Kokį kurą rinktis?
Pasirodo, kad norint pasirinkti tinkamą kurą, viskas priklauso ir nuo kepsninės – jei ši įprastai gili, tiks ir malkos, ir anglys. Pastarasis variantas labiausiai tinka greitam kepimui, kuriuo dažniausiai apsiribojame kepant dešreles, žuvis, daržoves ar plonus kepsnelius. Medžio anglys dega trumpiau nei briketai, o temperatūra būna aukštesnė.
Tuo metu briketai gali degti ilgiau ir palaikys vienodą temperatūrą. Tačiau čia yra viena problema – jie žymiai sunkiau įsidega. Todėl naudodami briketus, geriau kepkite tuos produktus, kurie reikalauja ilgesnio kepimo.
Įdomu tai, kad pasirinktas kuras gali nulemti ir kepsnių skonį. Dėl to patariama nenaudoti žibalinių skysčių, kurie maistui suteiks nemalonų poskonį. Geriausia rinktis tam skirtus specialius degiklius ir laikraščius.
Jei svarstote, kas galėtų pagreitinti malkų uždegimo procesą, tai tam yra kiek neįprastas sprendimas – specialūs pridegimo siūlai, kurie pagaminti iš medžio pluošto ir degaus aliejaus.
Be to, prieš tai buvo aptariama įprasta ir gili kepsninė, bet kokį kurą rinktis, jei turime uždarą grilį su parūkymo funkcija? Geriau kūrenti malkas, nes iš medienos sklindantys dūmai suteiks išskirtinį skonį kepamam produktui.
Nuo pasirinktų medžiagų priklausys ir maisto skonis
Skonis priklauso ir nuo medžio rūšies – skaniausią galite išgauti iš obels, alksnio ar vyšnios. Galima naudoti ir įvairias skiedreles, atliekančias parūkymo funkciją. Svarbu suprasti, kad prieš naudojant, reikia jas sušlapinti, pamirkyti ir paskui, kai padėsite ant žarijų, grilių uždengti. Netrukus pajusite, kaip maistas įgaus malonaus dūmo aromatą.
Nevalia pamiršti ir žolelių – jos taip pat pagerina maisto skonį. Svarbu jas sumesti tiesiai ant anglių ar specialios lentynėlės, kuri būtų po kepsninės grotelėmis. Žoleles galite rinktis ir iš kelių variantų – gardžiausi bus rozmarino ir čiobrelio aromatu paskaninti kepsniai. Ir naudokite tik žolelių stiebus, lapelių neprireiks.
Esminė klaida
Tačiau, kai renkamės specialią medieną, užmirštame pagrindinę klaidą – jei pradėsime kepti per anksti ir atvira liepsna, mėsa sudegs.
Kepti galima pradėti tik tada, kai medžio anglis tampa pilkos spalvos. Jos vidurys turi būti rausvas, o išorė pilka. Svarbu paskirstyti ir žarijų kiekį, kuris priklauso nuo kepsninės ir mėsos.
Jei ją supjaustysite mažais gabaliukai ar tai bus vištiena, reikės nedidelio kiekio žarijų. O jei ruošiatės kepti daugiau mėsos – reikia paruošti gerokai storesnį žarijų sluoksnį.
Žarijų kiekis priklauso ir nuo oro sąlygų. Štai vasaros metu anglies užtenka mažiau, o šaltesniu laikotarpiu, kai drėgna ir vėjuota, žarijų reikia daugiau. Todėl visada gerai iš anksto žinoti, kaip ir kokiais būdais kepsite patiekalą.