Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 02

Paprasta kaip dukart du: kaip sukurti tobulą ir jaukią virtuvę

Kalbėdami apie naujausias interjero tendencijas dizaineriai sutaria - virtuvė tampa svarbiausia būsto vieta, kurioje sukasi visas gyvenimas. Interjero dizainerė Beata Senkevič pataria, kaip patiems susikurti tobulą virtuvę atostogų namuose ir ko nepamiršti ją kuriant.
Virtuvė
Virtuvė / 123RF.com nuotr.

Pagrindinė taisyklė – viskas patogumui!

Anot interjero dizainerės, norint sukurti patį geriausią virtuvės baldų projektą, pirmiausiai reikia apžiūrėti pačią erdvę, kurioje ji bus. Būtina išmatuoti atstumus, įvertinti, ar tikrai sumontavus baldus galėsite patogiai joje judėti, viską pasieksite.

„Poreikių tyrimai identifikavo tris pagrindinius praktiškos virtuvės bruožus: sklandi darbo eiga, pakankamai laikymo erdvės ir galimybė lengvai judėti. Patalpos erdvės planavimas turėtų būti grindžiamas jūsų poreikiais. Rekomenduoju pradėti būtent nuo jų identifikavimo, o ne stiliaus parinkimo. Patalpos erdvės planavimas turėtų būti grindžiamas jūsų poreikiais“, – įsitikinusi B.Senkevič.

Asmeninio arch. nuotr./Beata Senkevič
Asmeninio arch. nuotr./Beata Senkevič

Nepamirškite tiksliai išmatuoti vietą, kurioje atsiras jūsų svajonių virtuvė. Tai svarbu norint vėliau nesuklysti bei tiksliai suprojektuoti baldus, kuriais naudositės visą vasarą. Jums reikia žinoti sienos ilgį, gylį ir atstumą nuo grindų iki lubų.

Kokios turėtų būti pagrindinės zonos virtuvėje? Šaldymo įrenginiai (šaldytuvas, šaldiklis), vanduo (plautuvė), viryklė, orkaitė bei, jei esate įpratę, galite integruoti ir indaplovę.

„Kiekviena iš šių sričių yra naudojama daugeliui užduočių. Jos turi papildyti viena kitą taip, kaip jos yra sukurtos ir išdėstytos virtuvės patalpos erdvėje. Gerai suplanuotos darbo zonos vietos turėtų padėti efektyviam darbui virtuvėje, patogiam daiktų sandėliavimui, maisto ruošimui, maisto pateikimui, nešvarių indų surinkimui ir plovimui. Negalima nuvertinti nei vienos srities ir būtina nepamiršti, kaip kiekviena jų yra susijusi su kita“, – tikino B.Senkevič.

123RF.com nuotr./Virtuvė
123RF.com nuotr./Virtuvė

Viena svarbiausių virtuvės vietų – darbo zona, kurioje sukuriami šeimą džiuginantys patiekalai. Interjero dizainerė siūlo visus įrankius saugoti ten, kur jie buvo iki tol, įprastoje vietoje bei jie turėtų būti lengvai pasiekiami.

Nors atrodo absurdiška, tačiau dizainerė atkreipia dėmesį į kitą svarbų virtuvės atributą – atliekas. Nepamirškite numatyti vietos ir šiukšlių dėžei!

„Gerai suprojektavus spinteles bei stalčius, kuriose saugomi dažnai naudojami įrankiai, virtuvė taps funkcionali ir mažiau varginanti", – sakė specialistė.

123RF.com nuotr./Virtuvė, interjeras
123RF.com nuotr./Virtuvė, interjeras

Kokias reikėtų rinktis medžiagas ir spalvas?

Tiesa, prieš perkant šakutes ir peilius, reikėtų išsirinkti ir medžiagas, kurios taps pagrindu išskirtinei virtuvei. B.Senkevič teigimu, nors natūralus medis kurį laiką buvo pasitraukęs iš virtuvių interjero, dabar jis ir vėl sugrįžta. Tiesa, šiemet karaliauja ne populiarusis ąžuolas, o uosis.

123RF.com nuotr./Virtuvė
123RF.com nuotr./Virtuvė

Interjero dizainerė rekomenduoja nebijoti kontrastų bei skirtingų medžiagų derinimo. Pavyzdžiui, prie marmuro dažnai derinamas natūralus medis ar metalas, o gražus ir kontrastingas jo duetas su auksu, žalvariu, sendintu variu.

„Subtiliai grūdėtas uosio piešinys, blyškesnė spalva pasižymi savitu žavesiu. Puikiai atrodo derinant su margu marmuru, nekonkuruoja su juo. Taip pat matau daug virtuvių, kuriose dominuoja riešutmedis, jo tamsi, sodri spalva, ryškus piešinys dvelkia prabanga. Svarbu šios rūšies medį interjere naudoti saikingai, todėl neretai iš riešutmedžio yra tik dalis fasadų, kiti dažomi neutraliomis spalvomis arba žaliai – šią paletę galime drąsiai vadinti kitų metų virtuvės spalva“, – įsitikinusi ji.

123RF.com nuotr./Virtuvė, interjeras
123RF.com nuotr./Virtuvė, interjeras

Metalas – dar viena madinga medžiaga virtuvėje. Industrinio stiliaus aprūdiję ar oksiduoti dėmėti dekoratyviniai akcentai, pagyvinantys modernaus stiliaus virtuvę.

„Tamsūs dramatiški atspalviai vis dar madingi, tarp jų – ir juodas. Nors tai prieštarauja vyraujančiai nuomonei, juoda spalva, ar tai būtų spintelių fasadai, ar sienos, yra labai gyvybinga, viliojanti. Ji dažnai papildoma išraiškingos tekstūros mediniais, metaliniais paviršiais, aksesuarais. Galima priderinti ir baltos spalvos akcentų. Šis grafiškas duetas ypač gražiai atsiskleidžia derinant su metalu. Tamsiai mėlyna paletė išlieka viena populiariausių“, – pasakojo B.Senkevič.

Shutterstock nuotr./Svetainės su virtuve interjeras.
Shutterstock nuotr./Svetainės su virtuve interjeras.

Pasigendate kažko jaukesnio, šiltesnio? Tuomet tiks visos žemės spalvos, o ieškodami įkvėpimo prisiminkite, kokia didelė yra rudų, pilkšvai rusvų, gelsvų, blyškiai ir ryškiai oranžinių grybų atspalvių įvairovė. O kur dar samanos, kerpės...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?