. Aš niekada nepykstu, o tiesiog pasikalbu – kaip galima problemą išspręsti. Tai geriau, nei reaguoti emocionaliai.

Su statybininkais reikia diplomatijos. Bet... jos reikia ir scenai, nes kiekvienas spektaklio pastatymas yra darbas, kaip ir bendravimas su koncertų užsakovais. Patirtis scenoje man padėjo ir statybose išlikti diplomatiškam“, – sakė M.Vitulskis.

Erika ir Merūnas Vitulskiai
Erika ir Merūnas Vitulskiai

Atlikėjas viską darė pagal galimybes ir į statybas žvelgė kūrybiškai: jei kažkas nepavyksta ir sustoja darbai, vadinasi reikia išlaukti.

„Turiu kur gyventi, neturiu paskolų. Po truputį „ateina“ uždarbis, kaip kiekvienam normaliam žmogui. Atsiranda pinigų – statai, neatsiranda – truputį pralauki. Per statybas streso nepatyriau. Gal dėl to mano žmona šiame procese mažiau dalyvauja, nes tada diskusijos užtruktų gerokai ilgiau“, – juokėsi M.Vitulskis.

Ar atlikėjas nesigailėjo statęs namą, o ne įsigijęs jau pastatytą? „Buvo tokių minčių, daug pamąstymų apie tai, diskusijų su savimi. Bet, kita vertus, jau pastatyti namai ne visada būna geros kokybės, vystytojai kartais mėgsta pataupyti. Kai statai pats, nuo nulio – yra kitaip. Ramiau miegi ir žinai, kad tavo šeima ir dar ne viena karta džiaugsis tavo darbu. O juk viską ir darai dėl šeimos. Antrą kartą, manau, namo nestatyčiau. Tikrai nelengva, bet patirtis yra neįkainojama“, – kalbėjo M.Vitulskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito