Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 22

Penki mitai apie vilną

Tvaraus naudojimo tema pastaraisiais metais tampa vis aktualesnė tiek verslo sektoriaus, tiek vartotojų tarpe. Vis dažniau atkreipiame dėmesį į natūralius, perdirbtus gaminius, lėtas vartojimas tampa vis populiaresnis. Tačiau pradėjus domėtis natūraliais produktais dažnai susiduriama su mitais ar netikslia informacija apie juos, teigiama pranešime žiniasklaidai.
Avys
Avys / 123RF.com nuotr.

Vienas iš plačiausiai mitais apipintų natūralių pluoštų – vilna. Nuo sukeliamų alergijų, sudėtingos priežiūros iki riboto sezoniškumo. Dažniausiai pasitaikančius mitus apie vilną įvardija ir paneigia natūralių audinių specialistė, „Flokati” atstovė Žydrūnė Ragelė.

1-as mitas: su vilna gausiau prakaituosite

Vasaros pradžioje užklupus karščiams daugelis pradėjo galvoti apie lengvesnę aprangą. Tačiau lengvi, bet sintetiniai drabužiai ar patalynė – nėra geriausia išeitis.

„Ypatingą dėmesį vasarą reikėtų skirti miego kokybei. Sintetinė patalynė užkerta kelią laisvai oro cirkuliacijai, būtent tai ir yra pagrindinė priežastis, kodėl karštomis naktimis neišvengiame gausaus prakaitavimo“,– teigė moteris.

Ž.Ragelė pasakoja, kad vilna, būdama pralaidi orui ir leisdama kūnui kvėpuoti, mažina prakaitavimą, o sugerdama drėgmę pašalina ir nemalonius kvapus.

2-as mitas: vilna skirta tik žiemai

Anot specialistės, vilna nemažai daliai vis dar asocijuojasi su žiemos šalčiais, pirštinėmis, kojinėmis ar šalikais.

„Tiesa, kad vilną siejame su apsauga nuo šalčio, tačiau ji taip pat gelbsti ir esant karščiams. Dėl savo struktūros vilna aplink kūną sukuria tam tikrą termoizoliacinį barjerą, kuris padeda išlaikyti tinkamą kūno temperatūrą skirtingu oru. Ji apsaugo ir nuo ultravioletinių spindulių, todėl kraštuose, kuriuose žemės ūkio darbai vis dar atliekami rankomis, skrybėlės ir kita apranga iš vilnos yra itin populiari“, – pasakojo specialistė.

Lengvus, plonai austos vilnos drabužius vis dažniau renkamasi ir vasarą – ypač dalyvaujantiems oficialiuose renginiuose, kuomet net karščiausiomis dienomis būtina dėvėti kostiumą ar kitą formalaus stiliaus aprangą.

3-as mitas: vilna yra šiurkšti

„Dažnas, galvodamas apie vilną, vis dar prisimena šiurkščius močiučių megztinius ar kojines, kurie praversdavo šaltomis žiemomis. Vilnos yra daugybė skirtingų rūšių, svarbu atrasti sau tinkamiausią. Viso pasaulyje skaičiuojama apie 350 skirtingų avių rūšių. Pavyzdžiui, merinosų ar alpakų vilna yra minkšta ir itin švelni“, – kalbėjo specialistė.

Pasak jos, tinkamai suverptas vilnonis audinys yra ne tik švelnus, bet ir lengvas. Vilna vis dažniau naudojama ir siuvant sportinius drabužius. Pavyzdžiui, teniso žvaigždė Andry Murray šiais metais Vimbldono turnyre varžėsi dėvėdamas aprangą iš merinosų vilnos.

4-as mitas: sudėtinga vilnos priežiūra

Vienas iš pagrindinių mitų apie vilną, kad jos gaminius itin sunku prižiūrėti.

„Sakyčiau net priešingai, vilna yra žinoma kaip savaime išsivalantis audinys. Kaip jau minėjau, ji sugeria ir išgarina drėgmę, ilgiau išlieka sausa, todėl yra nepalanki terpė bakterijoms ir erkutėms veistis. Dažnai skalbti vilnos nerekomenduojama – naudingiau palikti ją išsivėdinti gryname ore, o atėjus metui rimtesnei priežiūrai, reikėtų atkreipti dėmesį į vilnos rūšį”, – pasakojo Ž. Ragelė.

5-as mitas: alergija vilnai

Anot tyrimų, alergija vilnai pasitaiko gana retai – nuo jos kenčia apytikriai vienas iš 100 tūkst. žmonių. Tad iš kur kyla mitas apie alergiją vilnai?

„Kaip sako vienas žymus šalies žurnalistas, susitarkime dėl terminų. Paprasta, grubiai suverpta avies vilna yra šiurkšti – ji ne alergizuoja, bet tiesiog fiziškai suerzina odą, dėl to odą gali perštėti. Tačiau merinosų, kupranugarių ar alpakos vilna yra švelni ir minkšta, tinkama net jautriai kūdikių odai. Svarbu – tinkamas ir kokybiškas jos apdirbimas. Iš minėtų gyvūnų vilnos pluoštų dažniausiai gaminama patalynė, apranga ar apavas“, – kalbėjo specialistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas