Pyragėliai dažniausiai ruošiami su įvairiomis uogomis ar vaisiais, atsižvelgiant į sezoną: braškėmis, mėlynėmis, obuoliais, persikais ar kitais. Jeigu neturite daug laiko ar nemėgstate minkyti tešlos, galite naudoti pirktinės sluoksniuotos tešlos lakštus – jie tikrai puikiai tiks šiems pyragėliams paruošti.
Saldūs pyragėliai dažniausiai patiekiami dar šilti, su kaušeliu gardžių vanilinių ledų ar šalta, iki standžių putų išplakta grietinėle – tokie pyragėliai patys skaniausi. Jų tešla minkšta ir trapi, o įdaras – kreminis, saldžiarūgštis. Pagardinus juos ledais ar grietinėle, akimirksniu tampa tiesiog idealiai subalansuoto skonio desertu.
Lygiai taip pat šiuos pyragėlius galite valgyti ir atvėsusius. Tokiu atveju jie puikiai tiks pasiimti į iškylos krepšį – vasara juk dar nesibaigė, o ruduo taip pat, reikia tikėtis, lepins saulėtais ir gražiais orais.
Ingredientai
Miltai:
330.00 g (280 g – tešlai ir 2 valg. š. – įdarui)
Cukrus:
90.00 g (1 valg. š. – tešlai ir 65 g – įdarui)
Vanilė:
1.00 arbat. š. (vanilės ekstraktas - įdarui)
Citrinos:
1.00 vnt. (2 arbat. š. sulčių – įdarui)
Vanduo:
1.00 valg. š. (aptepti)
Kaip gaminti
PARUOŠKITE TEŠLĄ
- Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, druską ir kepimo miltelius. Sudėkite šaltą, kubeliais supjaustytą sviestą. Trinkite tarp pirštų, kol susidarys trupiniai.
- Įmaišykite į masę šaltą grietinę. Perkelkite tešlą ant gausiai miltais pabarstyto lygaus ir švaraus paviršiaus.
- Minkykite tešlą. Jei ji per šlapia – įberkite šiek tiek daugiau miltų. Miltus berkite po truputį, po šaukštą, kad tešla vėliau netaptų per kieta – tokiu atveju pyragėliai bus sausi. Paruošta tešla turi būti minkšta, truputį lipni. Įvyniokite ją į maistinę plėvelę. Palaikykite šaldytuve apie 30 min., kol paruošite įdarą.
PARUOŠKITE ĮDARĄ
- Obuolius nuplaukite, nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite labai mažais kubeliais.
- Dubenyje sumaišykite obuolius, cukrų, rudąjį cukrų, miltus, vanilės ekstraktą, citrinų sultis ir cinamoną. Atidėkite į šalį.
PARUOŠKITE PYRAGĖLIUS
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 ºC temperatūros. Kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
- Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir perdėkite ant miltais pabarstyto švaraus ir lygaus paviršiaus. Iškočiokite į maždaug 2–3 mm storio tešlos lakštą. Naudodami metalinę formelę, stiklinę, kibirėlį ar kitą apvalų daiktą aštriais kraštais, išspauskite iš tešlos maždaug 10 cm skersmens apskritimus. Tešlos likučius vėl šiek tiek paminkykite ir iš naujo iškočiokite. Išspauskite apskritimus ir visos tešlos. Turėtumėte gauti apie 40 tokio dydžio apskritimų.
- Perkelkite pusę tešlos apksritimų ant kepimo popieriumi išklotų skardų, palikdami tarp jų bent kelių centrimetrų tarpus. Į jų centrą dėkite po šaukštelį obuolių įdaro. Kraštelius palikite švarius. Ant obuolių įdaro dėkite po truputį karamelizuoto sutirštinto pieno. Ant viršaus uždėkite po likusį tešlos apskritimą. Šonus užspauskite šakute, kad tvirtai laikytųsi.
- Dubenėlyje išplakite kiaušinį su šaukštu vandens. Aptepkite šiuo mišiniu pyragėlių paviršių. Aštriu peiliu pyragėlių paviršiuje padarykite po 2–3 įpjovas. Apibarstykite ruduoju cukrumi.
- Kepkite paruoštus pyragėlius įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. arba kol jie taps gražios aukso spalvos.
- Iškepusius išimkite iš orkaitės ir palikite pastovėti apie 10 minučių. Tuomet galite patiekti šiltus su kaušeliu ledų, šalta plakta grietinėle ar tiesiog su puodeliu arbatos. Galite valgyti visiškai atvėsusius.
Plačiau skaitykite: Rugpjūčio skanėstas: obuolių pyragėliai
Suskleisti
Tekstas ir receptas Astos Černės