Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 07

Sėkmingą verslą sukūrusi Inga Brokė: veiklos ėmiausi būdama vieniša mama, visai viena Vilniuje

„Mano vardas Inga. Iš kitos pusės – AGNI. Labai dažnai, beje, mane ir vadina šiuo vardu“, – sako Vilniuje gyvenanti Inga Brokė. AGNI – taip vadinasi Ingos įkurta parduotuvė. Tačiau iki sėkmės Ingos laukė savas kelias: verslo ji ėmėsi patyrusi išdavystę, likusi viena su kūdikiu.
Verslininkė Inga Brokė su dukterimis
Verslininkė Inga Brokė su dukterimis / Asmeninio archyvo nuotr.

Šiandien Inga – 7 ir 11 metų dukterų mama ir užsiima sau įdomia bei miela veikla. „Mano kredo – spinduliuok laime ir džiaugsmu, nepavydėk, turėk savo tikslą ir viskas tau sugrįš keliskart daugiau. Sėkmingai karjerai trukdyti gali nebent tik pats sau“, – sako Inga.

Į Kauną grįžti nenorėjo

Iš Kauno, kur gyveno pati ir kur iki šiol gyvena jos tėvai, į Vilnių I.Brokė atvyko prieš 14 metų.

„Turėjau du puikius darbus ir dirbau pusantro etato. Buvau „Seat“ ispaniškų automobilių rinkodaros vadovė, o antras darbas – reklamos agentūroje, spaudos skyriaus vadovė.

Sukūriau šeimą, susilaukiau dukrytės. Tačiau kai jai buvo šeši mėnesiai, patyriau skaudžią išdavystę. Taip tapau ne tik vieniša mama, bet ir likau viena Vilniuje. Tai buvo 2008-ieji metai, ekonominės krizės pradžios metai“, – pasakoja I.Brokė.

Ar nekilo minčių grįžti atgal į Kauną ir savo gyvenimą kurti sau artimesnėje aplinkoje, jaučiant artimų žmonių petį?

„Galėjau bet kada, o ir sąlygos Kaune buvo puikios. Bet buvau labai nusivylusi dėl skyrybų ir išdavystės, todėl norėjau įrodyti: galiu viską pati. Viena. Kaip man pavyko – niekas to nesitikėjo“, – kalbėjo Inga.

Savo pomėgį pavertė darbu

Kadangi moters darbas iki gimdymo ir motinystės atostogų buvo gerai apmokamas, tad ir valstybės už vaiką mokama išmoka nebuvo maža.

Tačiau netrukus Inga suprato: auginti vienai dukrą ir toliau tęsti karjerą bus sudėtinga. Taip, į Lietuvą atėjus ekonominei krizei, kai dukrai sukako vieneri, I.Brokė ėmė kurti savo verslą.

„Savo pomėgį – meilę aprangai, stiliui, grožiui – aš paverčiau darbu ir veikla. Šalia namų Šiaurės miestelyje pamačiau nuomojamas patalpas ir atsidariau vaikiškos aprangos ir moteriškų rūbų outlet parduotuvę. Ir taip, jau 11 metų turiu savo verslą, kur aš ne dirbu, o mėgaujuosi. Nors darbe kartais tenka būti ir po 10–12 valandų“, – kalbėjo I.Brokė.

Asmeninio archyvo nuotr. /Verslininkė Inga Brokė
Asmeninio archyvo nuotr. /Verslininkė Inga Brokė

Susilaukė antrosios dukters

Tiesa, viskas nebuvo ir nėra taip paprasta, kaip parašyta keliose teksto eilutėse.

Savo verslo kūrimas pradžioje buvo sudėtingas visų pirma dėl to, kad visus sprendimus teko priimti vienai, pačiai sau būti patarėja.

Po ketverių metų moteris susilaukė antrosios dukters, tačiau, kaip sako pati, likimas ir vėl lėmė likti vienai. Tai – skaudus moters gyvenimo etapas, apie kurį ji daug nenori kalbėti.

„Maniau, kad sutikau nuostabų žmogų, bendravome ne vienerius metus. Tačiau kai jis sužinojo, kad laukiuosi, pasiūlė man darytis abortą. Tada aš tiesiog dingau iš jo gyvenimo, pasitraukiau. O dabar? O dabar turiu ne vieną, tačiau dvi nuostabias dukras“, – kalbėjo I.Brokė.

Kurti verslą, ieškoti naujų idėjų ir nišų vienai auginat du vaikus nebuvo lengva. Per tą laiką Ingai teko uždaryti dvi parduotuves, mat buvo jų įkūrusi ne vieną.

Kalbėdama apie verslo pradžią, kuri sutapo su ekonominiu sunkmečiu, Inga sako negalėjusi žinoti, kaip jai seksis: „Buvo visko. Ir vaikai sirgo, žinoma. Tačiau beveik visada dirbau, vaikus kartais nuveždavau pas mamą. O ką daryti? Man reikėjo išsilaikyti, nes mokesčiai ateina kiekvieną mėnesį.“

Asmeninio archyvo nuotr. /Inga Brokė su dukterimis
Asmeninio archyvo nuotr. /Inga Brokė su dukterimis

Verslą pradėjo nuo išmaniųjų drabužių

Pasiūlyti tai, ko nėra kitur. Tokia taisykle I.Brokė vadovavosi, o ir iki šiol vadovaujasi savo darbe.

Verslą moteris pradėjo nuo... išmaniųjų drabužių. „Mano atradimai – ir paprasti, ir nepaprasti. Kartą, jau po gimdymo, pačiai teko įsigyti kelnes, kurios lieknina. Efektas nustebino, tad ėmiausi ieškoti gamintojų.

Taip jau 10 metų dirbu su „Revolution Slim“ lieknėjimo išmania apranga. Esu „Konfidence“ maudymosi kostiumėlių, su kuriais vaikai neskęsta, atstovė Lietuvoje. Ar galit patikėti: nuo šešių mėnesių kūdikis jau gali plaukti vienas!

Šį produktą taip pat atradau atsitiktinai, kartą nupirkusi savo dukrai. Dar iš belgiško audinio kuriu ir siuvu frotines AGNI namų sukneles, valdau penkis internetinius puslapius. Kai esi toks mažas – turi išlaviruoti tarp kažko išskirtinio.

Naujausias mano atradimas, kuris man suteikė startą dar didesniems projektams ir leido išgyventi karantino metą, – „Raypath“ ekologiškos valymo šluostės“, – kalbėjo Inga.

Tiesa, kai moteris ėmėsi prekiauti šluostėmis ir apie save burti žmonių komandą, sulaukė ir pašaipų, kad nieko iš to nebus: „Bet kai po trijų mėnesių iš salono išvažiavau nauju automobiliu su vardiniais AGN1 numeriais, visi pritilo.“

Būtent šluostės dabar yra dar viena Ingos nauja veikla, kuriai ji buria šioje srityje norinčiųjų dirbti komandą: perduoda per 20 metų sukauptas pardavimo ir rinkodaros žinias, rūpinasi kompanijos reklama ir įvaizdžiu.

„O AGNI aprangos parduotuvė jau veikia automatiškai. Nors žmonės ir gerokai mažiau keliauja, bet jie čia gali įsigyti daug įdomių, išradingų, novatoriškų ir išmanių prekių, ko nerasi kitur“, – sakė pašnekovė.

Asmeninio archyvo nuotr. /„Raypath“ ekologiškos valymo šluostės
Asmeninio archyvo nuotr. /„Raypath“ ekologiškos valymo šluostės

Dukras moko kūrybiško požiūrio

Kai mažiau sekdavosi vienur – Inga visad imdavosi kitos veiklos, ieškojo naujų prekių, ką dar galėtų pasiūlyti.

„Visą laiką stengdavausi atrasti kitų kelių, kitų uždarbio galimybių. Jei geriau uždirbu kitur – atsitraukiu nuo pelno nenešančios veiklos. Kartais juokauju, kad aš ir vaikus auginau darbe“, – sakė Inga.

Kol nebuvo karantino ribojimų, Inga nuolat dalyvaudavo ir Lietuvoje vykstančiose mugėse, parodose „Pelenė“ ir „Namų pasaulis“. Į jas ji važiuodavo kartu su dukromis, kurios tapusios mamos pagalbininkėmis.

Privačioje mokykloje besimokančios mergaitės čia paruošdavo ir namų darbus, tad mamai namuose sėdėti prie vaikų mokslų nereikėjo. Toks sprendimas, sako mama, yra puiki investicija į vaikų mokslą.

Savo dukras Inga moko kūrybiško požiūrio, minties laisvės: „Aš pati baigiau pirmąją Jėzuitų gimnazijos laidą Kaune. Nebuvau klasės pirmūnė, tačiau buvau seniūnė, buvau aktyvi.“

Tad nors žinios svarbu, tačiau ne ką svarbiau gebėjimas orientuotis, prisitaikyti aplinkoje ir rasti sprendimus.

Nustebino senas koliažas

„Aš galvoju, kad jei ko nors nepadarysiu – to gyvenime už mane niekas nepadarys. Esu atsakinga už save, už savo vaikus. Šią savybę paveldėjau iš savo mamos ir tėčio. Šeima yra didysis mano ramstis.

Mano sesė su vyru, atsitikus bėdai, ne kartą iš Kauno prisistatė per pusantros valandos. O ir visą laiką padėdavo man ir parodoms pasiruošt, padirbėdavo kartu, todėl aš visada galėdavau didžiuotis didele verslia savo savo šeima.

Ir mano dukterys yra tokios asmenybės, kurios gyvenime neprapuls. Leidžiu joms išbandyti kuo daugiau būrelių, kad taip – per patirtis – atrastų, kas joms tikrai patinka“, – kalbėjo Inga.

Asmeninio archyvo nuotr. /Ingos Brokės koliažas
Asmeninio archyvo nuotr. /Ingos Brokės koliažas

Moteris sako niekada nedirbusi to, kas jai nepatinka ir nuo tokių darbų stengdavosi pabėgti. Todėl visada klausia ir savo pardavėjų: ar jums patinka? Jei ne, tada geriau nedaryti, nes tada būna darbas dėl darbo, o ne dėl rezultato.

„Kartą dalyvavau seminare, kur buvo mokoma pasidaryti koliažą. Labai paprasta. Iš įvairių žurnalų išsikirpti labiausiai patikusius paveiksliukus ir juos suklijuoti ant balto popieriaus lapo. Tada tą lapą kokiems penkeriems metams pamiršti. Taip ir padariau, o kai galiausiai prisiminiau tą koliažą – negalėjau patikėti.

Aš važinėju tokiu automobiliu, kokį paveiksliuką buvau išsirinkusi, nors tai tikrai nebuvo mano svajonių automobilis. Mano namai tokie, kokios buvo pasirinktos nuotraukos. Net namų užuolaidos ir stalas kaip koliaže.

Tikiu mistiniais dalykais! Mano įmonė yra įkurta 2007 11 13, mano dukra gimė 2008 11 13, kita – 2013 10 03, gyvenu name, kur namo ir buto skaičiai yra 11 ir 13. Ir dar galėčiau vardinti daugiau. Dažnai juokiuosi, kad ir vėl sutapimas. Bet gal čia gyvenimo duota dovana – turėti rodomąjį kelią, pasirinkti tai, kas tau neša džiaugsmą ir laimę.

Reikia šypsotis, dalinti gėrį kitiems ir priimti visus sunkumus, kuriuos tau duoda gyvenimas. Nes tai – pamokos. Gyvenime nieko nėra nepasiekiamo. Ir gyvenime yra svarbu kurti vizijas. Ką turėsim, ką pasieksim“, – sakė I.Brokė.


Šią istoriją 15min projektui VERSLI ŠEIMA pasiūlė skaitytojai, užpildę šia anketą. Gal ir jūs turite dėmesio vertą šeimos verslo istoriją ir norite ja pasidalinti? Jei kuriate šeimos verslą, jei verslas yra išskirtinis, o gal kaip tik labai tradicinis ir tuo ypatingas, praneškite mums, o mes pranešime visai Lietuvai!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas