Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 07

Psichologė apie tai, kada metas iškeisti darbinį stresą į poilsį prie šiltos jūros

„Tai, kaip dažnai ir kokių atostogų žmogui reikia, geriausiai sufleruoja jo kūno būsena. Kai įprastinė veikla tampa nebeįdomi, o savaitės pradžioje imama laukti savaitgalio, rimtas signalas, kad metas rudeninio poilsio“, – sako šeimos psichologė Miglė Motiejūnė.
Bodrumas, Turkija
Atostogos / 123RF.com nuotr.

Atostogų planavimas šeimoje, anot jos, turėtų prasidėti nuo skirtingų poreikių įsivardinimo, kas ko nori ir kas kam yra pasiruošęs.

Savęs ir savo būdo, to, kas man labiausiai patinka, pažinimas ir įsivardijimas leidžia suvokti, ką veikdamas geriausiai pailsiu ir koks atostogavimo būdas man tinkamas.

Taip pat svarbu atsakyti sau, kokių atostogų norisi: tinginio, daugiau laiko leidžiant sėsliai pasirinkto viešbučio teritorijoje ar paplūdimyje, o gal patrauklu daugiau keliauti ir pažinti pasirinktą šalį?

Andriaus Ufarto nuotr./Miglė Motiejūnė.
Andriaus Ufarto nuotr./Miglė Motiejūnė.

„Galbūt aš noriu išleisti savo partnerį pailsėti, bet neturiu jėgų veikti to paties, ką jis norėtų? Jei man buvo įtemptas laikotarpis, akivaizdu, kad poilsis su šeima nepadės, kartais geriausia išeitis – išsiruošti atostogų vienam“, – įsiklausyti į tai, kas kiekvienam šeimos nariui svarbiausia, ragino tinklaraščio „Sąmoninga šeima“ psichologė.

Prieš atostogas įsivardinę, kieno poreikiai ir kaip turėtų būti patenkinami, išsiaiškinsite, koks atostogų būdas ar net kokia poilsio kryptis jums tinkamiausia, taip išvengsite ir nusivylimų šeimoje.

Nuo ko atsispirti renkantis atostogų kryptį?

„Pirmiausia, ką žino keliautojas, planuojantis rudens ar žiemos kelionę, yra tai, su kuo jis vyks, kas jam kompaniją palaikys, kokia tinkamiausia kelionės data, trukmė, šalis, na, ir, žinoma, pasirinktos krypties kaina“, – apie pagrindinius atostogautojų kelionės pasirinkimo kriterijus užsimena „Tez Tour“ Viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė.

„Tez Tour“ Viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė.
„Tez Tour“ Viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė.

2021 m. „Tez Tour” užsakymu atlikto reprezentatyvaus Lietuvos gyventojų tyrimo duomenimis, atostogautojų keliavimo priežastys nepakito. Kaip ir praėjusiais metais, lietuviai keliavo norėdami pakeisti aplinką, pasimėgauti geru oru bei tiesiog pailsėti.

Keliautojai kaip pagrindines atostogų priežastis minėjo poilsį nuo darbo/įtampos (52 proc.), aplinkos pakeitimą (51 proc.) ir maudynes šiltoje jūroje (40 proc.).

Tyrimo metu net 22 proc. keliautojų pagrindine atostogų priežastimi įvardijo norą daugiau pabendrauti su šeima. Matyt, tai ir nulėmė rekordinį poilsinių-pažintinių atostogų kelionių pasirinkimų šią vasarą.

I.Aukštuolytės teigimu, didžiąja dalimi Lietuvos keliautojai renkasi „viskas įskaičiuota“ tipo keliones, ypač, jei atostogauja visa šeima, poros ar senjorai.

Jie pasirenka viešbutį, dažnu atveju, prie jūros, porą dienų gali skirti ramiam poilsiui, dar užsisako keletą ekskursijų ar išsinuomoja automobilį pakeliauti po apylinkes. Renkantis kelionę, verta derinti skirtingus šeimos interesus: ir aktyvaus, ir pasyvaus poilsio.

Svarbu pasverti atostogų lūkesčius

„Tez Tour” nuotr./Madeira
„Tez Tour” nuotr./Madeira

I.Aukštuolytė sako, kad planuojant atostogas labai reikalingas ir paties keliautojo indėlis.

„Jei žmogus daug metų keliavo po Europą ir nusprendė aplankyti Turkiją ar Egiptą, reikėtų nusiteikti pažinti ir pačią šalį, ir jos kultūrą. Skirtinguose kraštuose galioja vis kitokie standartai, tas pats pasakytina ir apie musulmoniškus kraštus.

Daug dalykų gali pasirodyti kultūriškai svetimi pirmą kartą apsilankiusiam keliautojui, pradedant elementarios švaros ir tvarkos aplink mus suvokimu, todėl prieš pasirenkant kelionę ir būsimą kryptį, reikėtų skirti laiko šalies pažinimui. Taip pasvertumėte būsimų atostogų lūkesčius.“

Kas pasikeitė atėjus rudeniui?

„Baimindamiesi dar didesnio kainų šuolio pastebime, jog poilsiautojai kartais perka pačią atostogų kryptį, o ne viešbutį ar jo siūlomas paslaugas.

Tokioje situacijoje žmonės nebeatlieka namų darbų: nepasiskaito kitų keliautojų atsiliepimų, nebeklausia savęs, ar tai tikrai tinkamas pasirinkimas būtent jiems.

Kaip kitaip žinoti, ką pasirinkti, jei neišsigrynini savo ir savo kompanjonų poreikių? Pirmiausia vis tik reikėtų įsivaizduoti, ko norima iš atostogų, o jau tada jas planuotis ir rinktis atitinkamą atostogų „paketą“.

Jei kelionės kryptį ir galime vadinti emocionaliu pasirinkimu, vieta, kur apsistosite, turėtų būti racionalus ir iš anksto apgalvotas sprendimas“, – pataria pašnekovė.

Jei vaikai mažesni, rekomenduotinos labiau poilsinės kelionės, nes vaikai įspūdžius patiria per lietimą: maudynes, žaidimą smėlyje.

„Tez Tour” nuotr./Atostogaujantys vaikai
„Tez Tour” nuotr./Atostogaujantys vaikai

Rinktis pažintines keliones verta su paaugliais. Tokio amžiaus keliautojai jau žingeidūs, norintys patenkinti savo smalsumą. Žinoma, vieni jų mieliau leis laiką prie baseino ir išbandys viešbučio siūlomas paslaugas, o kiti nenustygdami vietoje norės išbandyti vis ką nors naujo.

Tad dėliojant atostogų planą, itin svarbu įvertinti visų šeimos narių pomėgius.

Universali kryptis visiems

Kalbant apie rudens pasirinkimus ar artėjantį žiemos sezoną, tai Turkija, į kurią galima vykti tiek su šeimomis, tiek su poromis ar individualiai, jau dabar tampa itin populiariu pasirinkimu dėl šilto oro ir „viskas įskaičiuota“ paketo.

Pramogų ir poilsio paslaugų gausa garsėjantys Turkijos viešbučiai veikia vos ne kaip atskiri miestai-pramogų kompleksai.

Juose atostogautojai pramogauja neiškeldami kojos daugiau nei savaitę.

Todėl renkantis poilsį su šeima, vertėtų pasverti, ko gi labiau norėsis: keliauti po apylinkes, o gal kaip tik maloniai ir patogiai leisti laiką viešbučio vandens ir pramogų zonose?

„Jei viešbutyje būsite mažiau, gal verta rinktis kuklesnį, bet patogesnėje vietoje esantį viešbutį, tačiau arčiau centro, kad visa šeima galėtų komfortiškai keliauti“, – vieną iš rudens alternatyvų atostogoms su šeima siūlo I.Aukštuolytė.

Apie Turkijos alternatyvas lapkričiui

O jei atostogos suplanuotos kaip tik tuo metu, kai atostogų sezonas į pabaigą Turkijoje? Kelionių ekspertės teigimu, nenusivilsite pasirinkę poilsį Egipte. Jis ypač patrauklus aktyvaus laisvalaikio mėgėjams, tinkamas ir šeimoms su vaikais.

Tai universalus ir patrauklus pasirinkimas savo viešbučių infrastruktūra ir „viskas įskaičiuota“ maitinimo programa. Ši šalis turi ką pasiūlyti ir aktyvaus sporto mėgėjams: tiek jėgos aitvarų aistruoliams, tiek nardytojams prie Raudonosios jūros, ką nuveikti čia ras ir pasyvaus poilsio mylėtojai.

Rudenį poilsiausiai mielai renkasi Portugalijos ir Ispanijos salas: Tenerifę ir Madeirą. Amžino pavasario sala, Tenerifė, gal tik labiau aktuali žiemą, kuomet galima keliauti tiesioginiu skrydžiu.

„Tez Tour“ nuotr./Teidės ugnikalnis Tenerifės saloje.
„Tez Tour“ nuotr./Teidės ugnikalnis Tenerifės saloje.

Ši kryptis itin patraukli per karšto klimato nemėgstantiems keliautojams, taip pat ir šeimoms su vaikais. Europiniam keliautojui ji simpatiška savo universalumu: tinka ir savarankiškai keliaujančiam (tiek įsigijusiam ekskursijas, tiek išsinuomojusiam automobilį), ir įsigijusiam paketą „viskas įskaičiuota“.

Kiek kitokiais gamtovaizdžiais garsėjanti Madeira pietinėje salos dalyje atostogaujantiems pasiūlys saulėtą orą ir poilsį paplūdimyje, o jei nuspręsite, kad su vėsesniu oru labiau pakeliui, galėsite užmegzti pažintį su kalnais.

Jei suskubsite dar spalį, suspėsite ir į Graikijos šiltojo sezono uždarymą, o jei arčiau širdies Ispanija, verta įsigyti kelialapį į Malagą.

„Tez Tour” nuotr./Malaga
„Tez Tour” nuotr./Malaga

Šį kurortą, anot I. Aukštuolytės, mieliau renkasi poros ar šeimos su jau ūgtelėjusiais vaikais. Priežastis ta, kad Ispanijos viešbučiai nesuteikia tokios didelės poilsio ir apgyvendinimo infrastruktūros kaip Turkija ar Egiptas. Tačiau Malagoje yra viskas, ko reikia paplūdimio poilsiui: nuostabūs gamtos vaizdai, istoriniai paminklai ir pan.

Taigi klausimas, kokią kryptį pasirinksite ir su kuo keliausite šį rudenį atostogų?

Keliaudami su Lietuvoje registruotu kelionių organizatoriumi, gaunate garantijas pagal galiojančius Lietuvos įstatymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas