Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 16

Šilauogių sodinimas rudenį: trumpa instrukcija pradedantiesiems

Ar žinojote, kad šilauoges galite sodinti ir rudenį? Tinkamas šilauogių sodinimas lemia pusę sėkmės. Šilauogės augs ilgai, o derlius bus gausus, jeigu tvarkingai pasodinsite ir vėliau tinkamai prižiūrėsite šiuos augalus.
Šilauogės
Šilauogės / 123RF.com nuotr.

Šilauogių sodinimas prasideda nuo duobės paruošimo

Šilauogės krūmo šaknys paviršinės. Tai reiškia, kad jos neina į gylį, o plečiasi į šonus. Šilauogėms pakanka 50 cm gylio duobės, tačiau geriau ją ruošti platesnę, net 1 m pločio.

Jeigu sodinate kelis krūmus, tuomet lengviau kasti ne duobes kiekvienam iš jų, o tranšėją.

VIDEO: Šilauogių sodinimas – trumpa instrukcija pradedantiesiems

Šilauogės nepakenčia užmirkimo, todėl jeigu jūsų sklype originalus gruntas yra molis, į duobės dugną reikėtų suberti gerą sluoksnį žvyro (kokius 10 cm) ir tik tada durpes.

Durpės šilauogėms

Šilauogėms reikalinga rūgšti terpė (pH turi būti 4 – 4,5). Ją galima sukurti dviem būdais:

  1. Galite įsigyti natūralias rūgščias durpes, kurią patariama sumaišyti su paprasta daržo žeme arba kompostu, santykiu 3:1,
  2. Paprasčiau – įsigyti specialiai šilauogėms skirtą substratą, kuriame jau sumaišytos rūgščios, humusingos, lengvos aukštapelkių durpės su medžio žieve ir kitais priedais. Toks mišinys kiek brangesnis, bet jis subalansuotas ir nebereikia sukti galvos.

Gerai paskaičiuokite kiekį – sodinant geriau suformuoti kalnelį, todėl durpių gali reikėti daugiau negu matematiškai apskaičiuosite pagal tūrį.

Pirmais metais po pasodinimo augalų nereikia tręšti, nes sodinukas augintas vazone ir jame jau visko yra.

Šilauogių sodinimas

Durpės maišuose būna sausos ir labai suspaustos. Kai jas išversite į duobę, durpės bus purios. Jeigu iškart į tokias sodinsite, po kelių rimtesnių liūčių jos pribrinks, susigers, sukris, o tada pasirodys, kad jūsų sodinukas auga duobėje. Kaip jau minėta, šilauogėms labai nepatinka užmirkimas.

Kad taip neatsitiktų:

  1. Suverskite ne visas durpes iš karto, o po nedidelį sluoksnį, ir iškart sulaistykite. Durpės turi labai gerai sušlapti, išbrinkti. Procesas tikrai užtruks – suplanuokite tam skirti laiko ir neskubinkite įvykių.
  2. Lysvę formuokite kaip kalnelį, nes durpės palaipsniui vis tiek nusėda. Geriausia, jeigu sodinukas augintas vazone, tuomet jo prigijimas garantuotas. Sodinkite tame pačiame gylyje, kaip ir augo vazone.
  3. Geriausia, kai atstumas tarp šilauogių bent 1 metras.
  4. Įsodinus sodinuką, aplink suformuokite tarsi dubenį, kad laistant vanduo nenubėgtų į šonus. Pasodinus labai gerai dar kartą palaistykite, kad užsipildytų oro tarpai prie šaknų.

Šilauogių mulčiavimas

Pasodinę mulčiuokite – galima grynomis durpėmis arba pušų žievės mulčiumi. Mulčias palaikys gerą dirvos struktūrą ir neleis drėgmei taip greitai išgaruoti – šilauogėms tai svarbu.

Sodinuko priežiūra po pasodinimo

Pirmais metais po pasodinimo augalų nereikia tręšti, nes sodinukas augintas vazone ir jame jau visko yra. Tačiau būtina užtikrinti drėgmę – neužmirškite jų pirmaisiais mėnesiais, nuolat laistykite. Laistymo sistema šilauogėms – puiki idėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas