Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 30

Orai: skubėkite mėgautis tropine šiluma, tačiau iškylas gamtoje laisvą dieną planuokite atsargiai

Šiuo metu į Lietuvą plūsta šiam metų laikui nebūdinga tropinė šiluma, kuri pasižymi ne tik aukšta temperatūra, bet ir didele drėgme. Skubėkite pabūti gamtoje artimiausią poilsio dieną, kadangi iki kito savaitgalio orai greičiausiai gerokai pasikeis.
Salotės ežero paplūdimys
Salotės ežero paplūdimys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tokie šilti orai gegužės pradžiai nebūdingi

Kaip pasakojo, Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikas Tadas Kantautas, jau šiuo metu Varėnoje yra 24 laipsniai šilumos, o didžiausios temperatūros laukiama apie 15–16 val., taigi orui šilti dar yra laiko, todėl greičiausiai šiandien sulauksime prognozuotų 26-27 laipsnių.

Tačiau vakarėjant pradės formuotis kamuoliniai lietaus debesys. Jie turėtų būti pavieniai, išsibarstę ir nuspėti regiono neįmanoma, kadangi jie gali atsirasti bet kur. Lietūs turėtų būti smarkoki, su perkūnija ir stipriais vėjo gūsiais.

„Tokiam metų laikui iš tiesų bus labai šilta – tai nėra įprasti orai, tikrai ne kasmet taip būna. Kai kuriomis dienomis bus taip karšta, kad net vasarą taip nebūna. Šiuos orus lemia pas mus keliaujantis drėgnas ir labai šiltas oras – nors dangus giedras Vilniuje, lauke galima jausti drėgmę. Tai net galima pavadinti tropiniu oru“, – teigė pašnekovas.

Pasak specialisto, trumpi lietūs tęsis per visą naktį – jie praūš kone per visus rajonus, tačiau naktis kaip tokiam metų laikui bus šilta – 10–15 laipsnių šilumos, tik pajūryje, pasisukus vėjui iš vakarų, turėtų atvėsti iki 7–9 laipsnių.

Tropinė šiluma laikysis tik iki savaitgalio

„Antradienį pirmoje dienos pusėje orai bus sausesni, giedresni, paryčiais lietūs jau turėtų pasitraukti iš Lietuvos, bet antroje dienos pusėje iš pietvakarių atkeliaus nauja drėgmės zona, todėl daug kur, daugiausiai pietinėje šalies dalyje, vėl laukiama trumpo lietaus su perkūnija ir stipriais vėjo gūsiais. Tiesa, lietus turėtų būti ne toks intensyvus kaip šiandien vakare ir artimiausią naktį.

Antradienio diena bus dar šilta, atvės tik keliais laipsniais – iki 19–24 laipsnių, tik prie jūros bus keliais laipsniais vėsiau (16–18 laipsnių). Trečiadienio naktį vėlgi daug kur laukiama trumpo lietaus, kuris atkeliaus rytoj dieną, vietomis su perkūnija, naktis tokia pati šilta kaip ir ankstesnė, o trečiadienio diena turėtų būti sausesnė, dar laipsniu vėsesnė (18–23, vakarinėje Žemaitijoje – 15–17, o pajūryje – 12–14 laipsnių šilumos). Mat pateksime į šaltesnę frontinę pusę, kuri jau šiandien pro mus pradeda keliauti ir keliaus artimiausias kelias paras“, – aiškino T.Kantautas.

Ketvirtadienio naktį vėl daug kur palis, tačiau mes vėl pateksime į šiltesnę keliaujančio fronto dalį ir naktį sulauksime 9–14 laipsnių šilumos. Dieną lietaus bus mažiau ir temperatūra vėl kils iki 23–28 laipsnių.

Penktadienį prie mūsų šalies priartės atmosferos frontas, naktį vietomis, dieną daug kur turėtų būti trumpi lietūs su perkūnija. Rytų Lietuvoje termometro stulpelis rodys 21–26, Vakariniuose rajonuose – 15–20, pajūryje – 12–14 laipsnių.

Šeštadienį dar labiau atvės ir daug kur vyraus 13–18 laipsnių temperatūra, tik rytuose kai kur dar spės sušilti iki 21 laipsnio. Sekmadienį jau visoje šalyje turėtų būti apie 13–18 laipsnių, tačiau bus sausiau nei ankstesnėmis dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento