Citrinos – didžiausias vitamino C šaltinis. Rekomenduojamą vienos paros dozę turi vos dvi citrinos. Kadangi pats žmogaus organizmas vitamino C negamina, šie vaisiai – puikiausia išeitis, norint gyventi sveiką ir laimingą gyvenimą su šypsena. Citrinos stiprina imunitetą, padeda apsisaugoti nuo peršalimo ligų, miego sutrikimų ir depresijos, gerina virškinimą, turi antibakterinių, priešvėžinių ir antioksidacinių savybių. Sunku suvokti, kiek daug mums gali suteikti paprasčiausias vaisius.
Citrinų panaudojimas yra itin platus: galite ją susipjaustyti riekelėmis ir valgyti tiesiog vieną. Galite įdėti į ąsotį vandens ir pasiruošti gaivų bei sveiką gėrimą. Arba galite naudoti citrinas desertams ruošti. Citrinos žievelė ir sultys suteikia kepiniams itin gardų aromatą ir pagardina juos maloniai saldžiarūgštėmis citrusinėmis skonio natomis.
Citrininiai desertai – puikus pasirinkimas vasarą, kadangi dėl citrinos rūgštelės jie tampa lengvi ir gaivūs. Nors būtų galima išvardinti begalę citrininių desertų bei jų variacijų, šiandien pateikiame Jums tris itin lengvus ir paprastus receptus, vertus dešimtuko su pliusu. Labai gaivius ir labai vasariškus: citrinų kvadratėlius, citrininius balto šokolado triufelius bei gardų citrinų ir braškių gėrimą.
► Citrinų kvadratėliai – pasaulyje klasika tapęs desertas, vertas visų geriausių ir entuziastingiausių pagyrimo žodžių. Trapios tešlos sluoksnį idealiai papildo saldžiarūgštis, kreminis, gaivus ir itin sodraus skonio citrinų sluoksnis. Citrinos šiuose kvadratėliuose yra jaučiamos ypač ryškiai – visiems citrinų mylėtojams tai turėtų būti (ir tikriausiai yra) neatsivalgomas svajonių desertas.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 30x20 cm dydžio kepimo indą.
- Į dubenį sudėkite minkštą sviestą, miltus, cukrų, vanilinį cukrų ir druską. Išminkykite minkštą tešlą. Paruošta tešla išklokite kepimo popieriumi iškloto kepimo indo dugną.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 – 20 minučių, kol kraštai pradės švelniai ruduoti.
- Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir cukrų. Įmuškite kiaušinius, suberkite tarkuotas citrinos žieveles ir supilkite citrinos sultis. Išplakite elektriniu plaktuvu iki vientisos masės. Paruoštą masę supilkite ant apkepto pyrago pagrindo.
- Kepkite dar 20 - 25 minutes, kol pyrago paviršius sutvirtės, o kraštai taps gražiai auksinės spalvos. Nebijokite, kad kepinio paviršius yra labai minkštas – vėsdamas jis sutvirtės.
- Visiškai atvėsinkite kepinį. Tuomet milteliniu cukrumi apibarstykite jo paviršių. Aštriu peiliu supjaustykite kvadratėliais ir patiekite.
Iš nurodyto produktų kiekio paruošite apie 20 citrinų kvadratėlių.
Plačiau skaitykite: „Savaitgaliui – kvapnūs citrininiai desertai“
► Baltas šokoladas dar niekad nebuvo toks skanus. Gausiai aromatingos citrinų žievelės ir žiupsnelis druskos atsveria baltojo šokolado saldumą ir desertas atsiskleidžia visiškai netikėtu skoniu. Subtiliu ir tuo pačiu charakteringu, netradiciškai saldžiu, intriguojančiu ir žavinčiu.
1. Baltą šokoladą, sviestą ir grietinėlę pakaitinkite ant garų vonelės ar mikrobangų krosnelėje, kol ištirps ir gausite vientisą masę.
• Jei tirpinate „garų vonelėje“. Pasiruoškite „garų vonelę“: į vidutinio dydžio puodą įpilkite šiek tiek vandens. Paimkite dubenį, kurį galėtumėte uždėti ant puodo viršaus taip, kad jis laikytųsi, bet dugnu neliestų vandens (įsitikinkite, kad vandens dubuo neliečia – tai labai svarbu). Į šį dubenį sudėkite reikiamus produktus. Kaitinkite puodą ant vidutinio didumo ugnies, maišydami dubenėlyje esantį šokoladą, sviestą ir grietinėlę. Puode užvirus vandeniui, ims kilti garai, kurie šildys ant jo esantį dubenėlį ir tuomet produktai ims tirpti. Kaitinkite, kol produktai ištirps ir iš karto išjunkite ugnį. Neperkaitinkite šokolado ir neleiskite jam užvirti.
• Jei kaitinate mikrobangų krosnelėje. Gabalėliais sulaužykite ir į dubenėlį sudėkite šokoladą, sviestą ir supilkite grietinėlę. Kaitinkite mikrobangų krosnelėje, nuolat išimdami ir pamaišydami. Kai tik matote, jog produktai beveik visiškai ištirpo, intensyviai išmaišykite masę, kol ji taps visiškai vientisa. Neperkaitinkite šokolado ir neleiskite jam užvirti.
2. Į ištirpusią vientisą produktų masę supilkite citrinų ekstraktą, suberkite tarkuotas citrinos žieveles ir išmaišykite. Jeigu norite intensyviau geltonos spalvos citrininių triufelių, šiame etape galite įmaišyti ir porą lašelių geltonos spalvos maistinių dažų. Tačiau tai nėra būtina, o triufelių skonis bet kuriuo atveju bus puikus.
3. Leiskite masei šiek tiek atvėsti, tuomet uždenkite indą maistine plėvele. Dėkite į šaldytuvą ir palikite porai valandų ar per naktį.
4. Su nedideliu šaukšteliu imkite po gabalėlį paruoštos atšalusios masės ir tarp delnų suformuokite maždaug 1 cm skersmens kamuoliukus. Apvoliokite juos milteliniame cukruje, perliniame cukruje ar tiesiog paprastame cukruje.
5. Sudėkite triufelius ant padėklo ar lėkštės ir dėkite į šaldytuvą dar bent pusei valandos. Triufeliai kambario temperatūroje greitai minkštėja, todėl išimkite juos iš šaldytuve prieš pat patiekdami.
Iš nurodyto produktų kiekio paruošite 25 citrininius triufelius.
Plačiau skaitykite: „Savaitgaliui – kvapnūs citrininiai desertai“
► Kuo tikriausias vasaros gėrimas! Saldus ir gaivus, spalvingas ir žavus. Braškės, mėlynės ir citrinos – tobula komanda, kai norisi kažko ypač lengvo ir ypač vasariško. Be to, ąsotis tokio limonado drąsiai gali papuošti ir vasaros šventės stalą.
- Į prikaistuvį supilkite 2 puodelius vandens ir suberkite cukrų. Kaitinkite, kol cukrus ištirps. Išjunkite ugnį ir atidėkite į šalį, kol atvės.
- Į maisto smulkintuvą sudėkite braškes, mėlynes ir supilkite vieną puodelį vandens. Išplakite ir susmulkinkite iki vientisos masės. Į prikaistuvį su atvėsusiu cukraus sirupu supilkite trintas uogas ir šviežiai išspaustas citrinų sultis. Suberkite tarkuotą citrinos žievelę. Įdėkite kelis citrinų griežinėlius.
- Prieš patiekdami, palaikykite porą valandų šaldytuve. Skanaus!
Iš nurodyto produktų kiekio paruošite apie 1,5 l citrinų ir braškių gėrimo.
Plačiau skaitykite: „Savaitgaliui – kvapnūs citrininiai desertai“
Tekstas ir receptai Astos Černės
TAIP PAT SIŪLOME PARAGAUTI
1. Iš išvardytų produktų užmaišykite tešlą. Sudrėkinkite keksams skirtas formeles ir kiekvieną jų gražiai išklokite tešla. Suformuokite krepšelius. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 10 min.
2. Kol tešla keps, paruoškite įdarą: sutirštintą pieną sumaišykite su citrinų sultimis, tarkuotomis citrinų žievelėmis ir tryniais. Gerai išplakite.
3. Plakikliu (rankiniu ar elektriniu) išplakite kiaušinių baltymus. Kai masė pradės standėti, plakdama pamažu supilkite cukrų. Masę plakite tol, kol ji taps tokia standi, kad apvertus indą baltymai liktų jame.
4. Ant pravėsusios tešlos supilkite citrinų įdarą, šaukštu ant viršaus gražiai sukrėskite išplaktus baltymus, kad jie būtų panašūs į bokštelius. Tada šaukite į orkaitę ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 15 minučių, kol baltymai gražiai pagels.
1. Pirmiausia šaldymo kameroje atšaldykite plastikinį indą, kuriame plaksite šerbetą.
2. Į nedidelį puodelį supilkite vandenį ir cukrų. Sirupą užvirinkite ir dar kokias 2–3 min. pakaitinkite. Sirupą padėkite, kad atvėstų.
3. Išspauskite keturių citrinų sultis. Jas perkoškite per sietelį, kad neliktų sėklų.
4. Citrinų sultis ir nutarkuotą vienos citrinos žievelę supilkite į atvėsusį sirupą.
5. Šerbeto masę pilkite į atvėsintą plastikinį indą ir valandai statykite į šaldiklį.
6. Po valandos šerbetą ištraukite ir pamaišykite šakute.
7. Šį procesą kas valandą pakartokite dar 3 kartus. Jau paruoštą šerbetą tiekite stiklinėse taurėse, papuoštą citrinos griežinėliais ir šviežiais mėtų lapeliais.
Pagaminsite per 15 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
1. Sviestą atšildykite kambario temperatūroje, įmuškite trynį, tada įmaišykite persijotus miltus ir vanilinį cukrų.
2. Paruoštą tešlą gerai išminkykite, kiek pakočiokite, klokite į riebalais išteptą karščiui atsparią kepimo formą ir užlankstykite kraštelius taip, kad būtų patogu supilti įdarą. Dalį tešlos palikite trupiniams – susukite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldymo kamerą.
3. Kad tešla neišsipūstų, pabadykite ją šakute.
4. Pyrago pagrindą kepkite iki 180ºC įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.
5. Sutirštintą pieną sumaišykite su citrinų sultimis, nutarkuotomis citrinos žievelėmis ir iki vientisos masės išplaktais kiaušinių tryniais.
6. Paruoštą masę pilkite ant atvėsusio pyrago pagrindo, užtarkuokite atšaldytos tešlos.
7. Pyragą kepkite karštoje orkaitėje apie 20 min. Tada jį per naktį palaikykite šaldytuve – turi gerai sustingti.
Pagaminsite per 1 val. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
1. Į plaktuvą pridėkite daug ledukų, supilkite visas sultis ir labai gerai išplakite. Supilkite gėrimą į stiklines, užpurkškite grietinėlės ir papuoškite apelsinų skiltelėmis. Tiekite tuoj pat.
Knyga „Gaivieji gėrimai“ |
Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Paruoškite tešlą: atšaldytą sviestą su persijotais miltais ir milteliniu cukrumi sukapokite peiliu. Įpilkite šalto vandens, išminkykite ir iškočiokite. Tešla ištieskite 23 cm skersmens apskritos išardomos skardos dugną, kraštus ir mažiausiai pusvalandį laikykite šaldytuve. Paplotį subadykite šakute ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje 15 minučių.
2. Paruoškite įdarą: vandenį, cukrų, krakmolą išmaišykite su abiejų citrinų sultimis, žievelėmis ir ant mažos ugnies maišydami pavirkite. Puodą nukelkite nuo viryklės ir po vieną įmaišykite kiaušinių trynius.
3. Į įdaro masę įmaišykite grietinėlę.
4. Tirštą citrinų kremą supilkite ant atšalusios tešlos skardoje ir kepkite150 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių.
5. Kiaušinių baltymus su citrinų sultimis po truputį beriant cukraus pudrą plakite tol, kol susidarys standžios blizgios putos.
6. Konditeriniu švirkštu arba šaukštu baltymų masę paskirstykite ant citrinų kremo. Kepkite 175 laipsnių orkaitėje apie 15 minučių. Pyragą palikite atvėsti orkaitėje.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“