Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 23

Pasikvieskime gamtą į vidaus erdves: kaip moderniame dangoraižyje įpūsti gyvybės

Kodėl miestiečiai savaitgaliais pailsėti ir atsipalaiduoti lekia į gamtą? Ar tai natūralus, įgimtas troškimas būti arčiau to, kas gyva? Kaip moderniame dangoraižyje integruoti žaliuosius sprendimus ir sukurti gamtos jausmą?
Skaistė Pranaitė
Skaistė Pranaitė / Asmeninio albumo nuotr.

Kas yra biofilinis dizainas ir kokia jo reikšmė mūsų kasdienybėje, pranešime žiniasklaidai aiškina žalių interjero sprendimų kūrėja Skaistė Pranaitė.

– Jūsų veikla susijusi su žalių interjero sprendimų, idėjų generavimu bei jų įgyvendinimu. Kas yra biofilinis dizainas ir kodėl jis taip populiarėja?

– Biofilinio dizaino termino reikšmė turėtų būti lengvai suprantama kiekvienam: tai meilė viskam, kas gyva. Žmogus jau turi įgimtą ryšį su gamta ir nesvarbu, kokiame moderniame stiklo dangoraižyje mes apsigyvensime, vis tiek ilgėsimės medžių ar vandens čiurlenimo. Todėl nenuostabu, kad miestiečiai pailsėti ir atsipalaiduoti iš miestų vyksta į gamtą.

Asmeninio albumo nuotr./Skaistė Pranaitė
Asmeninio albumo nuotr./Skaistė Pranaitė

Urbanizacija sparčiai vyksta visame pasaulyje, žmonija juda į miestus. Biofilinis dizainas yra apie tai, kaip kartu su savimi į miestus, patalpas pasiimti ir gamtą, kad ten, kur praleidžiame didžiąją laiko savo gyvenimo, nesijaustume vieniši ar atskirti nuo savo prigimties.

Aš nekuriu interjerų, bet ieškau kelių ir būdų, kaip integruoti žalumą į interjerą. Norint tai padaryti, reikia pirmiausia suprasti augalo prigimtį, turėti patirties, pažinti augalų poreikius. Interjero dizaineris pažįsta formas, medžiagas skirtas interjerui, o aš pažįstu augalus.

Dirbdami kartu, mes galime sukurti ne tik patogų, stilingą interjerą, bet ir žalią, gyvą erdvę, kurioje jausitės komfortiškai. Dabar interjeruose vyrauja žemiškos, bet šaltos spalvos, todėl dažniausiai klientai pasikviečia mane su prašymu patalpas sušildyti, įpūsti gyvybės.

– Kokiais keliais gamta gali atkeliauti į mūsų darbo vietas?

– Ji turi daug kelių. Pirmas žingsnis – pastato eksterjeras ir aplinka aplink jį. Svarbu, ką mes matome pro langus, kad į vidų patektų daugiau dienos šviesos. Balkonų, stogo želdiniai, vandens telkiniai, fontanai mažina mūsų atskirtį nuo gamtos. Viduje visas dėmesys kreipiamas pirmiausia į natūralias medžiagas, aptakias formas, įvairiomis formomis integruotą žalumą.

Biofilinis dizainas keliauja kartu su tvarumu, mūsų sąmoningumu. Kaip mums svarbu, ką valgome, lygiai taip pat svarbu, kokioje aplinkoje leidžiame laiką, kokia yra mūsų emocinė savijauta.

– Jūs specializuojatės žalių interjero sprendimų kūrimu – kokie tai sprendimai?

– Dažnai, kai pradedame kalbėti apie augalus, iš karto daugumos vaizduotėje iškyla vazonas kur nors biuro kampe, bet žalumai integruotis į vidaus aplinką yra daug kelių. Tai gali būti vertikalūs žali sodai, kurie užima nedaug erdvės, bet sukuria ypatingą jausmą.

Vertikalūs sodai gali būti mobilūs, kurie atskiria biuro, namų erdves, poilsio zonas. Augalai gali būti integruoti į baldus. Jie gali atskleisti ir papildyti jau esamą interjerą. Viskas labai priklauso nuo turimos erdvės, todėl visada vykstu pas klientus.

Asmeninio albumo nuotr./Skaistės Pranaitės kurtas žalias interjeras
Asmeninio albumo nuotr./Skaistės Pranaitės kurtas žalias interjeras

Turiu pabūti jų erdvėje, tik tuomet galiu parinkti augalus, nes kiekviena aplinka diktuoja savo stilių. Sprendimų pasirinkimas priklauso ir nuo kliento vykdomos veiklos, patalpų paskirties.

Negalime sakyti, kad yra augalas, kuris tinka visur – tikrai taip nėra. Kaip ir gamtoje, kiekvienas turi savo vietą, kurioje geriausiai jaučiasi, taip ir su augalais, turime rasti jam tinkamą vietą, kurioje ir jis jaustųsi gerai, ir kurioje būdamas keistų visą aplinką mums norima linkme.

– Kas jūsų darbo procese yra svarbu?

– Visas procesas suskirstytas etapais. Pirmiausia įsivertiname erdves, tada išsigryniname su klientu idėjas. Antras žingsnis – augalų pasirinkimas. Mes patys dirbame su augalų augintojais, nes ypač svarbu pasirinkti sveikus, geros kokybės augalus.

Kuo augalas tvirtesnis, tuo mažiau problemų su juo bus ateityje. Augalai yra užsakomi kiekvienam projektui atskirai, jie tiesiai keliauja iš šiltnamių, kad patirtų kuo mažiau streso.

Po projekto įgyvendinimo seka paskutinis, bet itin svarbus etapas – tai tolesnė augalų priežiūra. Rūpintis augalais reikia patirties bei žinių. Klientas turi savo darbus ir veiklos sritis, todėl mes negalime jam užkrauti tokios atsakomybės. Rūpinamės savo įgyvendintais projektais ir patys prisiimame visą atsakomybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas