Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 16

Prasideda lauko grilių sezonas. Kaip išsirinkti tinkamą ir ką galima kepti?

Viena pagrindinių vasaros asociacijų – dūmų ir grilyje kepamos mėsos kvapas. Vasarai įsibėgėjant, visi norintys džiaugtis gardžiais, ant grilio ruoštais patiekalais, skuba apsirūpinti reikiama įranga. Vis tik išsirinkti kokybišką lauko grilį nelengva, nes jų pasirinkimas – didžiulis. Apsisprendimą palengvina poreikių ir galimybių išsigryninimas bei žinojimas, kokiomis savybėmis pasižymi skirtingi griliai.
Lauko grilis
Lauko grilis / Pranešimo autorių nuotr.

Skirtingi grilių tipai – įvairiems poreikiams patenkinti

Pagrindinė lauko grilio paskirtis – ruošti maistą gryname ore. Vis tik kiekvieno grilio savininko poreikiai gali skirtis: vieni tikisi rengti didelius vakarėlius kieme ir gaminti įvairius patiekalus gausioms žmonių grupėms, kitiems užtenka aprūpinti tik savo šeimą. Kartais prioritetas yra išskirtinis maisto skonis, kitais atvejais – gaminimo trukmė ar paprastas grilio naudojimas. Skirtingus naudotojų poreikius patenkina skirtingi griliai.

Plačiai paplitusios yra klasikinės šašlykinės, leidžiančios iškepti išskirtinio skonio kepsnius ir šašlykus. Šašlykinėje kepamos mėsos procesas – vienas pagrindinių vasaros simbolių, tačiau toks gaminimo procesas yra ilgas ir lepus: anglims išsikūrenus pasiekiama didelė kaitra, kurios nėra galima reguliuoti, tad šis procesas reikalauja maksimalaus įsitraukimo ir priežiūros.

Be to, kaitra palaipsniui ima blėsti, nes šašlykinės – atviro tipo kepsninės. Dėl šios priežasties šašlykinės nėra geriausias pasirinkimas žmonėms, vertinantiems savo laiką: jos reikalauja ilgo pasiruošimo, tačiau kepti maistą jose galima pakankamai trumpai. Be to, maisto gaminimo būdai šašlykinėje – riboti: joje nepavyks išsikepti picos, maisto rūkyti nelabai galima, o daržovių ar pievagrybių negalima kepti kartu su mėsa - reikia palikti pabaigai, kad jie nesudegtų.

Kur kas palankesnis variantas yra angliniai griliai – juose maistą galima kepti net 8–10 valandų. „Tai vienas populiariausių ir žinomiausių grilių tipų. Anglinių grilių naudojimo privalumas – maistas pasižymi intensyviu, dūminiu skoniu, o gaminimo procesas trunka gerokai trumpiau nei naudojant šašlykines. Žinoma, įkūrimo laikas priklauso nuo anglių kiekio ir jų kokybės, įkūrimo įrankių“, – pasakoja prekybos centro internete „Varlė.lt“ ekspertas Aivaras Saniukas.

Dujinis grilis užkaista taip pat greitai kaip ir anglinis – maždaug per 10–15 minučių. Vis tik dujiniai griliai yra paprasčiau naudojami ir švaresni nei angliniai – nereikia nuolat valyti pelenų ir apsirūpinti akmens anglių briketais.

Dujiniuose griliuose naudojami skysto propano arba gamtinių dujų balionai, kurių, jei maistas kepamas vidutinėje temperatūroje, paprastai užtenka net 25–30 maisto ruošimo kartams. Daugiafunkciniuose dujiniuose griliuose maistą galima gaminti keliais skirtingais būdais – kepti, skrudinti, virti, troškinti ir rūkyti. Beje, taip ruošti maistą galima ir dalyje anglinių grilių.

Dar daugiau galimybių siūlo Kamado tipo kepsninės. Dėl sklendžių pagalba tiksliai reguliuojamos kaitros ir oro srauto juose galima gaminti pačius įvairiausius patiekalus – kepti picą, blynus, duoną, gaminti plovą, rūkyti mėsą, paukštieną ir žuvį. Šios daugiafunkcinės kepsninės dažniausiai yra gaminamos iš karščiui atsparios keramikos, kuri leidžia ilgai išsaugoti karštį ir pasiekti iki 400 °C kepimo temperatūrą. Kamado kepsninių kūrenimui naudojama anglis, o nesudėtingus patiekalus čia kepti galima jau po 10 min.

Vida Press nuotr./Ant grilio keptos daržovės
Vida Press nuotr./Ant grilio keptos daržovės

Trokštantiems mobilumo – mažesni grilių modeliai

Griliai, kuriuose galima ruošti maistą didelėms žmonių grupei, yra sunkūs, užima nemažai vietos ir dėl maitinimo specifikos labiau tinka privačių namų savininkams, galintiems grilio vakarėlius rengti savo kieme.

Alternatyva bute gyvenantiems žmonėms, neturintiems itin daug vietos – tai maži, lengvi dujinių ar anglinių grilių modeliai arba elektriniai griliai. Jie yra gerokai mažesni ir kompaktiškesni, o naujesni modeliai, naudojami kartu su keramikiniais briketais, išplečia maisto ruošimo galimybes.

Kiek mažiau paplitęs, bet itin patogus tipas yra nešiojamos anglinės kepsninės. „Jos laisvai telpa krepšyje, yra pakankamai lengvos ir mobilios, tad jas galima pasiimti į baidarę ar laikyti automobilio bagažinėje. Jų kepimo plotas nėra didelis, tačiau nedidelę vištą ar kelis kepsnelius išsikepti tikrai pavyktų. Be to, šioms kepsninėms reikalingas nedidelis anglių kiekis, įkūrimas nėra sudėtingas, o valymas lengvas“, – teigia A.Saniukas.

123RF.com nuotr./Lauko grilis
123RF.com nuotr./Lauko grilis

Lauko grilio priedai užtikrina gaminimo malonumą ir patogumą

Grilyje ruošiamų patiekalų skonį bei kokybę nemažai lemia ir kepimo grotelės – juk būtent ant jų yra kepamas maistas. Patvariausios yra ketaus grotelės – jos yra atsparios rūdijimui ir yra ilgaamžiškos. Be to, jose geriausiai išlaikomas ir tolygiau paskirstomas karštis, o jų valymas – nesudėtingas.

Patvarumu ir atsparumu rūdijimui pasižymi ir iš nerūdijančio plieno pagamintos grotelės, tačiau kepant prie jų gali prilipti maistas. Priešingomis savybėmis pasižymi porcelianu dengtos grotelės. Prie jų kepdamas maistas neprikimba, tačiau netinkama ar nepakankama šio tipo grotelių priežiūra gali lemti, kad porceliano sluoksnis nusilups ir grotelės pradės rūdyti.

Kartu su griliais siūlomi ir papildomi priedai. A.Saniukas išskiria du priedus, atveriančius gerokai platesnes lauko grilių naudojimo galimybes. Pirmasis – tai 2-jų zonų kepimo sistema, kai žemesniame lygmenyje dažniausiai kepama mėsa, tai yra tai, kas kepa tiesioginėje kaitroje, o viršutiniame lygmenyje kepama netiesioginėje kaitroje. Dažniausiai tai būna daržovės ir grybai.

Dar daugiau patiekalų ruošimo galimybių atveria papildomos lygaus paviršiaus grotelės, ant kurių galima kepti tokius patiekalus kaip kiaušinienė ar blynai. Lygaus paviršiaus ketaus padėklai taip pat apsaugo nuo mažų dalelių iškritimo pro angas grotelėse.

Kiti priedai palengvina grilio priežiūrą ir naudojimą: žnyplės, mentelė ir šakutė palengvina mėsos apvertimą, iešmai leidžia greičiau iškepti mažesnius maisto gabaliukus, o elektrinis anglių įdegiklis leidžia įkurti anglis vos per kelias minutes. Trokštantiems savarankiškai išsikepti picą traškiu padu, būtinas kepimo – dar kitaip vadinamas picos – akmuo. Planuojant kepti paukštieną arba didelius mėsos gabalus, vertėtų įsigyti kokybišką mėsos kepimo termometrą, o siekiant apsaugoti vidaus kiemą nuo riebalų dėmių naudinga turėti riebalų surinkimo indą.

Papildomos grilio savybės, į kurias verta atkreipti dėmesį

Renkantis grilį svarbu tinkamai įvertinti ir keletą kitų aspektų. Vienas jų – grilio mobilumas. Šią savybę užtikrina ratukai, leidžiantys sunkesnius ir masyvesnius grilius perstumti iš vienos vietos į kitą.

Kita svarbi savybė – stabilumas. Stabilumo prideda tvirta konstrukcija ir kojelių kiekis – tai nulemia, ar pavyks grilį saugiai pastatyti nelygiame paviršiuje. Nemažiau svarbus yra valymo būdas. Kartais grilį galima valyti tik rankiniu būdu, tačiau kartkartėmis valymo procesą palengvina galimybė tam tikrus grilio elementus plauti indaplovėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas