Negana to, padovanosite jiems ne tik skonio receptorius pamaloninančią dovanėlę, bet ir – gaminimo džiaugsmą, mat pačią smagiausią dalį jie turės atlikti patys.
Jums tereikės išsirinkti dailų stiklainiuką, gražiai jį dekoruoti, o į jo vidų sudėti norimus sausus ingredientus pyragui, sausainiams, gardžiam kavos gėrimui ar kitam jūsų sugalvotam ir pamėgtam desertui.
Tiesa, tik nepamirškite parašyti ir išsamios instrukcijos, kaip šį gardėsį reikėtų pasigaminti, o tai galite padaryti ant dailios kortelės, kurią pridėsite prie dekoruoto stiklainiuko.
Štai keletas orginalių kalėdinių dovanų idėjų (už jas dėkojame asesudovana.lt).
Kalėdinė Granola – kepinti dribsniai su įvairiais priedais
asesudovana.lt nuotr./Granola
Ingredientai:
- avižiniai dribsniai,
- saulėgrąžų sėklos,
- moliūgų sėklos,
- linų sėmenys,
- kokoso drožlės,
- aguonos,
- druska,
- rapsų aliejus,
- medus,
- vanilės pasta,
- cinamonas,
- gvazdikėliai.
Gaminimas:
Visus norimus ingredientus sudėkite į skardą ir pakepinkite iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 15–20 min. nuolat pamaišydami. Tuomet, kai granola pravės, suberkite ją į maišelį, stiklainiuką ar kitą patinkantį indelį, jį dailiai supakuokite.
Prie dovanos galite pridėti ir valgymo rekomendacijas. Būtinai paminėkite, kad tai ne tik gardus, bet ir nepaprastai sveikas užkandis, kuris gali tapti puikiais pusryčiais skanaujant su įvairiais priedais: natūraliu jogurtu, kefyru ar pienu.
Kas toji granola?
Kiekvienas, kuris gamina granolą, turi kažkokią savo gamybos paslaptį ar slaptą produktą, kuris jo skanėstą padaro unikalų ir ypatingą. Dažniausiai ruošiama su avižiniais dribsniais, tačiau puikiai tinka ir grikių, ryžių, kviečių dribsniai. Avižos suteikia lėtai pasisavinamos energijos, tad sotūs jaučiatės ilgesnį laiką. Galite dribsnius sumaišyti patys arba pirkti jau paruoštą grūdų dribsnių mišinį.
Svarbu, kad tai nebūtų greito paruošimo dribsniai, nes jie ne tokie turtingi maistinių medžiagų. Produktams „surišti“ vieni naudoja sviestą, kiti – alyvuogių aliejų. Naudokite mažiau cukraus, kad granola būtų sveikesnė. Keiskite jį natūraliais saldikliais, pavyzdžiui, medumi ar klevų sirupu. Saldumo suteiks ir džiovinti vaisiai.
Priedai gali būti patys įvairiausi. Viskas priklauso nuo jūsų noro. Galite dėti smulkintų migdolų, karijų, graikinių ar žemės riešutų, pistacijų, sezamų sėklų. Jei mėgstate, įmaišykite ir džiovintų vaisių bei uogų: spanguolių, vyšnių, abrikosų, razinų... Granola, kurioje itin daug ingredientų, kai kuriems gali pasirodyti „sunkoka“, tad eksperimentuokite, išbandykite įvairius mišinius, kol rasite mėgstamiausią.
Daugiau skaitykite: Kas ta granola?
Kakavos ir moka kavos ruošiniai
asesudovana.lt nuotr./Kakavos ir moka kavos gėrimai kolbelėse
Šaltais žiemos vakarais savo artimuosius galite pradžiuginti padovanoję jiems ir kakavos arba moka kavos ruošinukus dailiose menzūrėlėse arba nedideliuose stiklainiukuose. Tam tereikės sumaišyti keletą ingredientų ir pridėti šokolado pabarstukų ar mažųjų zefyriukų.
Kakavos ruošinio ingredientai:
- cukraus pudra,
- kakava,
- pieno milteliai,
- druska,
- kukurūzų krakmolas,
- šokolado pabarstukai,
- zefyriukai.
Gaminimas: supilkite menzūrėlės turinį į puodelį ir užpilkite karštu vandeniu arba pienu.
Moka kavos gėrimo ruošinio ingredientai:
- cukrus,
- sausos grietinėlės milteliai,
- tirpi kava,
- sauso pieno milteliai,
- kakavos milteliai,
- druska,
- cinamonas,
- šokolado pabarstukai,
- zefyriukai.
Gaminimas: supilkite kolbelės turinį į puodelį ir užpilkite karštu vandeniu arba pienu.
Kakavos gėrimo rinkinys
asesudovana.lt nuotr./Kakavos gėrimo rinkinys su kalėdiniais ledinukais
Ingredientai:
- kakavos gėrimo mišinys,
- mėtiniai ledinukai „Kalėdinės lazdelės“,
- zefyriukai.
Gaminimas: kupiną šaukštą kakavos mišinio užpilkite karštu vandeniu arba pienu ir pagardinkite zefyriukais.
Kakavos gėrimo rinkinys su šokoladu
asesudovana.lt nuotr./Kakavos gėrimo rinkinukas su šokoladiniais pabarstukais
Ingredientai:
- kakavos gėrimo mišinys,
- šokoladiniai pabarstukai,
- zefyriukai.
Gaminimas: kupiną šaukštą kakavos mišinio užpilkite karštu vandeniu arba pienu ir pagardinkite zefyriukais bei šokoladiniais pabarstukais.
Sausainių ruošinys su džiovintomis spanguolėmis stikliniame inde
asesudovana.lt nuotr./Sausainių ruošinys
Žinote, kad artimieji itin mėgsta sausainius? Tuomet juos galite pradžiuginti avižinių ar kitokių mėgstamų sausainių ruošiniais. Ingredientų į stiklainėlį dėkite pagal skonį ir norimą receptą. Jų kiekis skirsis priklausomai nuo indo, į kurį juos dėsite, talpos.
Stiklainėlio viduje turėtų būti (dedant iš apačios):
- miltai,
- kepimo milteliai,
- avižiniai dribsniai,
- rudasis cukrus,
- baltasis cukrus,
- vanilinis cukrus,
- juodasis šokoladas,
- džiovintos spanguolės.
Gaminimas: supilkite stiklainėlio turinį į dubenėlį ir gerai išmaišykite. Ištirpinkite 115 g sviesto ir supilkite ant sausų produktų. Įmuškite vieną kiaušinį ir dar kartą viską gerai išmaišykite iki vientisos masės.
Suformuokite nedidelius rutuliukus, sudėkite juos į paruoštą skardą ir kepkite 10–15 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Išbandykite ir šiuos receptus:
Ingredientai
Sviestas:
125.00 g (tirpintas sviestas - papildomai sausainiams)
Kiaušiniai:
1.00 vnt. (didelis kiaušinis - papildomai sausainiams)
Vanilė:
1.00 arbat. š. (vanilės ekstraktas - papildomai sausainiams)
Kaip gaminti
1. Iš pradžių paruoškite stiklainėlį (0,75 l talpos), kuriame sluoksniuosite produktų mišinį sausainiams. Išplaukite jį ir labai gerai iššluostykite – turi būti visiškai sausas.
2. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Supilkite viską į stiklainėlį. Ant viršaus tolygiai berkite rudąjį cukrų, cukrų, tuomet avižinius dribsnius, kokosų drožles, smulkintus šokolado gabalėlius ir, galiausiai, smulkintus graikinius riešutus. Stiklainėlis turėtų užsipildyti iki pat viršaus. Uždarykite jį.
Dekoravimas
Paruoškite etiketę (galite atsispausdinti) ir priklijuokite ją prie stiklainėlio dvipuse lipnia juostele. Etiketėje būtinai nurodykite tolesnę gaminimo instrukciją.
Sausainių kepimas
Sumaišykite visus produktus su tirpintu sviestu, plaktu kiaušiniu ir vanilės ekstraktu. Iš paruoštos sausainių masės suformuokite nedidelius apvalius kamuolėlius ir išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Palikite tarp sausainių 5 cm tarpus. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. Atvėsinkite ir gardžiuokitės puikiais sausainiais!
Iš šio kiekio iškepsite apie 20–25 sausainius.
Plačiau skaitykite: MAMOS DIENA: saldžios dovanos Mamai
Suskleisti
Ingredientai
Cukrus:
225.00 g („Dansukker“ cukranendrių cukraus „Demerara“)
Spanguolės:
30.00 g (džiovintų arba mėlynių - pagardui)
Kaip gaminti
- Į stiklainį sluoksniais sudėkite visus produktus.
- Pirmiausia berkite miltus, kepimo miltelius ir vanilinį cukrų.
- Tada cukraus ir avižinių dribsnių sluoksnį, o galiausiai – pagardus.
- Nurodymai gavėjui ant atvirutės: Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Išplakite 225 g sviesto ir 1 didelį kiaušinį, iki mišinys taps šviesus ir purus.
- Suberkite stiklainio turinį ir išminkykite tešlą.
- Suformuokite tešlos kamuoliukus ir sudėkite juos ant kepimo popieriaus lengvai paspausdami.
- Kepkite 10–15 minučių ant vidurinės orkaitės lentynėlės arba kol pagels kraštai. Baigę padėkite ant grotelių ataušti.
Receptas DANSUKKER
Suskleisti
Šokoladainio ruošinys su graikiškais riešutais stikliniame inde
asesudovana.lt nuotr./Šokoladainio ruošinys
Na, o jei draugai ar giminaičiai kur kas mieliau skanauja šokoladinius gardėsius, tad juos galite pradžiuginti šokoladinio ar kitokio mėgstamo pyrago ruošiniais. Ingredientų į stiklainėlį dėkite pagal skonį ir norimą receptą. Jų kiekis skirsis priklausomai nuo indo, į kurį juos dėsite, talpos.
Stiklainėlio viduje turėtų būti (dedant iš apačios):
- miltai,
- druska,
- kakava,
- rudasis cukrus,
- baltasis cukrus,
- vanilinis cukrus,
- juodasis šokoladas,
- baltasis šokoladas,
- graikiniai riešutai.
Gaminimas: supilkite stiklainėlio turinį į dubenį ir gerai išmaišykite. Išplakite tris kiaušinius ir juos, kartu su 158 ml rapsų aliejaus, supilkite ant sausų produktų. Tešlą išmaišykite iki vientisos masės ir supilkite ją į kepimo skardą. Kepkite 25–30 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
O jei vis dėlto norite artimuosius pradžiuginti jau iškeptais skanėstais, siūlome išbandyti šiuos šventiškus kepinių receptus:
Ingredientai
Cukrus:
130.00 g (nerafinuotas)
Vanilės ekstraktas 1.00 arbat. š.
Šokoladukas „Mars“ 58.00 g
Karamelinis sirupas (papuošimui) 100.00 ml
Cukraus glajus (papuošimui) 100.00 ml
Kaip gaminti
1. Kambario temperatūros sviestą ištrinkite mediniu šaukštu su cukrumi.
2. Įmuškite kiaušinius, įpilkite vanilės ekstraktą.
3. Kitame inde išmaišykite miltus su kepimo milteliais. Supilkite į bendrą masę ir palengva maišykite. Kai tešla taps vientisa, po truputį pilkite pasukas.
4. Supjaustykite šokoladuką „Mars“ mažais gabaliukais, sudėkite į tešlą, viską išmaišykite ir dėkite į formeles.
5. Dėkite keksiukus į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 30 min.
6. Atvėsusius keksiukus papuoškite cukraus glajumi ir apipilkite karameliniu sirupu (jei jo neturite, galite pasigaminti ir patys).
Receptas iš tinklaraščio „Ievos receptai“
Suskleisti
Ingredientai
Kiaušiniai:
5.00 vnt. (1 kiaušinis ir 4 kiaušinių tryniai)
Kaip gaminti
- Mieles išleiskite šiltame vandenyje, įberkite 100 g miltų, sumaišykite, uždenkite indą ir palikite šiltai 3 valandoms.
- Paskui įpilkite šiek tiek šilto vandens, suberkite dar 100 g miltų, leiskite pastovėti 2 valandas.
- Likusius miltus supilkite į kauburėlį su įduba, ten supilkite 140 g ištirpinto sviesto, cukraus, trynius, kiaušinį, pabarstykite druska ir suminkykite. Paskui sumaišykite šią tešlą su iškildinta tešla, sudėkite džiovintus vaisius, vėl išminkykite.
- Tešlą sudėkite į gilią apvalią formą, prieš tai išteptą sviestu, ir palikite kilti 4 valandas. Tešlos turėtų padvigubėti.
- Tešlą perbraukite skersai ir išilgai, tarsi darydama kryžiaus ženklą, ir centre įspauskite likusį sviesto gabalėlį.
- Kepkite 45 min. 220 °C temperatūroje.
Suskleisti
Ingredientai
Riestainiai:(maži, sūrūs riestainiukai) 24.00 vnt.
Saldainiai:(24 vnt. balti apvalūs saldainiukai ir 12 vnt. - raudonų arba šokoladinių saldainukų) 36.00 vnt.
Kaip gaminti
- Puode užkaitinkite šiek tiek vandens. Į mažesnį puodą ar metalinį dubenėlį sudėkite sviestą ir įstatykite jį į didesnįjį puodą su karštu vandeniu.
- Pamažu maišydami lydykite sviestą ir įmaišykite 100 g trupinto šokolado. Vandens vonelėje jį tirpdykite tol, kol taps vientisa mase. Palikite šiek tiek atvėsti.
- Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską.
- Įmuškite kiaušinius, supilkite kefyrą ir maišykite tešlą, kol taps vientisa.
- Tada įmaišykite išlydytą šokolado ir sviesto masę.
- Paruoškite 12 nedidelių dailių popierinių keksiukų formelių ir sukrėskite į jas tešlą.
- Kepkite 180–200 ºC temperatūros orkaitėje apie 20–25 min.
- Drauge su keksiukais (arba atskirai) iškepkite ir ovalių imbierinių ar kitokių mėgstamų sausainukų. Imbierinės tešlos receptą galite pasižiūrėti ČIA .
- Vandens vonelėje išlydykite apie 30 g šokolado. Tepkite jį ant keksiukų ir „priklijuokite“ elniuko „veiduko“ detales, riestaininius ragučius. Atsargiai pastatykite vėsiai, kad šokoladas sustingtų ir visos detalės gerai priliptų.
Suskleisti
Kaip gaminti
- Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir visais prieskoniais, pirštais į miltus įtrinkite margariną, tada įmaišykite cukrų.
- Per vidurį padarykite duobutę, supilkite paplaktą kiaušinį ir cukraus sirupą.
- Užminkykite vientisą tešlą. Ilgiau paminkius, tešla neturėtų lipti prie rankų.
- Ant lengvai pamiltuoto stalviršio iškočiokite tešlą į pusės centimetro storio lakštą.
- Formelėmis spauskite sausainius ir perkelkite juos į kepimo popieriumi išklotą skardą.
- Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 10 minučių. Kelias minutes leiskite sutvirtėti skardoje, o visiškai atvėsti perkelkite ant grotelių.
Receptas iš: g-blogas.lt
Suskleisti
Ingredientai
Sviestas:
200.00 g (kambario temperatūros)
Miltai:
2.00 puodelis (2 ir 1/3)
Kaip gaminti
- Sviestą suplakite su kiaušiniu, vanile, druska ir cukrumi.
- Įmaišykite pusę miltų ir kepimo miltelius.
- Likusius miltus įminkykite rankomis. Iš gautos tešlos formuokite nedidelius kamuoliukus (truputį mažesnius, nei graikiškas riešutas), vieną jų pusę pamirkykite sausose aguonose.
- Suformuotus sausainiukus sudėkite į švarią lėkštę ir kelioms valandoms pastatykite į šaldytuvą.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
- Kepimo skardą išklokite sviestiniu popieriumi. Viduje, palikite kelių pirštų pločio tarpus, dėliokite atšalusius sausainėlius.
- Pašaukite į orkaitę ir kepkite 15 minučių.
- Šokoladą ištirpinkite ir jame pamirkykite vieną, iškepusių ir atvėsusių, sausainiukų pusę.
- Išdėliokite ant kepimo popieriaus ir palikite sustingti.
Receptas iš: g-blogas.lt
Suskleisti
Ingredientai
Sviestas:
200.00 g (tinka ir margarinas)
Cukrus:
225.00 g („Panevėžio Plius“)
Sirupas:
280.00 ml („Dansukker“ auksaspalvio)
Kiaušiniai:
2.00 vnt. (1 - didelis - tešlai ir 1 - baltymas - glajui)
Soda:
1.00 arbat. š. (1,5 - valgomosios)
Kaip gaminti
- Praleiskite puikų laiką su vaikais kepdami žavius meduolius, kuriais galėsite papuošti ir savo kalėdinę eglutę! Naudokite įvairias formas, kurių galite parsisiųsti čia, ar pasiruoškite savo formas. Iškepę meduolius, kvieskite vaikus glajumi dekoruoti meduolių!
- Ištirpinkite sviestą, cukrų ir sirupą. Palikite mišinį atvėsti. Į atvėsusį mišinį įmaišykite plaktą kiaušinį, prieskonius ir sodą. Suberkite miltus ir palikite per naktį. Iškočiokite tešlą ir formelėmis išspauskite meduolius. Kepkite apie 8 minutes 200 °C temperatūroje.
- Sudėkite visas glajaus sudedamąsias galis į dubenį ir plakite elektriniu plaktuvu, kol mase taps vientisa ir standi. Glajumi dekoruokite meduolius.
- Pagaminsite per 1 val., neskaičiuojant tešlos gaminimo laiko.
Receptas DANSUKKER
Suskleisti
Ingredientai
Cukrus:
90.00 g („Dansukker“ cukraus „Panevėžio Plius“)
Kaip gaminti
- Baltymus išplakite iki standžių putų.
- Nuolat maišydami berkite cukrų.
- Plakite, kol masė bus blizgi.
- Orkaitę įkaitinkite iki 150 °C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
- Į kiaušinių baltymus atsargiai įmaišykite razinas, kapotus graikinius riešutus ir migdolų miltus.
- Dviem šaukšteliais tešlą sudėkite ant kepimo skardos.
- Orinukai turi būti pakankamu atstumu vienas nuo kito.
- Kepkite apie 25 min. Leiskite atvėsti. Laikykite sausame inde.
Receptas DANSUKKER
Suskleisti
Ingredientai
Cukrus:
150.00 g (50 g tešlai ir 100 g įdarui (arba medaus))
Vanduo:
50.00 ml (tešlai ir šlakelis glajui)
Druska:
1.00 žiupsnelis (tešlai)
Aguonos (įdarui) 170.00 g
Kaip gaminti
1. Į dubenį sudėkite mieles, įberkite šaukštą cukraus ir šaukštu patrinkite, kol masė suskystės. Supilkite maždaug 30°C šiltumo vandenį, įberkite apie 100 g miltų ir išmaišykite. Paviršių apibarstykite miltais, dubenį uždenkite švaria šluoste ir palikite šiltoje vietoje pakilti.
2. Po 2–3 val. į pakilusią masę suberkite likusį cukrų, miltus, įmuškite 2 kiaušinius, pasūdykite ir gerai išmaišykite. Galiausiai supilkite lydytą sviestą ir išminkykite tešlą. Ją vėl uždenkite ir palikite pakilti.
3. Paruoškite įdarą: aguonas suberkite į verdantį vandenį ir ant labai mažos ugnies virkite apie 1 val. Paskui sukrėskite į labai smulkų sietelį ir palikite, kol nutekės skysčio perteklius. Sausas aguonas sumalkite mėsmale, sumaišykite su cukrumi arba karšto vandens vonelėje suskystintu medumi, razinomis ir išplaktu kiaušiniu.
4. Pakilusią tešlą dar kartą išminkykite, padalykite į dvi dalis ir plonai iškočiokite du keturkampius lakštus. Jų paviršių patepkite išplaktu kiaušiniu, sukrėskite įdarą, plačiu peiliu jį išlyginkite ir suvyniokite volelius. Abiejų volelių galus gerai užspauskite.
5. Kiekvieną vyniotinį susukite į atitinkamo dydžio kepimo popieriaus lakštą. Popierių reikėtų patepti aliejumi, o vyniotinius į jį susukti ne per daug standžiai, kad būtų vietos tešlai kilti.
6. Į popierių susuktus vyniotinius dėkite į skardą „siūle“ į apačią ir dar pusvalandžiui palikite pakilti.
7. 230°C karštumo orkaitėje kepkite apie 30 min. Iškepusius vyniotinius praaušinkite, išvyniokite iš popieriaus ir aptepkite glajumi.
8. Glajų gaminkite taip: cukraus pudrą užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite 10 min. Prieš tepant glajų gerai išplakite ir pašildykite iki 50°C.
Suskleisti