Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 13

Naujausios interjero dizaino tendencijos: kaip jas pritaikyti savo namuose?

Milano dizaino savaitė – renginys, kuriame susirenka interjero dizaino specialistai ir baldų gamintojai iš viso pasaulio. Čia galima išvysti, kaip atrodys ir kokioms funkcijoms tarnaus mūsų namai. Prieš kelias savaites iš jo grįžusi interjero dizainerė dalinasi naujausiomis tendencijomis ir patarimais, kaip kiekvienas gali jų pasikviesti į namus, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Naujausios interjero tendencijos
Naujausios interjero tendencijos / Ikea nuotr.

Ikea interjero dizaino skyriaus vadovė Eimantė Nemanė pastebi, kad iš naujausiose interjero tendencijose nebematyti ilgą laiką populiaraus buvusio modernios klasikos stiliaus. Jis vietą užleido amžiaus vidurio moderniam stiliui (angl. mid-century), pasižyminčiam švariomis linijomis, lenktomis formomis, prislopintais spalvų tonais, natūralių medžiagų vyravimu.

„Minkštos“ formos ir žemės tonai

„Kaip ir būdinga amžiaus vidurio stiliui, balduose vyrauja apvalios, „minkštos“ formos, mažai aštrių kampų, simetrija ir daug apskritimo detalių: apvalūs kavos staliukai, veidrodžiai, paveikslai, kilimai, pagalvėlės. Sofos, foteliai ir kėdės – žemomis atkaltėmis, daugiausia ant plonų kojelių. Balduose išlaikomas minimalizmas – vengiama bereikalingų detalių, atsisakoma rankenėlių. Matyti daug skulptūriškų formų, pavyzdžiui, valgomojo staluose ir kavos staliukuose. Kilimų, pagalvėlių raštuose neretai vyrauja geometrinės figūros“, – sako E.Nemanė.

Interjero dizainerė sako, kad šiemet parodoje sunkiai buvo galima rasti tamsių, gilių spalvų. Panašu, kad daugelis išsiilgę gamtos, arba ryškesnių, nuotaikingų atspalvių. Vyravo dvi kryptys: šviesios žemės spalvos, tarp kurių – rudos, pilkos, žalios, terakotos, kreminės atspalviai bei Bauhaus stiliui būdinga pagrindinių spalvų gama. Pastarojoje figūruoja indigo mėlyna, garstyčių geltona, terakotos oranžinė, rožinė, violetinė. Šios krypties interjeruose šiemet galima matyti netikėtų ir drąsių spalvų derinių.

Kas susiję su audiniais, interjero specialistė pastebi, kad minkštuose balduose jau ne pirmi metai vyrauja buklė audinys. Šiemet jis visiškai įsigalėjo – skirtingų spalvų ir audimų jis matyti sofose, foteliuose, kėdžių minkštosiose dalyse. Tuo tarpu veliūrą po truputį keičia velvetas. Taip pat, šiemet balduose atsirado daugiau odos.

Jau ne pirmus metus pastebima tendencija – vietoje vieno kavos staliuko miksuojami bent du ar trys. Jie ne tik atlieka funkciją, bet ir tampa estetiniu akcentu. Tarpusavyje miksuojami staliukai gali būti skirtingų spalvų ir iš skirtingų medžiagų, pavyzdžiui, keramikos, akmens ir medžio.

Kaip įnešti šių tendencijų į namus? Interjero dizainerė pataria rinktis sofas, fotelius ir kėdes žemomis atkaltėmis ir plonomis kojelėmis. Jei baldų keisti neplanuojate, naujausių tendencijų į namus įnešti galima renkantis atitinkamus, prie esamų baldų derančius aksesuarus: veliūrines pagalvėles, žemės spalvų pagalvėles, pledus ir kitą tekstilę bei aksesuarus. Svetainėse derinkite skirtingus, bet panašių formų, spalvų ar medžiagiškumo staliukus.

Daugiau gamtos namuose

„Po pandemijos, harmonijos ir buvimo arčiau gamtos troškulys pasireiškia net tik per žemės spalvų, gamtoje randamų apvalių formų naudojimą interjeruose, bet ir natūralias medžiagas. Nors ši tendencija vyrauja jau ne vienerius metus, šiemet prie marmuro, medžio, rotango, akmens ir kitų jau kuris laikas gausiai naudojamų medžiagų prisijungė ir smiltainis, terakota, molis, keramika, o minkštuose balduose – oda“, – sako E.Nemanė. Pasak jos, didžioji dalis aksesuarų taip pat priartina prie gamtos: jie pagaminti iš tokių medžiagų, kaip molis, keramika, akmuo, stiklas.

„Tvarumas kalbant apie interjero tendencijas užima ypatingą vietą jau ne pirmus metus. Baldai gaminami iš perdirbtų medžiagų, gamyboje atsakingai naudojami ištekliai“, – pastabi specialistė.

Kaip įnešti šių tendencijų į namus? Rinkitės medžio masyvo baldus, rotango detales, natūralių medžiagų aksesuarus: bambukinius šviestuvų gaubtus, pintus kilimus, keramikines vazas. Augalai taip pat neatskiriama interjero dalis. Jei negalite skirti pakankamai priežiūros gyviems – juos atstoti gali dirbtiniai. Norint prisidėti prie švaresnės aplinkos, rinkitės baldus ir aksesuarus iš atsinaujinančių ar perdirbtų medžiagų, pavyzdžiui, kilimus, užuolaidas ar virtuvės fasadus iš perdirbto plastiko.

Ikea nuotr./Terakotos oranžinės vyravimas
Ikea nuotr./Terakotos oranžinės vyravimas

Hibridinės erdvės ir daugiau laiko sau

Pandemijos įtaka lėmė tai, kad dabar ne tik svetainių, miegamųjų, bet ir virtuvių interjeruose atsiranda dedikuotos darbo vietos. Tai gali būti tiek atskiras nedidelis staliukas, tiek visa siena, skirta darbo vietai ir lentynoms. Virtuvė apskritai tampa daugiau nei tik maisto gaminimo erdve: čia vis daugiau matoma atsirandančių laiko sau erdvių su minkštaisiais baldais, funkciniu apšvietimu bei kavos staliuku, kur galima leisti laiką.

„Vonios kambariai taip pat tarnauja nebe tik įprastoms funkcijoms, bet ir kaip laiko sau zona, vis labiau primenančia SPA: čia atsiranda dekoracijų, minkštųjų baldų, vietų laikyti žurnalams ir t.t. Į vonias įsiveržė ir mediniai baldai, suteikiantys intymiausiai namų erdvei jaukumo ir gamtos artumo pojūtį. Vonios kambariuose įsikuria ir mini sporto salės: treniruokliai, skersiniai, jogos kilimėliai“, – vardija E.Nemanė.

Dar viena iš naujienų, greičiausiai nulemta pandemijos ir poreikio atskirti erdves – pertvarų naudojimas. Jos leidžia padalinti erdves ir sukurti daugiau privatumo kiekvienam namų gyventojui. Jomis tampa tiek širmos, tiek stilizuotos knygų ar gėlių lentynos, pritvirtintos prie lubų.

Ikea nuotr./Miksuojami keli staliukai
Ikea nuotr./Miksuojami keli staliukai

Kaip įnešti šių tendencijų į namus? Jei virtuvėje turite erdvės, pagalvokite apie kampelio sau įkūrimą su patogiu krėslu, kur galima būtų ramiai išgerti rytinės kavos, ar leisti vakarus su arbatos puodeliu. Vonioje, net ir mažiausioje, galima paieškoti vietos augalams, kad ir dirbtiniams, dekoratyvioms bambukinėms dėžutėms įvairiems smulkiems daiktams laikyti, natūralių medžiagų tekstilės – tai leis sukurti SPA jausmą. Na, o norėdami daugiau privatumo kitose namų erdvėse, atskirkite jas prie lubų tvirtinamomis lentynomis, kurias galite dekoruoti gėlėmis, knygomis, aksesuarais arba tiesiog širma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas