Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 10

Pažink draugą: Vakarų Škotijos baltieji terjerai – ir ramūs, ir aktyvūs tuo pačiu metu

Ignė Naujalytė sako, kad visą gyvenimą jos kompanionės buvo katės, tačiau po kurio laiko sugalvojo, kad nori šuniuko.
Ignė Naujalytė augina Vakarų Škotijos baltuosius terjerus
Ignė Naujalytė augina Vakarų Škotijos baltuosius terjerus / Asmeninio archyvo nuotr.

„Ilgą laiką domėjomės įvairiomis veislėmis, kadangi aktyviai gyvename ir dirbame, tad buvo svarbu, kad šuo prisitaikytų prie mūsų ritmo, tiktų mūsų gyvenimo būdui. Mes važinėjome po parodas, šnekėjomės su veisėjais ir taip pamažu atradome Vakarų Škotijos baltuosius terjerus, kuriems norėjome įsipareigoti“, – pasakoja Ignė, šiandien auginanti du šuniukus ir jų nuotykiais besidalinanti Instagram paskyroje.

VIDEO: 100 šunų veislių: Vakarų Škotijos baltasis terjeras

Linksmuoliai, kuriems nestinga žaismingumo

Ignė pasakoja, kad labiausiai renkantis šuniuką patraukė šiai veislei būdingi bruožai ir charakteris, kadangi tai linksmi, draugiški, prie šeimininko prisitaikantys augintiniai. „Pavyzdžiui, lauke Vakarų Škotijos baltieji terjerai gali būti itin aktyvūs, tačiau grįžę namo – mėgsta ilsėtis kartu su mumis. Supratome, kad tai mūsų veislė.

Asmeninio archyvo nuotr./Ignė Naujalytė augina Vakarų Škotijos baltuosius terjerus
Asmeninio archyvo nuotr./Ignė Naujalytė augina Vakarų Škotijos baltuosius terjerus

Jeigu važiuojame į sodybą, einame į lauką, jie aktyviai dalyvauja įvairiose veiklose, žaidžia, loja, labai mėgsta maudytis, o namie jie ramūs – žaidžia tarpusavyje arba miega, negraužia daiktų ar baldų, tad esu visiškai rami, kai išeinu į darbą. O jeigu oras blogas, tai taip pat nėra problema – jie moka pabūti namuose. Be to, tai nėra tie šunys, kurie turi kasdien išlieti savo energiją. Pavyzdžiui, po aktyvesnio savaitgalio pirmadienis jiems yra miegojimo diena – jie nenori būti judinami“, – sako Ignė.

Ji priduria, kad pirmą šuniuką įsigijo Lietuvoje ir teko gana ilgokai laukti, ieškoti ir pavargti – tuo metu tinkamo Vakarų Škotijos baltojo terjero nebuvo. „Likimo ironija, kad tiek ilgai laukę ir ieškoję nusipirkome pirmąjį augintinį netikėtai ir labai greitai – pamatėme, kad atsirado skelbimas, nuvažiavome ir šuniukas buvo mūsų – tapo nauju šeimos nariu“, – prisimena Ignė po kelerių metų įsigijusi ir antrą tos pačios veislės augintinį iš Latvijos. Šiandien jos namuose laksto du žavūs ir linksmi šuniukai – Pepito ir Porto. Būtent namai ir tapo akstinu antrajam augintiniu – Ignė sako, kad pradėję statytis namus suprato, kad juose vietos užteks ir dar vienam šeimos nariui.

„Iš pradžių abiem šuniukams buvo sunkoka surasti bendrą kalbą. Nors labiau jaudinausi dėl su mumis kartu gyvenančio katino, bet realybė buvo tokia, kad vyresnysis šuniukas labai sunkiai priėmė naująjį namų gyventoją. Dabar viskas gerai, jie puikiai sutaria, tad tuo tikrai džiaugiamės – reikėjo tik kantrybės ir laiko“, – sako pašnekovė.

Asmeninio archyvo nuotr./Ignė Naujalytė augina Vakarų Škotijos baltuosius terjerus
Asmeninio archyvo nuotr./Ignė Naujalytė augina Vakarų Škotijos baltuosius terjerus

Dresūra – puiki patirtis

Ignė pasakoja, kad su augintiniai teko apsilankyti ir dresūros mokykloje ir priduria, kad tai puiki patirtis, kadangi visos pastangos įdėtos į augintinio lavinimą, vėliau labai atsiperka. „Tiek su pirmuoju, tiek su antruoju šunimis ėjome į paklusnumo pamokėles, mokomės socializacijos, mes patys kaip šeimininkai ir dabar mokomės suprasti šuniuką, skiriame tam nemažai dėmesio“, – sako Ignė, siekianti, kad jos šuniukai gyventų kokybišką ir laimingą gyvenimą.

Ji priduria, kad atsiradus antram šuniukui tenka ir individualiai konsultuotis su kinologe, kad suprastų, kada įsikišti į augintinių bendravimą, o kada leisti išsiaiškinti patiems, kaip sudėlioti jų santykius, kad abiem būtų komfortiška ir nei vienas nesijaustų nuskriaustas.

„Manau, kad Vakarų Škotijos baltieji terjerai puikiai tinka šeimai, kadangi myli vaikus, noriai su jais bendrauja, mielai leidžia laiką. Mes patys daug keliaujame, tad šunys mūsų palydovai ir kompanionai, puikiai prisitaiko, tad sakyčiau aktyviems žmonėms šios veislės šunys taip pat suteiks daug džiaugsmo“, – sako Ignė.

Asmeninio archyvo nuotr./Ignė Naujalytė augina Vakarų Škotijos baltuosius terjerus
Asmeninio archyvo nuotr./Ignė Naujalytė augina Vakarų Škotijos baltuosius terjerus

Kaip trūkumą ji išskiria terjerišką užsispyrimą bei skardų šunų balsą ir prideda, kad tai šunys, į dirgiklius reaguojantys lojimu, mėgstantys patriukšmauti ir paloti, tad vertinantiems tylą ir ramybę šios veislės augintiniai gali būti ne pats geriausias pasirinkimas.

Priežiūros ypatumai

Didelis pliusas, kad šie augintiniai nesišeria, tačiau prižiūrėti kailį tikrai reikia – dažnai lankytis kirpykloje yra Vakarų Škotijos baltųjų terjerų kasdienybė, o tai ir prisideda prie to, kad namuose plaukų yra mažai.

„Šie šuniukai gana dažnai būna alergiški, jautraus skrandžio, tad reikėtų labai didelį dėmesį skirti mitybai, rinktis kokybišką maistą ir neduoti nieko nuo stalo. Mes kol kas nesusidūrėme su tokiais nesklandumais, esame atradę tinkamą maistą, palepiname tik šunims skirtais skanėstais ir daržovėmis bei uogomis“, – sako pašnekovė.

Paklausta, kas labiausiai žavi šioje veislėje ir už ką yra dėkinga savo augintiniams, Ignė sako, kad šios veislės neįsimylėti neįmanoma. „Tai tokie draugiški, meilūs ir pozityvūs šuniukai, kad mūsų namuose visada labai linksma. Džiaugiuosi, kad pradėjome anksčiau keltis, daugiau judėti ir tai mūsų gyvenimą pakeitė tik į gerąją pusę. Šuniukų meilumas ir linksmumas atperka visus iššūkius su kuriais susiduriame“, – sako Ignė.

PetCity klinikos veterinarijos gydytojos Jurgitos Druseikaitės komentaras

„Vakarų Škotijos baltieji terjerai yra labiausiai socializuota ir džiaugsmingiausia veislė tarp visų Škotijos terjerų. Lengvai dresuojami, paklusnūs savo šeimininkui. Draugiški su vaikais ir kitais augintiniais.
Vidutiniškai gyvena nuo 12 iki 16 metų.

Nepaisant mažo dydžio, paprastai jie yra geros sveikatos, tačiau dažniausios priežastys dėl kurių kreipiasi į veterinarijos klinikas, yra odos problemos – atopinis dermatitas, kontaktinis dermatas, ausų uždegimai, maistinės alergijos. Neretai pasitaiko kryžminių raiščių plyšimų. Pakankamai dažnas ir dantų apnašų kaupimasis. Šuniukai senjorai dažnai turi problemų su akimis ir kurtumu.

Norint užtikrinti šuniuko sveikatą ir ilgaamžiškumą, rekomenduojama vieną kartą per metus atlikti profilaktinius kraujo tyrimus, kurių metų įsivertinti vidaus organų veiklą. PetCity veterinarijos klinikų laboratorijoje įrengti modernūs, specialiai veterinarijai pritaikyti morfologiniai, biocheminiai kraujo ir šlapimo analizatoriai, kurių pagalba būtiniausi tyrimai atliekami vos per 10-15 minučių“, – sako gydytoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas