Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rinktis standartinį ar elektrinį dviratį? Specialistė įvardijo skirtumus ir privalumus

Vasarą dviračių paklausa smarkiai išauga: vieni juos naudoja aktyviam laisvalaikio praleidimui, kiti – profesionaliam sportui, o kitiems važiavimas dviračiu tampa sveikesne ir pigesne alternatyva kelionei į darbą automobiliu ar viešuoju transportu. Vis tik, jei norite kokybiško ir ilgaamžio daikto, dviratį reiktų rinktis atsakingai įvertinus dabartinius ir ateities poreikius.
Elektrinis dviratis
Elektrinis dviratis / Shutterstock nuotr.

Ilgą laiką dviračių pasirinkimas buvo ganėtinai ribotas, tačiau dabar jų pasiūla gali lengvai apsukti galvą. Nors nemažai žmonių vis dar renkasi standartinius dviračius, prekybos centro internete „Varle.lt“ produkto vadovė Laura Aksomitaitė pranešime žiniasklaidai pastebi, kad pastaraisiais metais itin išaugo elektrinių dviračių paklausa. Tai, pasak jos, lemia ne viena priežastis.

„Lyginant standartinius ir elektrinius dviračius tampa akivaizdu, kad pastarieji turi tikrai nemažai privalumų. Nors jų kainos gerokai skiriasi, elektriniai dviračiai yra puiki ilgalaikė investicija ir pasirinkimas tiems, kurie mėgsta leisti laiką gryname, o kartu nori greitai, lengvai bei patogiai įveikti didelius atstumus“, – sako L. Aksomitaitė.

Elektriniai dviračiai pavergia universalumu

Elektriniai dviračiai iš pažiūros atrodo kaip standartiniai dviračiai, tačiau turi integruotą elektrinį variklį ir baterijas, kurios padeda važiuoti greičiau, našiau ir naudoti mažiau fizinių jėgų. Ekspertės teigimu, patogus ir lengvas naudojimasis – bene pagrindinis elektrinių dviračių išskirtinumas ir privalumas. Kadangi variklis tampa puikia pagalba minant, elektrinius dviračius neretai renkasi žmonės, kurie ieško ekologiškesnių, taupesnių ar sveikatai naudos teikiančių transporto alternatyvų, tačiau nenori įdėti daug fizinių pastangų.

Galimybė lengvai reguliuoti dviračio parametrus ir važiavimo režimą leidžia įveikti ir didesnius iššūkius: variklio jėga padeda lengviau įveikti stačius kalnus bei efektyviau suka dviračio ratus esant nepalankiam vėjui. Visa tai garantuoja, kad kelionės dviračiu bus lengvesnės ir greitesnės.

L. Aksomitaitė skuba nuraminti nerimaujančius, kad elektriniai dviračiai nereikalauja jokio fizinio aktyvumo – taip anaiptol nėra.

„Nors dviratį varantis variklis ir palengvina minimo procesą, o judėjimas nėra toks intensyvus kaip minant standartinį dviratį, dviratininko įsitraukimas ir aktyvumas vis vien yra būtinas. Tai išryškina elektrinių dviračių universalumą – kelionės tampa greitesnės ir paprastesnės, o aktyvi fizinė veikla gryname ore suteikia daug naudos fizinei ir psichinei sveikatai.

Tiesa, jei vis tik norite įdėti dar daugiau pastangų, galima pasirinkti ir tokį režimą, kuris visiškai atjungia variklio veikimą bei paverčia elektrinį dviratį paprastu dviračiu“, – sako ekspertė.

Nors su elektriniais dviračiais galima išvystyti nemažą greitį ir lengvai įveikti didelius atstumus, priešingai nei dalis kitų dviračių transporto priemonių, jie yra draugiškai gamtai. Kadangi veikimui yra naudojamas ne kuras, o elektra, į aplinką nepatenka kenksmingų išmetamųjų dujų ir neteršiama gamta. Tai – vienas iš švariausių ir žaliausių transporto priemonių pasirinkimų šiomis dienomis.

Negana to, elektriniai dviračiai yra labai ekonomiški – lyginant su kuro kainomis, elektra yra pigesnė, tad ir elektrinio dviračio naudojimas yra pigesnė alternatyva.

Kaip išsirinkti tinkamą modelį?

Sprendimas, kokį elektrinį dviratį rinktis, labiausiai priklauso nuo asmeninių dviratininko poreikių, kelio dangos ir reljefo, kuria dažniausiai važiuojama, ir važiavimo įpročių.

Jei planuojate važinėti mieste ar kitose vietose, kur kelio danga yra gera, asfaltuota, lygi, jums puikiai tiks plento elektriniai dviračiai, leidžiantys išvystyti didelį greitį ir nuvažiuoti didelius atstumus. Priešingai – jei daugiau važinėjate užmiestyje ir ten, kur kelio danga nėra ideali, o maršrute pasitaiko nemažai kliūčių, jums labiau tiks elektrinis kalnų ar MTB dviratis. Jie leidžia patogiai ir efektyviai važiuoti miškų takais, bekele, žvyrkeliais, lengvai įveikia kalnus.

Tuo tarpu hibridiniai elektriniai dviračiai – universaliausias pasirinkimas. Jie puikiai tinka važiavimui skirtinga kelio danga, pasižymi patogumu, patvarumu ir našiu veikimu.

„Žinoma, verta atsižvelgti ir į dviračio variklio ir akumuliatoriaus parametrus. Kuo didesnė variklio galia, tuo greitesnis ir našesnis bus elektrinis dviratis, o kuo talpesnis elektrinio dviračio akumuliatorius, tuo didesnis kilometražas ir nuvažiuojamas atstumas. Tiesa, elektriniai dviračiai yra gaminami ne tik suaugusiems, bet ir vaikams. Mažiesiems skirti modeliai skiriasi dydžiu ir dažniausiai būna ne tokie galingi“, – sako L. Aksomitaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas