Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 05 08

Pavasario darbai darže

Norite valgyti sveikas, natūraliai ir su meile užaugintas daržoves? Tuomet pats metas pasiraitoti rankoves, apsiginkluoti daržininko amunicija ir kibti į žemės ūkio darbus. Jei nepatingėsite, žemė jus už tai dosniai apdovanos. O kad neprarastumėte orientyro, siūlome dar laukiančių daržo darbų suflerį.
Salotos
Mergina laiko salotas / Fotolia nuotr.

Daržo darbai gegužę

Iki gegužės 20 d. galite sėti burokėlius bei morkas, skirtus laikyti per žiemą. Nuo vėjo apsaugotose vietose – pupeles, briuselinius ir žiedinius kopūstus, gelsvės, taip pat sodinti salierų daigus ir kt.

Kai vidutinė oro temperatūra laikosi ne žemesnė kaip 10 laipsnių šilumos, pražydus alyvoms (apie gegužės 17–29 d.), tinkamas metas lauke sėti rudeninius žiedinius kopūstus, aguročius, moliūgus, cukinijas, patisonus, griežčius. Apsaugotose vietose po priedangomis sodinami agurkų, pomidorų, vidutino ankstyvumo kopūstų, petražolių daigai ir kt.

Mėnesio pradžioje baigiamos sodinti ankstyvosios bulvės, o antrąją – vėlyvosios.

Gegužės viduryje nešildomuose polietileniniuose šiltnamiuose galite sodinti agurkų ir pomidorų daigus.

Gegužę lauke sėjamos šalčiams atsparios petražolės, morkos, ridikėliai, pastarnokai, vasariniai česnakai, krienai, žirniai, pupelės, salotos. Sėkite ne per tankiai, uždenkite plėvele – greičiau išlįs daigai. Dar ne vėlu pasodinti ir svogūnus. Prieš tai pašalinkite senas šakneles, nulupkite atsiknojusius lukštus ir pamirkykite švelniame kalio permanganato tirpale.

Nepamirškite prieš sodindama ir pasodinusi kaskart papurenti žemę (ne taip sparčiai dygs  piktžolės, išsilaikys drėgmės pusiausvyra). Pasėtas ir pasodintas daržoves mulčiuokite, o sausu oru kuo dažniau palaistykite, bet neperliekite. Per tankiai sudygusias daržoves išretinkite. O jeigu auga per retai, įsodinkite daigų ar pasėkite mirkytų sėklų. Galite patręšti (rinkitės natūralias, ekologiškas trąšas). Ridikėlius ir kopūstus mažiau puls spragės, jei uždengsite agroplėvele.

Pražydusį braškyną savaitę prieš sužydėjimą arba vos pražydus braškėms specialistai pataria mulčiuoti stambiomis pjuvenomis arba šiaudais. Uogos išliks švarios, mažiau pus. Mulčiui tinka ir agroplėvelė. Ją išklokite prieš naujai sodindama braškes. Plėvelę užtieskite ant paruoštos išlygintos žemės, o į pradurtas skylutes (6 cm skersmens skyles išdėstykite trieilėmis juostomis) sodinkite daigus. Plėvelė sulaiko šilumą, todėl galima sulaukti greitesnio ir gausesnio derliaus. Be to, saugo nuo piktžolių ir puvimo.

Dėmesio!

Anot specialistų, nepatartina kasmet sodinti daržovių į tą pačią vietą – kaitaliokite (bus didesnis derlius). Paprikos ir pomidorai geriausiai auga toje vietoje, kur prieš tai augo ankštinės daržovės (išskyrus pupeles), kopūstai, agurkai. Baklažanai – kur prieš tai augo morkos, svogūnai, moliūgai, kopūstai. Agurkams tiks žemė, kurioje prieš tai derėjo ankštiniai, bulvės, svogūnai ir pomidorai.

Daržo darbai birželį

Birželį didžiausias rūpestis – neleisti suvešėti piktžolėms. Anot specialistų, pagal tai, kokios želia, galima nustatyti dirvos būklę. Kalkėtą žemę mėgsta dilgėlės, žliugės, notrelės, usnys, trikertės žvaginės ir pan. 

Birželį nepamirškite pamulčiuoti žemės perpuvusiu mėšlu ar durpėmis. O jei neturite, tiks ir nupjauta vejos žolė. Tik prieš tai dirvą supurenkite.

Šiltnamiuose reguliariai tręškite, laistykite agurkus ir palaikykite tinkamą temperatūrą. Ji turėtų neviršyti 32 laipsnių šilumos, o naktį nenukristi žemiau nei 16–18 laipsnių. Nepamirškite šiltnamius nuolat vėdinti, o per karščius vėsinti (uždengti, apipurkšti ir pan.). Nuolat genėkite, t. y. nuskinkite atžalų viršūnes – ant atžalos palikite po 1 ar 2  vaisius.
Iki birželio vidurio sėjami žiediniai ir gūžiniai kopūstai, krūminės pupelės. Žaliuosius žirnelius sėkite visą birželį – derliumi džiaugsitės visą vasarą. Tiesa, kuo vėliau pasėti, tuo mažiau uždera.

Birželio antroje pusėje iki liepos pradžios sodinkite vėlyvuosius ropinius kopūstus. Esant karščiams, juos reikėtų dažniau palaistyti. Taip pat sodinami ir ridikai, ropės, krapai rudeniui, žieminiai svogūnai,  rūgštynės (kitų metų derliui).

Jei norite išauginti kuo storesnes krienų šaknis, mėnesio pabaigoje juos atkaskite ir nupjaukite šonines šakneles. Nenuskabykite gausiai salierų lapų, nes tada išaugs silpnesni šakniagumbiai.

Jeigu birželį pasisėsite ridikų, jais mėgautis galėsite visą vasarą.

Dėmesio!

Vėliau pasodintus augalų daigus nuo kaitrios saulės galite pridengti gėlių vazonėliais. Šilumą mėgstančias daržoves (agurkus, baklažanus, aguročius, paprikas ir kt.) laistykite vasarošilčiu vandeniu. Kai tik užsimegs pupų ankštys, nulaužkite jų viršūnes – greičiau prinoks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas