Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 10

Šalia kokių augalų geriau nesodinti aviečių ir kaip sulaukti gero derliaus

Avietės – skanios, saldžios ir vitaminų kupinos uogos, kurias dažnas pamėgo auginti savo sode.
Avietės
Avietės / Ievos Amšiejienės nuotr.

Ką reikėtų žinoti, jeigu norite sulaukti aviečių gausaus derliaus? Visų pirma, avietės nemėgsta artimos draugystės nė su viena kultūra, kadangi jų šaknys yra paviršinės ir joms gali neužtekti maistinių medžiagų. Štai dar keletas patarimų:

  • Geriausia avietes sodinti vienas ir būtinai tokioje vietoje, kur gausu saulės šilumos ir šviesos, toliau nuo medžių ar krūmų.
  • Stenkitės aviečių nesodinti greta žemuogių, bulvių ir pomidorų, kad jūsų derlius būtų gausesnis, neužpultų ligos, užtektų maistinių medžiagų.
  • Labai svarbus ir gruntas, kuriame sodinsite avietes. Jeigu dirvožemis labai molingas, neturite laistymo sistemos, kad jį suminkštintumėte, sodinti tokiame net neverta. O štai lengvesnė žemė, juodžemis, durpžemis šiems uogakrūmiams tinka kur kas labiau.
  • Kai žemė molinga, labai kieta, paviršinės ir plintančios aviečių šaknys molyje niekur nenori „eiti“, suauga kupstais. Todėl gausaus uogų derliaus tikėtis neverta. Kuo daugiau avietės plinta, tuo didesnis derlius būna, tuo daugiau daigų išaugina. Tačiau viename tiesiniame metre neturėtų būti daugiau kaip 10 daigų, o priaugti gali ir 50. Tačiau pastaruoju atveju avietės negauna tiek maisto medžiagų, kiek joms reikia, ir derlius būna skurdus.
  • Avietės – tai daugiamečiai augalai ir vienoje vietoje produktyviai gali augti iki 10 metų. Vėliau reikėtų avietyną atnaujinti. Kai sodinsite avietes, atminkite, kad tarp krūmų reikėtų palikti nuo 0,3–0,5 m.
  • Svarbiausi pavasario darbai avietyne tokie: krūmus reikia patręšti, nupurkšti nuo kenkėjų, taip pat išravėti. Pavasarį geriausia tręšti azoto turinčiomis trąšomis, rudenį – kompleksinėmis. Taip pat avietėms patinka visos natūralios ir organinės jų derėjimą skatinančios priemonės, pavyzdžiui, mėšlas, kompostas.
  • Atsiminkite, kad gausiam uogų derliui reikia drėgmės, todėl laistyti būtina, ypač per karščius. Avietes galite pamulčiuoti, tai padės išlaikyti dirvos purumą ir drėgmę.
  • Patariama atskirai sodinti vasarines ir remontantines avietes, nemaišyti jų tarpusavyje – taip ir darbo turėsite mažiau, ir derlius džiugins labiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas