Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 28

Net švariame virtuviniame rankšluostyje – 80 mln. bakterijų

Net švariuose virtuviniuose rankšluosčiuose aptinkama ne tik įvairių mielių ar pelėsių, bet ir žmogaus sveikatai kenksmingų bakterijų. Tai atskleidė Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto atliktas virtuvinių rankšluosčių bakteriologinis tyrimas.
Virtuvinis rankšluostis.
Virtuvinis rankšluostis. / 123RF.com nuotr.

Institutas tyrė medvilninius rankšluosčius, kurie iki tol buvo naudoti 3, 7 ir 14 dienų. Rezultatai parodė, kad nepaisant rankšluosčio naudojimo trukmės, jame gausu ligų sukėlėjų.

„Nustatėme, kad bakterijų kiekiai 1 g rankšluosčio yra nesuskaičiuojami, o pelėsių buvo aptikta net 190–300 vienetų viename grame. Ir nesvarbu, ar rankšluostį keičiate rečiau, ar kas kelias dienas, nes net vos kelias dienas naudotuose rankšluosčiuose aptikta begalė bakterijų“, – atlikto tyrimo , kurį inicijavo higieninio popieriaus gamintoja „Grite“, rezultatais dalijasi Česlova Butrimaitė-Ambrozevičienė, Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Bakteriologinių tyrimų skyriaus vedėja.

Kokiomis ligomis rizikuojame?

Specialistai pabrėžia, kad mus supanti aplinka nėra sterili, todėl kai kuriais atvejais dėl bakterijų jaudintis nereikėtų. Tačiau kalbant apie virtuvės aplinką, verta pasisaugoti, kadangi per maistą į žmogaus organizmą gali patekti daugybė ligas sukeliančių bakterijų.

„Virtuviniuose rankšluosčiuose susidaro puiki terpė įvairioms bakterijų kolonijoms ir pelėsiams augti, mat čia dažnai galime aptikti maisto likučių, rankšluostis dažnai būna drėgnas, ne iki galo išdžiovinamas. Tyrimo metu rastas didelis kiekis bakterijų gali sukelti riziką susirgti salmonelioze, o žarnyno lazdelės (verotoksigeninės) gali sukelti viduriavimą“, – teigia Bakteriologinių tyrimų skyriaus vedėja.

Pasak specialistės, tyrimas parodė ir tai, kad net švarus, išskalbtas rankšluostis nėra visai švarus. „Viename grame išskalbto, naudojimui virtuvėje paruošto rankšluosčio, aptikome apie 80 mln. bakterijų, t. y. 26 kartus daugiau bakterijų nei gyventojų Lietuvoje. Žinoma, bakterijų kiekiui įtakos gali turėti ir skalbiant naudojami minkštikliai ar kvapikliai, taip pat tai, kas buvo skalbta kartu“, – teigia Č.Butrimaitė–Ambrozevičienė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Bakterijos jūsų namuose: kur jų tyko daugiausia?

Kaip dažnai keisti virtuvinį rankšluostį?

Idealiu atveju, rankšluostį reikėtų keisti po kiekvieno naudojimo. Tačiau kasdienėje buityje tai nebūtų patogu. Siekiant savo namų aplinkoje išvengti kontakto su minėtomis bakterijomis, pelėsiais ir mielėmis, medvilninius virtuvės rankšluosčius galima pakeisti popieriniais. Po naudojimo jie yra išmetami, tad nebelieka sąlygų augti bakterijoms ir nėra galimybės jas pernešti ant švarių indų bei įvairių virtuvės paviršių.

Higieninių normų reikalavimai higieniniam popieriui yra itin griežti – popierius yra tinkantis tiesioginiam kontaktui su maistu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai