Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 28

Neprašaukite pro šalį: svarbiausi reikalavimai gerai kuprinei

Jūsų vaikas vis dar neturi kuprinės? Nieko tokio, kuprinę tikrai rasite, tačiau tai sako šį tą apie jūsų gyvenimo stilių. Tikriausiai mėgstate viską atidėlioti ir esate spontaniškas žmogus.
Kuprinė
Kuprinė / 123RF.com nuotr.

Na, o kalbant apie kuprines, yra keli svarbūs dalykai, kuriuos turėtumėte žinoti, ypač jeigu jūsų atžala žygiuos į pirmą klasę. Dizaino dalykus paliksime pabaigai. O iš pradžių priminsime techninius reikalavimus kuprinei. Jie buvo nustatyti tada, kai pradinukai pradėjo tampyti vos ne sunkesnes už save kuprines, kurios buvo prigrūstos galybės vadovėlių, sąsiuvinių ir kitų reikmenų.

Visuomenės sveikatos specialistų nustatytoje higienos normoje reikalaujama, kad mokyklinė kuprinė turi turėti formą išlaikančią nugarėlę ir pakietintą korpusą, o jos išorinėje pusėje turi būti pritvirtinti atšvaitai. Pradinukų kuprinių svoris negali viršyti 700 gramų, o vyresniųjų moksleivių – 1 kg. Be to, mokyklinė kuprinė turi turėti rankenėlę ir reguliuojamo ilgio diržus. Diržų plotis bei jų vieta taip pat labai svarbu: 40–45 cm atstumu nuo diržų tvirtinimo vietos prie kuprinės viršutinės dalies diržų plotos turi būti 3,5–4,0 cm, kitose dalyse – ne mažesnis kaip 2,0–2,5 cm.

Netinkama, per sunki ir nepatogi kuprinė gali sužaloti besiformuojančią vaiko laikyseną, sukelti kaklo, nugaros ir pečių skausmą, netgi padaryti neigiamą įtaką kvėpavimo sistemai bei stuburui.

123RF.com nuotr./Mergaitė
123RF.com nuotr./Mergaitė

Į ką dar atkreipti dėmesį renkantis kuprinę? Viena svarbiausių kuprinės dalių yra tvirta nugarėlė, tolygiai paskirstanti svorį. Ji turėtų būti su specialiu karkasu ir pagaminta iš tvirtos medžiagos. Ties stuburu turėtų būti paminkštinimas, apsaugantis nugarą nuo kietų kuprinėje esančių daiktų.

Kuprinės diržai turėtų būti pagaminti iš standžios medžiagos, kad neveržtų ir nespaustų pečių. Idealu, jei pradinuko kuprinė turi papildomą per juosmenį segamą diržą, kuris padeda reguliuoti ir tinkamai paskirstyti bendrą kuprinės svorį, nuo apatinės nugaros dalies perkeldamas ant klubų.

Atkreipkite dėmesį, kiek skyrių yra kuprinėje. Jeigu tik vienas – padėkite ją atgal į lentyną. Skyriai turėtų būti mažiausiai du, kad vienoje vietoje nesigrūstų ir vadovėliai, ir sąsiuviniai. Be to, praverstų atskiros didelės kišenės piešimo bei rašymo priemonėms.

Kai kurios kuprinės turi atskirus skyrelius priešpiečių dėžutei ir tai yra tikrai tobulas sprendimas, nes netikėtai jai atsidarius, nenukentės sąsiuviniai ir knygos.

123RF.com nuotr./Kuprinė
123RF.com nuotr./Kuprinė

Kojelės kuprinei yra labai reikalingas dalykas, nes vaikai dažniausiai ją stato ant žemės, kuri gali būti ir šlapia, ir purvina. Persisunkusi drėgmė per neapsaugotą kuprinės apačią gali sugadinti visą jos turinį.

Saugumas nė kiek ne mažiau svarbus už patogumą, tai pasirūpinkite atšvaitais. Geriausia, jeigu apie tai pagalvoja gamintojas, tačiau jei išsirinkote kuprinę be atšvaitų, pritvirtinkite juos patys gerai matomoje vietoje.

Jeigu nenorite viduryje mokslo metų pirkti naujos kuprinės, rinkitės ją iš neblunkančios medžiagos, geriau ne šviesios ir vienspalvės, o margos. Ne paslaptis, kad kuprinei per jos gyvavimą reikia atlaikyti tikrus uraganus, ji yra mėtoma, spardoma, ant jos lyja ir sninga. Šviesus audinys iš karto bus kaip kuprinės istorijos knyga, o to juk norėtųsi mažiausiai.

Pradinukams gamintojai siūlo žaismingas kuprines su įvairiais jų mėgstamais filmukų ir knygų personažais, tad būtinai atkreipkite dėmesį į tai, ko nori vaikas. Į mokyklą žingsniuodamas su savo mėgstamu herojumi vaikas jausis drąsiau ir smagiau.

Išsirinkę kuprinę, nepamirškite prie jos priderinti ir sportinės aprangos krepšelį, kad sportbačių nereikėtų grūsti į kuprinę ar neštis polietileno maišelyje. Šiuos krepšius dažnai galima rasti šalia kuprinių, jie yra tos pačios stilistikos ir pratina vaikus nuo mažens laikytis tvarkos bei mokytis derinti savo nešiojamus daiktus.

123RF.com nuotr./Mergaitė
123RF.com nuotr./Mergaitė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas