Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pienas, šokoladas ir kiti niuansai: ką apie kačių priežiūrą reiktų žinoti kiekvienam augintojui?

Katės yra vieni paslaptingiausių gyvūnų, gyvenančių šalia žmogaus nuo gilios senovės. Galima išgirsti daug mitų ne tik apie juodas kates, gydomąsias šių gyvūnų galias ar devynias gyvybes, bet ir kasdienę priežiūrą.
Su augintiniu
Su augintiniu / 123RF.com nuotr.

Dažnai manoma, kad katės esą mėgsta vaikščioti vienos, tačiau, nors yra savarankiškesnės nei šunys, jos taip pat siekia žmogaus dėmesio bei buvimo šalia. Netiesa ir tai, kad katėms būtinai reikia duoti pieno. Pasak specialistų, laktozė netgi gali būti žalinga kačių sveikatai. Veterinarijos gydytoja Neda Neimantaitė aptarė keletą dažnų kačių priežiūros klausimų, rašoma veterinarijos klinikos „Jurgaveta“ pranešime žiniasklaidai.

Katės sterilizavimas – už ir prieš

Pasak veterinarijos gydytojos, kaip ir kiekviena procedūra, katės sterilizavimas turi savų pliusų ir minusų. Tiesa, pastarųjų yra gerokai mažiau.

„Sterilizuojant katę, išvengiama gimdos patologijų, kiaušidžių cistų, sumažinama pieno liaukų navikų rizika. Po kastracijos katės nurimsta, nebeveda naujų vadų, nebesekinamas jų organizmas. Be to, ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje gyvūnų prieglaudos perpildytos, daug benamių kačių gyvena gatvėse. Kastruodami gyvūnus, prisidedame, kad tokių nelaimingų augintinių būtų mažiau“, – kalba N. Neimantaitė.

Pasak jos, pagrindinis sterilizavimo minusas – sulėtėjusi medžiagų apykaita, dėl kurios gyvūnas gali priaugti antsvorio. Nors katės moka apsimesti esančios nuolat alkanos, ir atsispirti prašymui duoti dar vieną kąsnelį būna nelengva, parinkus tinkamą ėdalo dienos normą sterilizuotos katės svorį galima nesunkiai kontroliuoti.

Ar katės tikrai mėgsta pieną?

N. Neimantaitė kritiškai vertina įsišaknijusį įprotį kates maitinti pienu. Veterinarijos gydytojos praktikoje yra net pasitaikęs atvejis, kai tarp katės skrandžio ir dvylikapirštės žarnos praėjimo rastas įstrigęs į varškę sušokęs pieno gabalas.

„Senovėje kačių mitybos racioną, kurį sudarė pasigautos pelės, tekdavo papildyti pienu, tačiau šiuo metu yra didžiulė įvairovė visaverčių pašarų, pritaikytų kiekvieno šeimininko finansinėms galimybėmis. Be to, katės, kaip ir žmonės, dažnai netoleruoja laktozės ir nuo jos gali viduriuoti“, – sako N. Neimantaitė.

123RF.com nuotr./Katė
123RF.com nuotr./Katė

Kačių šeimininkams gali kilti pagunda pasidalyti su augintine gardžiais kąsneliais iš savo lėkštės, tačiau veterinarijos gydytoja sako, kad kurie mūsų maisto produktai katėms netgi gali sukelti toksines reakcijas.

„Maisto produktų, kurių jokiu būdu negalima duoti katei, sąrašas nesunkiai įsimenamas – tai juodasis šokoladas, vynuogės, pieno produktai, svogūnai, česnakas, produktai su ksilitoliu. Visi šie produktai gali sukelti toksines reakcijas, kurių pagrindiniai simptomai yra seilėtekis, vėmimas, viduriavimas, nenoras ėsti, vangumas“, – vardija ji.

Žalia mėsa ar konservai?

Katės yra mėsėdžiai gyvūnai, jų virškinamasis traktas nepritaikytas virškinti daržoves ar vaisius, nors yra žaliųjų produktų, rekomenduojamų katėms, ypač turinčioms antsvorio. Tačiau kačių šeimininkai arčiai diskutuoja, kokia mėsa augintiniams geriausia – vadinamoji RAW mityba, kai katės racioną sudaro žalia mėsa, žuvys ir jų subproduktai, ar konservai.

„Mano atsakymas paprastas – šiuo klausimu reiktų atsižvelgti ir į šeimininko galimybes. Žalios mėsos mityba tobula, jeigu racioną sudaro raumeninga mėsa, subproduktai. Deja, ne visus šiuos produktus paprasta rasti prekybos centruose. Be to, RAW mityba reikalauja pasiruošimo – padalijimo porcijomis prieš užšaldant bei didelės šaldymo kameros. Jeigu esate pasiryžę įveikti šiuos sunkumus, rekomenduoju išbandyti. Šeriant kates žalia mėsa ir žuvimis, reikia nepamiršti atlikti dehelmintizacijos profilaktiką, duoti vaistų nuo kirmėlių“, –­ aiškina N. Neimantaitė.

Kodėl negalima rūkyti prie katės?

Kai kurie šeimininkai atsakingai rūpinasi, ką katė ėda, tačiau nepagalvoja, ką ji nusilaižo nuo savo kailio. Cigarečių dūmai katėms, kaip ir kitiems naminiams augintiniams, yra pavojingi. Priverstos namuose kvėpuoti tabako dūmais užterštu oru, jos gali susirgti tokiomis ligomis kaip plaučių vėžys, astma, bronchitas, joms daug dažniau atsiranda alerginės reakcijos, dermatitai ar akių ligos.

„Rūkančių šeimininkų katės ne tik įkvepia tabako dūmų nuodų, bet ir nulaižo nuodingas medžiagas, išsiskiriančios cigarečių degimo metu, nuo savo kailio. Dėl to kačių šeimininkams, net jei jie nerūko namuose, prieš glostant katę būtinai patariama plauti rankas“, ­– kalba N. Neimantaitė.

Baigdama veterinarijos gydytoja pasidalija keletu patarimų, kurie padės nepakenkti katei – nepalikti atidarytų langų, pasirūpinti, kad katė visada turėtų švaraus vandens, o jos aplinkoje nebūtų kenksmingų augalų, taip pat – laiku skiepyti ir nepamiršti kartą per metus apsilankyti veterinarijos bei atlikti profilaktinius kraujo tyrimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas