Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pilni namai vaikų: dažai, kurie atlaikys visus šeimos išbandymus

Kad ir kokią spalvą dažų bepasirinktumėte, greičiausiai manote, kad švarios sienos ir vaikai nesuderinama? Metas pakeisti savo nuomonę – tinkamai parinkti dažai gali sukurti tikrą stebuklą ir nustebinti savo patvarumu ir valymo galimybėmis.
Kaip išrinkti dažus vaikų kambariui?
Kaip išrinkti dažus vaikų kambariui? / Shutterstock nuotr.

Tad nuo ko pradėti, kad jūsų namų sienos atlaikytų mažųjų išdaigas?

Saugūs, nesukeliantys alergijos ir patvarūs

Jei ieškote geriausių vaikų kambariams skirtų dažų, tikriausiai norite tokių, kurie būtų pakankamai tvirti, kad atlaikytų bet kokius smūgius ir žymes bei lengvai valomi. Kol vaikai auga, ant sienų gali pasitaikyti piešinių vaškinėmis kreidelėmis, taip pat jos gali būti netyčia aptaškytos maistu ar gėrimais.

Tikriausiai norėsite nešvarumus nuvalyti vienu rankos mostu, o ne įnirtingai trinti, tad atkreipkite dėmesį į dažus, kurie būtų atsparūs bet kokiems vaikų prisilietimams ir ieškokite kuo lengviau plaunamų bei atstumiančių nešvarumus.

Shutterstock nuotr./Kaip pasirinkti tinkamus dažus vaikų kambariui?
Shutterstock nuotr./Kaip pasirinkti tinkamus dažus vaikų kambariui?

Šalia patvarumo koja kojon žygiuoja ir kiti dažų pasirinkimo niuansai. Vienas iš svarbiausių dalykų renkantis dažus patalpoms, kuriose vaikai praleis daug laiko – dažų saugumas. Jie turi būti netoksiški, turintys kuo mažiau lakiųjų medžiagų, nesukeliantys alergijos.

Lakiųjų organinių junginių į daugumą dažų dedama siekiant pagreitinti džiūvimo laiką, jie stabdo pelėsių augimą, taip pat galutiniam produktui suteikia daugiau patvarumo.

Tad rinkdamiesi dažus aptarkite šias detales su konsultantu, kuris parinks labiausiai tinkamus dažus vaikų kambariams, juolab, kad šiuo metu rinkoje galite atrasti itin saugių dažų, kuriuose minėtų lakiųjų organinių junginių kiekis itin mažas

Kodėl geriausia rinktis matinius dažus?

Apie matinius dažus sklando gana daug mitų, pavyzdžiui, kad juos sunkiau valyti ir prižiūrėti, tačiau tai nėra tiesa. Pavyzdžiui, „Sadolin Easy Care“ matiniai patalpų dažai yra itin atsparūs plovimui, atstumia nešvarumus, nuo jų lengva nuvalyti įvairias dėmes, o lakiųjų organinių junginių kiekis juose itin mažas (ES leidžiamas ribinis LOJ kiekis gaminyje (pogr. A/a) – 30 g/l. LOJ kiekis minėtame gaminyje < 4 g/l.). Pastaroji priežastis yra itin svarbi renkantis dažus patalpoms, kuriuose vaikai praleis daug laiko.

Taip pat dažų sudėtyje yra vaško, todėl jais nudažytas paviršius atstumia skystį ir nešvarumus. Dėl ypatingos „Sadolin Easy Care“ dažų hidrofobinės dangos ant paviršiaus patekęs skystis (pvz., gaivieji gėrimai, sultys) į pagrindą neįsigeria, o subėga į lašelius ir lieka ant paviršiaus.

Kadangi lašelio ir pagrindo sąlyčio plotas yra mažas, sumažėja paviršiaus ištepimo rizika, o tokį paviršių gerokai lengviau valyti. Dažai „Sadolin Easy Care“ netyška, jais lengva dažyti, jie gerai išsilygina ant paviršiaus.

Dažai beveik bekvapiai, juos galima tonuoti daugybe atspalvių. Be to, akriliniai dažai yra labai atsparūs trynimui, tad nudažytą paviršių lengva prižiūrėti daug metų.

Gamintojo nuotr./„EasyCare“ – jokių šansų dėmėms
Gamintojo nuotr./„EasyCare“ – jokių šansų dėmėms

Kokios spalvos dažai tiks vaikų kambariams?

Geriausia vaiko kambario dažų spalva priklauso nuo skonio, tačiau sprendimą priimdami, greičiausiai pasidalinsite į dvi stovyklas – švelnių ir ryškių spalvų kovą.

Vieniems vaikų kambariams norisi rinktis vizualiai stimuliuojančias, tačiau raminančias spalvas. Tokiais atvejais patartina atsižvelgti į jų pageidavimus ir amžių atitinkančias temas, kad sukurtumėte žaismingą ir malonią erdvę.

Sadolin nuotr./Kokie dažai labiausiai tiks vaiko kambariui?
Sadolin nuotr./Kokie dažai labiausiai tiks vaiko kambariui?

Jeigu norite švelnių ir ramių bei neutralių tonų, rinkitės šalavijo žalią, pilką, baltą ir smėlio spalvą. Šios spalvos paprastai pasižymi raminančiomis savybėmis ir sukuria šiltą, jaukią erdvę, kuri gali būti ypač patraukli tėvams, turintiems mažų vaikų.

Galite nuspręsti rinktis ryškią ir drąsią spalvą - tai dažnai populiarus pasirinkimas tiems, kurie augina vyresnius vaikus. Vienas iš patarimų, kaip išsirinkti spalvą, kuri būtų universali, o vaikams augant nesijaustų per daug intensyvi ar ryški, yra rasti atspalvį, kuris šiek tiek mažiau sodrus. Pavyzdžiui, jei planuojate dažyti kambarį žaliai, rinkitės šalavijų ar alyvuogių, o ne ryškią žalią spalvą.

Kad spalvų pasirinkimo dvikova būtų lengvesnė, pasinaudokite itin lengvai naudojama nemokama Sadolin Visualizer programėle.

Pernelyg ryškios spalvos ne visada geras pasirinkimas vaikų miegamuosiuose. Atsargiai rinkitės pernelyg stimuliuojančias spalvas, tokias kaip raudona, geltona ar oranžinė, kadangi jos šiek tiek per intensyvios vaikams, tad jiems gali būti sunku pailsėti ar nusiraminti būnant kambaryje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi