Prekybos centro internete „Varlė.lt“ produktų vadovė Ina Gadeikienė teigia, kad svarbu ne turimos buitinės technikos ir įrankių kiekis, o jų funkcionalumas ir tinkama išdėstymo tvarka.
Jei virtuvėje visi veiksmai, nuo įrengimo iki prietaisų pirkimo, bus atliekami „strategiškai“ juos apgalvojant – maistą pagaminsite greičiau ir paprasčiau.
Svarbiausios virtuvės zonos
Virtuvės funkcionalumu reikia pradėti rūpintis nuo pat jos įrengimo pradžios. Protingas virtuvės spintelių užpildymas labai stipriai koreliuoja su virtuvės darbo zonomis. Kiekvieną virtuvę galima suskirstyti į 3–5 darbo zonas:
- Maisto gaminimo zona;
- Plovimo ir šiukšlių zona;
- Serviravimo ir laikymo zona;
- Papildomos zonos – stalviršiai (kaip maisto ruošimo ir valgomoji zona), sandėliukas, lentynų masyvas.
Kiekviena zona turi esminį tašką, aplink kurį turi būti visa infrastruktūra. Maisto gaminimo zonoje – viryklė, plovimo – kriauklė, todėl visi įrankiai reikalingi veiksmui toje zonoje turi būti pasiekiami ranka.
Pavyzdžiui, prie viryklės patogu įrengti spintelę, iš kurios, neatsitraukus nuo puodų, galima pasiekti prieskonius, aliejų, įrankius (menteles, samčius, kiaurasamčius ir t. t.). Analogiškai – ir indų plovimo reikmenys (ploviklis, kempinėlė, šiukšlių maišai) turi būti tik plovimo ir šiukšlių laikymo zonoje.
Vadovaudamiesi šių dalių išsidėstymu susidarykite judėjimo tarp skirtingų zonų žemėlapį. Galvokite, kaip „keliauja“ jūsų indai: kaip pradedate gaminti, kur patenka iš spintelės ant darbastalio ir vėl grįžta į plautuvę/indaplovę ir pagal tai užpildykite spinteles daiktais ir buitine technika.
Indų ir įrankių išdėstymas
„Bent kartą per metus atlikite indų ir virtuvės prietaisų reviziją. Atsikratykite retai naudojamų ir nusidėvėjusių daiktų, jie ne tik dulkių kaupikai, bet gali būti žalingi jūsų sveikatai“, – pataria I.Gadeikienė.
Pavyzdžiui, net ir itin kruopščiai prižiūrint keptuvę – nekaitinant, kol ji tuščia, plaunant minkšta kempinėle, nenaudojant metalinių mentelių, įmanoma ją nesubraižytą naudoti metus ar dvejus, ir pamačius pirmuosius įbrėžimus reikėtų pakeisti nauja.
Tvarką spintelėse padės palaikyti įvairaus dydžio dėžių bei įrankių ir indų grupavimas pagal zonas. Daiktus spintelėse laikykite jums patogiausia tvarka: dažniausiai naudojami – arčiausiai, žemiausiai, rečiau – lentynų viršuje, apatiniuose stalčiuose. Smulkūs virtuvės reikmenys gali būti laikomi dėžutėse – daiktai atrodo tvarkingai, juos lengva rasti ir palaikyti tvarką stalčiuje ar spintelėje.
Ekspertė pataria puodų dangčius, pjaustymo lenteles ir indelių dangtelius laikyti vertikaliai:
„Tai padėti geriausiai padarys specialūs kilnojami stovai, skirti būtent šių daiktų laikymui. Vertikaliai laikomi jie užims mažiau vietos ir bus patogiau pasiekiami, o spintelėse bus tvarka.
Maisto laikymo indeliai dažniausiai sukelia chaosą stalčiuje, todėl grupuokite juos „matrioškos“ būdu, atskyrę dangelius ir sudėję juos vertikaliai“.
Kuo daugiau prietaisų – tuo mažiau vietos
Vienas iš būdų „sutaupyti“ vietos virtuvės spintelėse – naudoti daugiafunkcius ir universalius prietaisus. Smulkina, kapoja, trina, plaka, pjausto griežinėliais, kubeliais, spaudžia sultis ar net minko tešlą – daugiafunkciai virtuvės kombainai gali pakeisti net ne porą, o visus penkis prietaisus.
„Daugiafunkciškumas – svarbi buitinės technikos savybė, ypač kai kalba eina apie smulkią buitinę techniką. Šiuolaikiniai virtuviniai kombainai turi tiek daug skirtingų funkcijų ir modelių, tad prieš perkant būtina apgalvoti jo stovėjimo vietą ir išsigryninti, kurios funkcijos bus reikalingiausios“, – sako I.Gadeikienė.
Dar vienas patarimas, kuris palengvins gaminimo procesą ir atlaisvins stalčius, tai universalių peilių triada. Ekspertė pastebi, kad dauguma žmonių yra linkę pirkti daug ir dažniausiai vienodų peilių modelių, kuriais pjausto visus produktus. Tačiau investavus į kelis brangesnius, bet skirtingų rūšių, gali kardinaliai pagerėti net ir gaminamo maisto kokybė.
„Galima puikiai apsisukti su trijų rūšių peiliais. Virtuvėje nepakeičiamas universalus šefo peilis – ilga ir plačia geležte, kuris tinka tiek mėsai, tiek daržovėms ir vaisiams pjaustyti. Be jo dar reikėtų įsigyti pjaustymo peilį trumpesne (maždaug 11–12 cm) ir siauresne geležte, kurie skirti kietos mėsos dorojimui. Taip pat duonriekį peilį ilga geležte ir banguotais ašmenimis, kuriuo galėsite pjaustyti visus miltinius produktus“, – komentuoja I.Gadeikienė.
Virtuvėje suktis bus patogu, kai buitinę įrangą ir prietaisus laikysite zonomis, o vietos spintelėse atsiras pakeitus krūvą nereikalingų prietaisų į kelis daugiafunkcinius. Mažesnių daiktų laikymas dėžutėse garantuos tvarką spintelėse ir komfortą gaminant.