Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 18

Natūralios trąšos pomidorams ir agurkams: kas padės sulaukti gero derliaus?

Populiariausių daržovių mūsų šalyje sąraše tikrai puikuojasi agurkai ir pomidorai. Žinoma, skaniausi tie, kuriuos užauginome patys. Nors šiuolaikinė rinka siūlo galybę trąšų, visada pravartu pasinaudoti ir natūraliomis priemonėmis. Kokios jų pačios populiariausios?
Pomidorai ir agurkai
Pomidorai ir agurkai / 123RF.com nuotr.

Pelenai

Pelenai tinka ir pomidorams, ir agurkams. 10 l vandens reikia vienos stiklinės pelenų – tiesiog įberkite juos ir gerai viską permaišykite. Gautu tirpalu laistykite agurkus ir pomidorus.

Mielės

Jas pomidorams ir agurkams galima naudoti keliais būdais.

Pirmas būdas: 1 pakelį sausų mielių sumaišykite su keliais šaukšteliais cukraus ir vandeniu iki tirštos masės. Tada gautą masę ištirpinkite 10 l vandens ir laistykite augalus.

Antras būdas: 2/3 trijų litrų talpos indo pripildykite juodos duonos ir užpilkite šiltu vandeniu, kuriame ištirpdykite 100 g šviežių mielių. Indą šiltai laikykite 3–5 paras. Praėjus nurodytam laikui viską perkoškite ir norėdami patręšti pomidorus ir agurkus, skieskite vandeniu santykiu 1(trąšų):10 (vandens).

Trečias būdas: tai pats paprasčiausias pasirinkimas – tiesiog ištirpdykite 100 g šviežių mielių 10 l vandens ir gautu tirpalu laistykite pomidorus ir agurkus.

Vištų mėšlas

Trečdalį 10 l kibiro pripildykite vištų mėšlo ir užpilkite vandeniu iki pat viršaus. Palikite 7–10 dienų. Praėjus nurodytam laikui, 0,5 l gauto tirpalo skieskite 10 l vandens ir laistykite pomidorus (tokio kiekio užtenka 5–6 kv.m).

Tinka ir sausas vištų mėšlas. 0,5 kg vištų mėšlo užpilkite 10 l vandens, uždenkite plėvele ir palikite 3-5 dienoms. Praėjus nurodytam laikui, gautą tirpalą skieskite santykiu 1:20 (vandens) ir laistykite pomidorus.

Dilgėlės

Antpilą gamina iš jaunų dilgėlių lapų, kuriuose gausu azoto, kalio, geležies. Jums reikės 2/3 pasirinktos talpos pripildyti dilgėlių lapų, užpilti vandeniu ir uždengus palikti savaitei šiltoje vietoje. Gauto antpilo litrą reikia skiesti 10 l vandens ir tręšti pomidorus bei agurkus.

Svogūnų lukštai

Ši priemonė tinka agurkams. 1 stiklinę svogūnų laiškų užpilkite 8 l vandens ir užvirinkite. Išjungę kaitrą, palikite dar 3–4 valandoms. Atvėsusį antpilą galite naudoti agurkų laistymui.

Svarbu: nė vienomis trąšomis nereikia piktnaudžiauti, kad nepakenktumėte augalams, todėl geriau tręškite mažiau, o ne daugiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?