Daugiau straipsnių

Santechnikas V.Juknevičius – apie senbernio butukus ir rožinius akinius renkantis namus

Kristina Kanišauskaitė-Šaltmerė
GYVENIMAS žurnalistė
Šaltinis:

Kaip perkant būstą nepadaryti sau meškos paslaugos ir kitų klaidų, o gal kartais net ir nusiderėti tūkstantį kitą pataria santechnikos srities žinovas Vytautas Juknevičius.

Vyras ieško būsto
Asmeninio arch.nuotr./Santechnikas V.Juknevičius
Asmeninio arch.nuotr./Santechnikas V.Juknevičius

Vytautai, ką matote iš savo darbo praktikos, kokią didžiausią klaidą daro žmonės įsigydami būstą?

– Besižvalgantiems būsto verta pagalvoti ne vien tik apie šios dienos poreikius. Visuomet sakau: įsivertinkite, kaip gyvensite po 10 metų? Busite susituokę ar ne, turėsite vaikų, ar ne?

Kiek jų auginsite? Būstą įsirenginėkite apgalvoję šiuos aspektus, o ne įlindę bankui į skolas ir nusipirkę senbernio butuką. Per 2-3 metus socialinis statusas gali pakisti, o finansinės galimybės ne visuomet leis jį pasikeisti.

Nusiperka žmonės 11 kv. m. loftą, o paskui bando jame gyventi su vaiku. Klausiu, kur jūs buvote anksčiau, kol dar vaikų neturėjote ir patrauklesni bankui atrodėte?

Ką patartumėte perkantiems namus šiuo metu?

– Perkant bet kokį nekilnojamąjį turtą patarčiau nusiimti rožinius akinius. Jei vertinate tik tai, kokį vaizdą matysite pro langą ar tai, kokios gražios ten suklijuotos plytelės...

Kviesčiau pagalvoti apie šalto proto, racionaliai mąstantį, žmogų, kuris patars jūsų silpnumo akimirką. Sutikite, pirkti būstą, esantį 20 km nuo miesto centro nėra labai racionalu: jau vien tai, kiek laiko praleiste spūstyse, o jei dar šalia esantis kelias taip ir nebus niekada išasfaltuotas... Taigi įžvalgus patarėjas jums neleis pridaryti klaidų.

Tą patį galime pritaikyti ir namų santechnikai, visiems inžineriniams tinklams.

Iš patirties matau – daugelis statytojų sukčiauja: pirkėjui rodo vienus brėžinius, o realybėje jie – visai kiti.

Kas, Jūsų vertinimu, sumažina potencialaus būsto patrauklumą kliento akyse?

– Jei paklausite statytojo, ar jis turi būsto brėžinius ar fotografijas, kur išvedžioti laidai, o jis jų nepateiks, būstas jau nėra toks patrauklus.

Montuojant baldus įvyksta įvairių nesusipratimų, pvz., kabina apdailininkas spintelę ir nugręža ne vietoje esantį laidą… Ne todėl, kad neprofesionalus meistras. Remiantis sveiku protu, to laido toje vietoje tiesiog būti neturėtų.

Kiekvieno būsto šeimininkui svarbu žinoti, kur eina komunikacijos. Iš patirties matau – daugelis statytojų sukčiauja: pirkėjui rodo vienus brėžinius, o realybėje jie – visai kiti.

Kokį klausimą renkantis būstą nekilnojamo turto brokeriams verta užduoti pirmiausia?

– Jei užsakovo prašote patikslinti statybų metu naudotas medžiagas, o jūsų prašo palūkėti, nes reikia „pasižiūrėti brėžiniuose“, meluoja. Jeigu jau aš dirbu su vienomis ar kitomis medžiagomis, įvardinsiu jas pakeltas viduryje nakties.

Dar vienas klausimas, kurį turėtumėte užduoti, kaip būste išvedžioti vamzdžiai? Vaizdo reikia detalaus, kad montuojant, kurio nenugręžti, o užsikišus kanalizacijai, žinotų santechnikas daugiau nei vieną kelią.

Na, ir nepamirškite pasiteirauti, ar buvo (šalto ir karšto vandens) vamzdynas hidrauliškai išbandytas. Prašykite protokolo, o dar geriau – video (visi save ir klientą gerbiantys meistrai išbandymą pafilmuoja).

Tuomet būsite užtikrinti ir galėsite judėti prie kito etapo. Atvykęs santechnikas lengviau ir paprasčiau identifikuos problemą, bus taupomas laikas ir pinigai.

Patikėkite, meistrai nėra suinteresuoti sėdėti pas vieną žmogų ir kapstytis ten visą dieną. Mes dirbame ne už vamzdžio gabalą, kaip sovietmečiu, kai vaikščiodavo meistrai pirmyn atgal pusdienį imituodami darbą.

Nepamirškime, kad butas tai ne kojinių pora. Jo į stalčių nepasidėsi. Tai investicija ir įsipareigojimas mažiausiai ketvirčiui amžiaus.

O pats, ar dažnai sulaukiate prašymų padėti įvertinti būsto tinkamumą?

– Grupiokei gelbėjau su būsto paieškomis. Užtrukome apie pusę metų, kol pavyko surasti būstą, kur investicijų reikėjo minimaliai. Na, ji per porą metų būsto vertę išaugino.

Nepriklausoma nuomonė iš šalies visad gerai. Nepamirškime, kad butas nėra kojinių pora. Jo į stalčių nepasidėsi. Tai investicija ir įsipareigojimas mažiausiai ketvirčiui amžiaus.

Deja, ne visi statytojai taip pat galvoja...

– Daugelis naujų namų, kurie statomi pardavimui, sukuriami pačiomis pigiausiomis medžiagomis ir ne pačios aukščiausios kvalifikacijos meistrų, nes siekiama taupyti bet kokia kaina.

Šiuolaikinis pasaulis paremtas rinkos ekonomika ir pelno siekimu. Taigi ne paslaptis, kad gamintojai moka supaprastinti santechnikos kokybę (vieno žymaus gamintojo maišytuvai, kurie anksčiau tarnaudavo 25 metus, šiandien tarnauja vos 5 metus).

Žinau ir tokių atvejų, kai žmogus užsisako specialiai matinį chromuotą virtuvės maišytuvą už 400 eurų, o šis po vos keturių naudojimų pradeda leisti vandenį...