2019 06 20

Pagrindinės klaidos, kurios gadina drabužius, kai juos skalbiate skalbyklėje

Kokias dažniausias skalbimo klaidas darote, kad drabužiai labai greitai praranda savo išvaizdą ir spalvą? Portalas „Goodhouse“ pataria, kaip išsaugoti drabužius kuo ilgiau.
Skalbiniai
Skalbiniai / Vida Press nuotr.

Daugiau – nereiškia geriau

Daugelis skalbimo priemonę naudoja netinkamai ir pila/deda jos dvigubai daugiau nei reikėtų. Pasekmė – skalbiklis gerai neišskalaujamas, lieka skalbiniuose, siūlėse, todėl drabužiai prasčiau atrodo.

Be to, dėl gausesnio skalbiklio kiekio drabužiai geriau neišskalbiami, mes tik išleidžiame daugiau pinigų skalbimo priemonėms.

Netrinkite iki skylučių

Visi žino, kad jei ilgai trinsite medžiagą, pasidarys skylė. Tad jei užpilsite skalbiklio ir labai atkakliai trinsite dėmę, ta drabužio vieta išplonės, matysis sugadinta medžiaga, tad drabužis nebeteks grožio arba reikės kūrybiškai slėpti broką – siuvinėti, klijuoti aplikaciją, specialiai padaryti skylę ar lopą (jei tinka pagal stilistiką ir drabužio paskirtį).

Rūšiuokite pagal medžiagos tipą

Rūšiavimo pradžiamokslis – atskirai skalbkite baltus, juodus ir spalvotus drabužius. Žinoma, dar suskirstykite pagal medžiagos tipą – medvilnė, vilna, viskozė, sintetika ir pan.

Tada neteks paskui stebėtis, kaip jūsų švelnų sijoną nubrūžino džinsų užtrauktukas.

Kaip pakabinti?

Yra specialios pakabos sijonams ir kelnėms – jos padeda išvengti raukšlių. Kuo tai gerai? Rečiau drabužius lyginsite, nes ši veikla irgi trumpina drabužio gyvavimo laiką.

Ploniems megztukams ir palaidinėms yra specialios pakabos su porolono pagalvėlėmis – jie neleidžia vilnoniam drabužiui ištįsti per pečių liniją.

Sunkių drabužių geriau nekabinti, o gražiai sulaksčius sudėti į lentyną.

Vida Press nuotr./Balti skalbiniai
Vida Press nuotr./Balti skalbiniai

Kaip gali praversti rankšluostis?

Jei reikia išgręžti rankomis skalbiamus plonos medžiagos drabužius, tai įdėkite nuspaustą drabužį į rankšluostį ir paspaudykite. Rankšluostis sugers drėgmę, drabužis nebus toks suglamžytas, kaip išgręžtas rankomis. Be to, taip jis nepraras savo formos.

Džiovinti tokius drabužius irgi geriausia ant grindų patiesus rankšluostį ir gražiai ištiesus drabužį.

Neprigrūskite skalbimo mašinos

Jei mėgstate pritrombuoti skalbiniais mašinos būgną, pirma, tokiu veiksmu trumpinate prietaiso tarnavimo laiką. Antra, skalbiniai persipina, juos keblu atskirti, be to, jie greičiau plyšta.

Apatinį trikotažą, pėdkelnes, golfus – į maišelį

Jei šiuos daiktus skalbsime drauge su kitais, tai iš skalbyklės ištrauksite gniutulą. Specialūs tinkliniai maišeliai apsaugos pėdkelnes nuo sudraskymo.

Atminkite – liemenėles, kelnaites ir kojines taip pat patartina skalbti maišeliuose, nes viena dažniausių skalbimo mašinų gedimo priežasčių – tarp korpuso ir būgno užstrigę metaliniai arba plastmasiniai liemenėlių lankeliai bei vaikiškos kojinaitės.

„Fotolia“ nuotr./Kojinės
„Fotolia“ nuotr./Kojinės

Nepamirškite pasirūpinti skalbimo mašina

Kad išskalbti drabužiai neturėtų pelėsių kvapo, reguliariai atlikite skalbimo mašinos valymo procedūrą: valykite būgno gumą, plaukite skalbimo priemonių stalčiuką, o kartą per 4 mėnesius tiesiog užstatykite skalbimo ciklą be jokių skalbinių, t. y. paleiskite „tuščią“ skalbimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento