Vertinama nuo seniausių laikų
Amžinai žaliuojantis augalas auga Viduržemio jūros regione, Kanarų salose, Indijoje. Na, o meilės istorija levandai prasideda jau senovės Romoje, kai ši buvo naudojama higienos ir kosmetikos reikmėms. Romėnai su levanda supažindino ir Europą, tad nuo to laiko ji paplito kituose regionuose. Bėgant laikui, šis augalas sulaukdavo vis daugiau liaupsių ir pagarbos, o tarp eterinių aliejų gausos levanda gali puikuotis kone pirmoje pozicijoje. Romėnai taip mėgo levandų kvapą, kuris yra nepaprastai gaivus, kad pirtyse naudodavo levandų vandenį, o graikai mėgdavo deginti levandų šakeles tikėdami, kad šie augalai apsaugos juos nuo užkrečiamųjų ligų.
Eterinis levandų aliejus gaminamas iš antžeminės levandos augalo dalies. Kvapas yra tokio plataus spektro (t. y. lengvas, subtilus, šaltas, minkštas, šviežias, žolinis, gėlių), kad puikiai tinka naudoti parfumerijoje ir medicinoje. Kai buvo pastebėtos išskirtinės šio augalo savybės, levandos pradėtos auginti dideliais kiekiais, o nuo XVII a. Prancūzijoje auginamos specialiai kvepalams gaminti.
Levanda virtuvėje
Levanda – itin universalus augalas. Pavyzdžiui, Italijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje levandomis kulinarai gardina salotas, padažus, grybų, daržovių, žuvies sriubas, troškinius, keptą ir troškintą avieną. Patiekalai tiesiog pabarstomi levandų milteliais lyg pipirais. Amerikoje taip populiaru gardinti žaliąją kinų arbatą, naminius gėrimus, daržovių salotas. Daugelyje šalių levandos patenka į arbatų sudėtį.
Šie augalai pasižymi stipriu aromatu ir vos karstelėjusiu skoniu. Juos galite derinti su tokiais prieskoniais kaip kmynai, mėtos, melisos, čiobreliai, šalavijai. Taip pat naudojami darant įvairiausius likerius, gydomuosius antpilus, gaiviuosius gėrimus. Levandų žiedais galima pagardinti net rūkomą žuvį, o su kadagių uogomis išgausite nepakartojamą skonių duetą! Beje, su kvapiąja gėle galite pabandyti pasigaminti ir ypatingo kvapo bei skonio acto. Beje, levandos idealiai tinka puošti kepinius, pyragus, gaminti džemus, aromatizuoti cukrų ir druską.
Levanda kosmetikoje ir medicinoje
Džiovintus levandų žiedelius ir eterinį aliejų galima naudoti įvairiausiose srityse: gaminti muilą, namų kvapus, kūno šveitiklius, berti į vonią... Eterinis aliejus idealiai tinka norinčioms atsipalaiduoti, nuo galvos ir sąnarių skausmų, nudegimų, masažui. Puikus sprendimas į spintas, stalčius dėti džiovintų žiedų ir lapelių, skalbiniams ir drabužiams suteikti malonų aromatą bei atbaidyti kandis ir kitus kenkėjus nuo šilkinių, kailinių ir vilnonių drabužių. Nesunku ir pačioms pasigaminti kvapų maišelių, į kuriuos galite berti įvairių rūšių sudžiovintų žiedų. Eterinis levandų aliejus taip pat pasižymi dezodoruojančiomis savybėmis, puikiai veikia žmones, besiskundžiančius širdies ligomis, virškinimo sutrikimais, reumatiniais skausmais, gerina apetitą, reguliuoja kraujospūdį. Taip pat jis puikiai veikia žmogaus atmintį, padeda laiku ir greitai priimti reikiamą sprendimą, jaustis ramiai stresinėse situacijose.
Išbandykite jauninamąją vonią
60 g sausų arba 100–150 g šviežių levandų lapelių ir žiedų užpilkite 1 l verdančio vandens ir 20 min. palikite pastovėti. Paskui viską supilkite į paruoštą vonią ir panirkite į šiltą, gaivinantį, atpalaiduojantį vandenį. Tokia levandų vonia ir nuramina, ir tonizuoja, atjaunina organizmą.
Paskanaukite arbatos
Arbata padeda nuo migrenos, nemigos, įtampos ir nerimo. 1 arbat. š. sausų levandų žiedelių užpilkite stikline verdančio vandens ir palikite nusistovėti. Arbatą geriausia gerti vakare prieš miegą. Galite pagardinti ją ir melisomis arba mėtomis.
Kam derėtų privengti levandų?
Kadangi levandos pasižymi ypatingu poveikiu ir stipriu aromatu, vertėtų pasitarti su specialistu, ar galite jas vartoti. Eterinio aliejaus geriau vengti besilaukiančioms moterims. Apskritai geriau nepadauginti levandų net ir sveikiems žmonėms, nes tai gresia nemalonia viso organizmo savijauta.