Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 10 23

Pelėsis namuose: kokiais būdais jį įveikti?

Su šaltuoju sezonu ir krentančiais lapais įsiveržęs ruduo dažniausiai atneša ir vėsumą bei drėgmę. Šie du ingredientai yra būtent tai, ko reikia, kad namuose pradėtų veistis pelėsis.
Pelėsis namuose
Pelėsis namuose / 123RF.com nuotr.

Bėda ta, kad jis užpuola ne tik sienas ar įsitaiso vonioje. Dažnai dėl drėgmės pradeda pelyti ir drabužiai, knygos, įvairūs minkšti žaislai, vonios kambarys. Kaip išvengti pelėsio ir užkirsti jam kelią?

Vėdinimas. Šiuolaikiniuose moderniuose būstuose įrengiama vėdinimo, rekuperacinė sistemos, kurios užtikrina, kad namai bus visą laiką vėdinami. Išties, jeigu nenorite, kad pelėsis įsitaisytų, turite pasirūpinti jau minėtu vėdinimu visą laiką. Atidaryti langai – tik pagalbinė priemonė, juolab, kad taip vėdinant namus į juos skverbiasi dulkės, purvas, kvapai. Visgi tai geriau negu nieko, tik kambarius reikėtų vėdinti mažiausiai kelis kartus per dieną po 10–15 minučių. Todėl pasitarę su specialistu turite atrasti jums labiausiai tinkantį namų vėdinimo būdą.

Drėgmė. Drėgmės perteklius kaupiasi namuose ir ilgainiui pradeda pelyti tokios vietos kaip kambario kampai, lubos, sienos ir pan. Pirmiausia patariama išsimatuoti, kokia drėgmė jūsų namuose ir reikalui esant naudoti drėgmę sugeriančias priemones ar prietaisus. Tai gali padėti suvaldyti situaciją bent jau kuriam laikui.

Drėgmės santykis namuose turėtų būti 50–55 proc. Jeigu jis didesnis, kyla pelėsio rizika, o štai jeigu mažesnis, oras yra per sausas, tada taip pat nėra gerai žmogaus sveikatai. Reikia atrasti aukso viduriuką. Pirmieji pelėsio pasekmes pajaučia vaikai – jie lyg lakmuso popierėliai: pradeda kosėti, dusti, sirgti ir pan. Kai kurie žmonės ilgai neranda ligos, kol galiausiai išsiaiškina, kad namuose yra pelėsis, kuris jiems kenkia. Kadangi yra įvairių pelėsių, grybelių tipų, gali net kvapo nesijausti, nors dažniausiai pelėsio kvapą tikrai užuosite.

Pelėsis skalbyklėje. Daugelyje šiuolaikinių skalbyklių galima pasirinkti trumpas skalbimo programas, trunkančias vos 15–30 minučių, kai temperatūra yra žema, pavyzdžiui, 30–40 laipsnių. Tada skalbimo mašina nespėja gerai įšilti, pašalinti purvo, išlieka ir mikrobai, ir purvas, kadangi 40 laipsnių yra tikrai per mažai. Ir nors tai yra taupu eksploatacijos atžvilgiu, dažniausiai baigiasi nekaip.

Naujose skalbyklėse jau po pusmečio ar metų gali atsirasti nemalonus kvapas, įsimesti pelėsis, atsirasti pelėsio dėmelių ant guminių dalių. Taigi, pagrindinė pelėsio atsiradimo priežastis – aukštos temperatūros nebuvimas.

Naminės priemonės. Ar naminės priemonės veiksmingos? Specialistai sako, kad jos įveikia pasekmes, o ne priežastį, todėl gali būti, kad pelėsis ir vėl greit atsiras. Tad tokios priemonės kaip soda, actas, baliklis, vandenilio peroksidas ar arbatmedžių aliejus tikrai gali būti išmėgintos, tačiau nepamirškite, kad reikia ieškoti pelėsio plitimo priežasties. Taip pat patartina pirmiausia šias priemones išmėginti nedideliame plote, kad nesugadintumėte paviršių. Štai vienas iš patarimų, ką galite padaryti, jeigu pelėsis įsitaisė vonioje:

Pelėsis vonioje. Iš pradžių galite išmėginti ir namines priemones – tam jums reikės vos kelių ingredientų:

  • 1/4 stiklinės vandenilio peroksido,
  • 1 arbat. š. skysto muilo,
  • 1/2 stiklinės sodos.

Kaip naudoti:

  1. Viską gerai sumaišykite tarpusavyje ir supilkite į indą.
  2. Jeigu nešvarumų nėra daug, gautą priemonę užtepkite ant plytelių ir gerai nutrinkite kempinėle.
  3. Jeigu pelėsio daugiau, tuomet gauta mase ištepkite pelėsio pažeistas vietas ir palikite dešimčiai ir daugiau minučių. Vėliau viską gerai nuskalaukite, jeigu reikia – pakartokite procedūrą.
  4. Kad vonios kambarys išliktų kuo švaresnis, kelis kartus per savaitę plyteles ir tarpus tarp jų apipurkškite vandens ir acto mišiniu.

Dar daugiau patarimų, kaip įveikti pelėsį skaitykite štai ČIA.

Kokia pelėsio prevencija. Pirmas dalykas, ko jums reikia – tai ventiliacija, kad oras cirkuliuotų, o drėgmė nestovėtų vietoje. Taip pat turi būti šiltos (apšiltintos) sienos, tiesa, šis darbas ne visada atliekamas gerai ir kokybiškai, todėl atkreipkite į tai dėmesį.

Jeigu sienos šaltos, stenkitės prie jų nelaikyti baldų, kad oras galėtų vaikščioti, taip pat verčiau nesirinkti tapetų – nes jie neleidžia sienai kvėpuoti. Pastaruoju atveju galima sieną išdažyti antipelėsiniais dažais, kurie turi savybę pelėsį atstumti. Dažyti sienas reikia tik visiškai pašalinus patį pelėsį.

Drėgmė namuose kaupiasi ir dėl žmonių, auginamų gėlių, skalbinių džiovinimo, atkeliauja iš vonios kambario – įvertinkite ir šias priežastis.

Didžiausia klaida, kurią žmonės daro, yra tai, jog, išvalę pelėsį, jie daugiau nieko nedaro, o reikėtų atlikti „namų darbus“: įrengti ventiliaciją, pasirūpinti sienų apšildymu, perdažymu antipelėsiniais dažais ir pan. Reikia suprasti, kad nieko nedarant pelėsis ir vėl atsiras, ir tuomet gali atrodyti, kad pelėsis neišnaikinamas, neišvalomas. Sunaikinkite priežastis, kodėl pelėsis atsiranda, ir jis nebepasirodys.

VIDEO: Pelėsis: grybelis jūsų namuose, itin mėgstantis drėgmę

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas