Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pirkdami medų prisiminkite šiuos patarimus: kokia informacija privalo būti pateikta?

Prasidėjus šviežio medaus prekybos sezonui, pirkėjams siūloma įvairiausio medaus, taip pat – ir nekokybiško. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Priežiūros departamento Panevėžio apygardos specialistai primena -visi parduodami maisto produktai turi būti paženklinti etikete, kurioje turi būti nurodyta privaloma informacija.
Medaus ženklinimo pavyzdys (asociatyvinė nuotr.)
Pienių medus / Vida Press nuotr. / VMVT pavyzdys

Kokia ji ir į ką atkreipti dėmesį turgavietėse ar kitose prekybos vietoje medų perkantiems žmonėms, rašoma VMVT pranešime žiniasklaidai.

Kas turi būti nurodyta ant medaus pakuotės

  • Produkto pavadinimas: Pvz., „Medus“.
  • Gamintojas ir gamintojo adresas: Pvz., Vardenis Pavardenis, Medaus k., Avilio sen., Ignalinos r. sav., kontaktinis tel. Nr. (neprivaloma).
  • Grynasis kiekis: Pvz., 1 kg ar 250 ml.
  • Tinkamumo vartoti terminas: Pvz., „Geriausias iki 15-07-2025“.
  • Kilmės šalis: Pvz., Lietuva.

Pasak specialistų, vartotojas, pirkdamas medų, visada turėtų pasidomėti medaus kilme, kuri privalo būti nurodyta medaus ženklinimo etiketėje, nurodant kilmės šalies pavadinimą.

Pasitaiko atvejų, kai medus, atvežtas į gamybos įmonę, pakavimo metu yra sumaišomas ir padaromas mišinys iš kelių šalių gamintojų medaus. Tai turėtų būti taip pat nurodyta pirkėjui:

  • „ES medaus mišinys“ – medus pagamintas sumaišant kelių ES šalių bitynuose pagamintą medų (pvz. lenkiškas ir lietuviškas ar pan.).
  • „Ne ES medaus mišinys“ – medus pagamintas sumaišant ne ES šalių bitynuose pagamintą medų (pvz. kiniškas ir ukrainietiškas ar pan.).
  • „ES ir ne ES medaus mišinys“ – medus pagamintas sumaišant ES šalių bitynuose pagamintą medų su ne ES šalių bitynuose pagamintu medumi (pvz. lietuviškas ir kiniškas ar pan.).

„Dauguma Lietuvos bitininkų medų fasuoja iš karto po išsukimo, kad užtikrintų jo natūralumą. Pirkdami atkreipkite dėmesį į medaus tinkamumo vartoti terminą, spalvą, konsistenciją ir kvapą. Medaus spalva gali svyruoti nuo bespalvės iki tamsiai rudos, konsistencija – nuo skystos iki susikristalizavusios, o kvapas ir skonis priklauso nuo augalų rūšies. Venkite suputojusio medaus su burbuliukais ar rūgščiu skoniu, nes tai gali reikšti, kad medus yra surūgęs. Pagal standartus medui nėra nustatytas tinkamumo vartoti terminas, tad jį nustato patys medaus gamintojai (dažniausiai tai maždaug 1-2 metai)“, - kalbėjo Panevėžio apygardos priežiūros skyriaus vyriausioji valstybinė veterinarijos gydytoja Lina Maldžiūtė.

Kokia papildoma informacija gali būti medaus ženklinimo etiketėje?

  • Biologinė medaus kilmė. Jei medus rinktas iš konkretaus šaltinio. Tam tikrais atvejais, turint laboratorinius tyrimus (atliktus akredituotoje laboratorijoje), patvirtinančius vyraujančias žiedadulkes, šis saldus produktas gali būti pavadinamas rapsų, grikių, nektaro, lipčiaus medumi, liepų medumi, tačiau tokie pavadinimai, kaip „pavasario gėlių medus“, „vaistinių augalų medus“ ir pan., negali būti vartojami, nes yra niekuo nepagrįsti.
  • Regiono pavadinimas. Jei medus surinktas vien tik iš nurodyto regiono (netaikoma filtruotam ir konditeriniam medui).
  • Konkretūs kokybės kriterijai. Diastazės aktyvumas ar drėgnumas.
  • Gamybos būdas. Priklausomai nuo gamybos būdo, medus gali būti lipčiaus, nektaro, korinis, su korio gabaliukais, savitakis, išsuktas, išspaustas, filtruotas, konditerinis.

VMVT darbuotojai taip pat pataria, kad įsigytą medų reikėtų laikyti tamsioje, vėsioje vietoje, sandariuose induose, kurie tinkami liestis su maistu. Laikymo patalpa turi būti sausa ir gerai vėdinama. Nepatartina medaus laikyti cinko, vario ar geležiniuose induose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas