Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 18

Rudens darbai: kaip pagerinti dirvos derlingumą?

Ruduo – pats tinkamiausias metas pasirūpinti tuo, kad kitais metais mūsų derlius būtų dar gausesnis. Nuo ko pradėti? Pirmiausia, atkreipkite dėmesį į dirvos derlingumą, kurį pagerinti galite paprastomis priemonėmis.
Sodo darbai
Sodo darbai / Fotolia nuotr.

Mėšlas

Esamą dirvožemį galite permaišyti su mėšlu. Tokį darbą dirbkite tik su pirštinėmis ir specialiais įrankiais. Kuo dirvai padeda šios organinės trąšos? Dirva aprūpinama reikiamomis maistingomis medžiagomis, pagerėja jos kokybė, struktūra ir derlingumas. Taip pat prieš tręšiant, mėšlą reikėtų permaišyti, tarkime, su šiaudais, pjuvenomis, durpėmis. Šviežias mėšlas ne visad geras pasirinkimas, – patariama kiek palaukti, kol jį bus galima naudoti, taip pat patariama jo „neperdozuoti“, nes per dideli jo kiekiai gali turėti neigiamą įtaką dirvai ir joje augantiems augalams.

Durpės

Dirvą galite permaišyti su tamsiomis durpėmis. Kuo jos naudingos? Durpės praturtina dirvą, dėl jų ji geriau sugeria drėgmę, praleidžia orą, kvėpuoja laisvai ir lengvai, o augalų šaknys tokioje terpėje jaučiasi itin komfortiškai.

Juodžemis

Labai svarbi paties juodžemio kokybė, todėl įsitikinkite, kad jis gaunamas iš švarių, neužterštų vietų. Juodžemyje yra daug naudingų medžiagų, be to, jo rūgštingumas yra beveik neutralus, todėl tinka daugeliui augalų. Permaišykite dirvą su juodžemiu ir džiaugsitės puikiu derliumi, o derlingumą galite pratęsti pasodinę jame sideratus, kurie dar vadinami žaliosiomis trąšomis.

Nukritę lapai

Jeigu gyvenate švarioje aplinkoje, pasitelkite į pagalbą nukritusius medžių lapus, kurie puikiai tinka ir kompostui. Svarbu, kad patys medžiai nesirgtų jokiomis ligomis. Nukritusius lapus permaišykite su dirvožemiu ir palikite per žiemą. Labiausiai nukritę lapai tiks tose vietose, kuriose auginamos bulvės ir įvairios daržovės.

Medžio pjuvenos ir šiaudai

Medžio pjuvenose atrasime tokių medžiagų kaip kalis ir fosforas, kurios naudingos sunkesniam dirvožemiui. Tik nepatariama dirvai naudoti šviežių pjuvenų, geriausia rinktis pastovėjusias bent kelerius metus. Tiesa, dėl pjuvenų dirva gali tapti rūgštesnė, todėl ten galite sodinti rūgščią dirvą mėgstančius augalus.

Šiaudai, teigiama, taip pat tinka dirvai. Galite ją perkasti maišydami su šiaudais ir tuo pačiu pasitelkdami azotines trąšas – dirva taps derlingesnė ir puresnė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas