Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 12

Pomidorų kolekcininkės sąskaitoje – šimtai veislių: kuo tręšia ir kodėl neaugina hibridų

Agronomė ir pomidorų kolekcininkė Vilija Juškevičienė gyvena Prienų rajone, kur šiais metais žada auginti apie 150 veislių pomidorų. Ir tai, beje, yra kur kas mažiau nei praėjusiais metais, kai skaičius siekė 300.
Pomidorų kolekcininkė Vilija augina šimtus veislių pomidorų
Pomidorų kolekcininkė Vilija augina šimtus veislių pomidorų / Asmeninio archyvo nuotr.

Iš tiesų pavasaris jau ant nosies, tad tuoj prasidės masinis sėjimas, o pomidorai kiekvienais metais yra labiausiai laukiama daržovė. Skonių, spalvų, tekstūrų ir kvapų jūra – taip galima apibūdinti skirtingas veisles. Su Vilija mes kalbamės apie tai, kas svarbu auginant pomidorus, kaip sulaukti gausaus derliaus ir kokias veisles ji patartų išmėginti pradedantiesiems.

„Kai gyvenau Kaune, bute, galimybių kažką auginti neturėjau. Nors radusi kokią sėklą vis kišdavau į vazonėlį ir augindavau, nes mano buvo labai įdomu – teko sėti kiparisus, tėvelis pamokė, kaip dauginti nužydėjusias rožes. Užsiėmiau mielais vaikiškais žaidimais, tačiau būti daržininke tikrai neplanavau. Studijavau agronomiją dėl gėlininkystės, o ne dėl daržininkystės ir daugiau kaip 20 metų auginau gėles, o ne pomidorus. Būdavo, kad birželio viduryje jau baigiasi prekyba gėlių daigais, o šiltnamis likdavo tuščias, tad vieną kartą vyrui pasiūliau – pasisodinkime pomidorų. Taip po truputį, po truputį ir užsikabinau. O pomidorai labai greitai įtraukia“, – juokiasi Vilija.

Ji sako, kad kasmet gėlių augino vis mažiau, o pomidorų vis daugėjo ir galiausiai nutiko taip, kad jie beveik visai išstūmė gėles. „Taip šiltnamis prisipildė pomidorais, tad šiemet gėlių auginti jau visai neplanuoju“, – juokauja Vilija.

Asmeninio archyvo nuotr./Pomidorų derlius
Asmeninio archyvo nuotr./Pomidorų derlius

Pomidorų sėklos daigios išlieka daug metų

Moteris sako, kad nepajauti, kaip pomidorų liūnas įtraukia: „Įtraukia taip stipriai, kad apsižiūri, o sėklyčių pririnkta jau keliems metams į priekį. Kiek metų auginu pomidorus, neskaičiavau, tačiau aprašinėju savo auginamas veisles jau nuo 2018-ųjų – tada sukūriau grupę feisbuke „Pomidorų karalystė“. Turiu daug nebandytų veislių ir vis tiek dar noriu“, – juokiasi Vilija.

Ji kasmet augina kelis šimtus naujų veislių. Pernai jų buvo net 300, o šiemet Vilija planuoja sutilpti į pusantro šimto. „Bet jau dabar žinau, kad greičiausiai savo nustatytą skaičių viršysiu. Bandau save prispausti, tad šiemet auginsiu tuos pomidorus, kurie man buvo skaniausi ir sumažinsiu naujų veislių skaičių“, – kalba V.Juškevičienė.

Kolekcininkė pasakoja, kad pomidorų sėklos gali būti daigios net 15-20 metų. „Kur kas mažiau daigios paprikos, po kelių metų jų daigumas labai mažėja, o štai agurkų su laiku – auga“, – pasakoja V.Juškevičienė.

Ji priduria, kad pomidorus užsiauginti galime ne tik šiltnamyje, bet ir lauke, balkone ar net ant palangės ir pataria išsirinkti tinkamą veislę. Vadinamosios „dwarf“ arba nykštukinės veislės yra tinkamos, kadangi jų šaknys yra mažytės, todėl jie puikiai augs vazone. „Tačiau visi augalai mėgsta laisvę. Pomidorai gali augti vazone, tačiau žemėje jie dera geriau“, – sako V.Juškevičienė, visus savo pomidorus auginanti šiltnamyje 20 l maišuose.

Kodėl beveik neaugina hibridų ir nenaudoja žuvų galvų

Kolekcininkė sako, kad hibridai yra kuriami tikslingai – tokie pomidorai yra išvesti taip, kad būtų transportabilūs, ilgai negestų, išlaikytų formą, tačiau skoninės savybės nėra ypatingos. „Mano nuomone, tokie pomidorai yra lyg plastmasiniai. Aš beveik neauginu hibridų, išskyrus vieną veislę, kurią labai mėgsta mano anūkai – tai maži pomidoriukai 'Sungold'. Daug sunkiau rasti neskanią veislę negu skanų hibridą“, – sako Vilija.

Ji priduria, kad nemato auginimo skirtumo tarp hibridinių ir veislinių pomidorų. „Negaliu pasakyti, kad hibridiniai pomidorai lengviau auga, o štai veisliniai lepūs. Asmeniškai aš nematau skirtumo“, – sako kolekcininkė.

Greičiausiai girdėjote patarimą, kad sodinant pomidorus vertą į duobutę įmesti ir žuvies galvą. Tai tarsi natūralios trąšos ir dėl to pomidorai augs greičiau bei derės gausiau. Vilija sako, jog šio triuko nenaudotų. „Negerai dėti žuvies galvą ar pačią žuvį. Žuvis turi supūti, kad augalas gautų naudos, o pūdama ji išskiria ir nuodingas medžiagas, todėl patarčiau dėti žuvies miltų, tinka ir kaulų, kraujo miltai – tai natūralūs perdirbti produktai, kurie nepus“, – sako Vilija.

Ji priduria, kad pomidorus auginusi profesionalams skirtame durpių substrate, tačiau šiemet augins ir grunte, tad kaip sako, bus įdomu palyginti, koks bus rezultatas.

„Patarčiau nebijoti patręšti pomidorų, kadangi trąšos labai reikalingos – tai augalams kaip maistas. Kartais žmonės sako, kad niekuo netręšia, tačiau pradeda vardinti, ką naudoja, neva natūralias medžiagas – žolę, lukštus, net plunksnas ir pan. Visko pridėdami galite tik nualinti augalą ir jį išbalansuoti. Tada augalai gali kaupti azotą, nitratus, per mažai žydėti. Verčiau rinktis subalansuotas trąšas, skirtas pomidorams“, – sako Vilija.

Nenuplikinkite pomidorų

Paklausta apie pomidorų genėjimą Vilija sako, kad nuogai jus išgeni tie, kurie nesimokė botanikos. „Tie, kurie mokėsi, tikrai pomidorų plikais nepaverčia. Aš klausiau žmonių, kodėl tuos lapus nuskabo? O jie atsakė, kad lapai neva atima maisto medžiagas. Tada norisi pasiūlyti paimti penktos klasės vadovėlį ir paskaityti, kam augalui reikalingi lapai“, – sako pašnekovė.

Ji priduria, kad be lapų pomidorai gali užsimegzti, tačiau jų skonis bus nenatūralus, nebus sukauptų reikiamų medžiagų, todėl vaisius tikrai nebus kokybiškas.

„Kada geriausia sėti pomidorus? Vienos dienos, kuri tiktų visiems, nėra. Sąlygas turime skirtingas, be to, nežinome, koks bus pavasaris. Svarbiausia suteikti pakankamai daug šviesos, kad daigas nestyptų, o tai užtikrinti gali ne visi. Kita klaida, kurią pastebiu, paliekami aukšti vazono kraštai, t.y., jis nepilnai pripildomas substratu, todėl daigas augdamas negauna pakankamai šviesos. Labai svarbu vos sėklai išdygus nuimti uždengimą, kad vyktų tinkama ventiliacija ir nepersistengti su drėgme. Labai maža tikimybė, kad augalas žus nuo perdžiūvimo ir labai didelė – kad nuo perliejimo, todėl laistykite labai saikingai“, – sako Vilija.

Kokias veisles patartų išmėginti pradedantiesiems?

„Mano svajonė ir toliau rinkti įvairias sėklas ir kuo daugiau išmėginti naujų veislių. Mane labai traukia išmėginti vis ką nors naujo“, – sako pašnekovė ir dalinasi veislėmis, kurios duoda įvairių spalvų, formų ir skonių vaisius.

Ijunskij – ankstyvas, žemas, negenimas. Vaisiai raudoni, be rūgštelės.

Asmeninio archyvo nuotr./Ijunskij veislė
Asmeninio archyvo nuotr./Ijunskij veislė

Blush – apie 5 cm ilgio slyvutės. Labai skanūs valgyti švieži, bet dėl dydžio tinkami ir konservuoti.

Asmeninio archyvo nuotr./Blush veislė
Asmeninio archyvo nuotr./Blush veislė

Pomaranch – labai ryškaus egzotinių vaisių skonio, širdinis dvispalvis pomidoras.

Asmeninio archyvo nuotr./Pomaranch veislė
Asmeninio archyvo nuotr./Pomaranch veislė

Inimi gigant de tismana – rumunų veislė. Pomidorai avietinės spalvos, didelės širdys. Tradicinio, senoviško skonio.

Asmeninio archyvo nuotr./Inima gigant de Tismana veislė
Asmeninio archyvo nuotr./Inima gigant de Tismana veislė

Pink siberian tiger – antocianiniai (rožiniai su violetiniais petukais), plokščiai apvalūs, tradicinio skonio.

Asmeninio archyvo nuotr./Pink siberian tiger veislė
Asmeninio archyvo nuotr./Pink siberian tiger veislė

Blue jolies – antocianiniai (oranžiniai su violetiniais petukais), plokščiai apvalūs, turintys egzotinių vaisių poskonį.

Asmeninio archyvo nuotr./Blue jolies veislė
Asmeninio archyvo nuotr./Blue jolies veislė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas