Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 07

Skaistės prisilietimai: svajonių sodo namas ir įspūdingas šiltnamis

Skaistės Vaišnoraitės-Blusienės pojūtis interjerui, dekorui ir jo detalėms tiesiog stulbinantis. Viešojoje erdvėje galima išvysti įvairius jos projektus – nuo kardinaliai atnaujinto ir stilingai sutvarkyto močiutės būsto iki svajonių sodo namo ir tikra puošmena tapusio šiltnamio.
Skaistė Vaišnoraitė - Blusienė šiltnamį pavertė tikra kiemo puošmena
Skaistė Vaišnoraitė-Blusienė šiltnamį pavertė tikra kiemo puošmena / Asmeninio archyvo nuotr.

Skaistė pasakoja, kad nuo pat vaikystės ji buvusi netipinis vaikas, itin mėgęs gamtą. „Grybauti, uogauti, stovyklauti su palapinėmis prie Lietuvos ežerų buvo kasmetinė ir neatsiejama tradicija. 2006 m. susipažinau su savo vyru ir labai džiaugiuosi, kad ir jam tai patinka“, – prisimena Skaistė ir priduria, kad dar paauglystėje svajojo apie nuosavą gamtos kampelį, tad šiandien pildo visas savo svajones.

Ji pasakoja, kad nors universitete mokėsi istorijos ir politologijos, visada buvo meniškos sielos žmogus – lankė dailės mokyklą ir netgi baigė dvi profesines mokyklas, kuri įgijo floristės ir konditerės specialybes, o dekoravimu Skaistė užsiima jau aštuonerius metus.

„Visada norėjosi kuo nors domėtis. Veiklumo man niekada netrūko ir su metais jis nemažėja. Man geriausias poilsis yra koks nors projektas, nesvarbu, ar tai būtų fizinis darbas, ar kūrybinis. Nemoku ilsėtis tiesiog gulėdama ant sofos“, – sako ji.

Svajonių sodybą susikūrė patys

„Daug metų stebėjau tiek sklypų, tiek sodybų skelbimus, bet supratau, kad pirmiausia – kiti prioritetai. Metai bėgo, abu su vyru baigėme mokyklą, universitetą, susiradome darbus, įsirengėme pirmą savo 38 kv. metrų butuką, susituokėme, bet noras turėti sodybą vis dar kirbėjo mano svajonėse“, – prisimena Skaistė.

Vis dėlto gyvenimas klostėsi taip, kad šeima pamažu artėjo prie savo svajonės, kad ir atsirasdavo, kur kitur investuoti pinigus. „Man pastojus įsirenginėjome didesnį būstą, o kai gimė vaikas (nors gyvename name su kiemu) pradėjome intensyviau ieškoti sodo namelio ar sklypo užmiestyje, kur būtų ramu ir mažai kaimynų. Kartą netikėtai važiuojant pro mano tėčio gimtąjį kaimelį paklausėme, ar čia neparduoda kokio namo ar sklypo. Negalėjome patikėti, kad toks atsirado!“ – prisimena pašnekovė.

Sklypo kaina buvo labai maža, tad šeima jį įsigijo net nemačiusi. Kadangi sklypas buvo neprižiūrėtas bemaž 20 metų, Skaistė kartu su vyru kaip reikiant pasiraitojo rankoves.

„Nežinojome, nuo ko pradėti: sodas buvo labai senas, o žolė ir krūmai - aukšti ir tankūs, tad tiesiog kirpome tvorą ir pradėjome valyti. Daugumai tai atrodė keista, tačiau mes su vyru turėjome svajonę ir buvome pasiryžę ją įgyvendinti“, – prisimena Skaistė.

Pirmus metus pora tvarkėsi sklypą, o labiausiai padėjo Skaistės tėtis ir taip sklypas, pridėjus ranką šeimai, pasikeitė neatpažįstamai. „Kai susitvarkėme sklypą, pradėjome planuoti, kaip viskas atrodys. Svajonių ir planų turėjau daug, bet žinojau, kaip viskas turi atrodyti“ , – sako pašnekovė.

Namelio statybos jau eina į pabaigą, o šiuo metu šeima pradėjo ir rūsio remontą, kur bandys įrengti vyno rūsį.

Netradicinis šiltnamis, kuriame viskas puikiai auga

Skaistės įrengtas šiltnamis traukia akis, nes nė iš tolo neprimena tų, prie kurių esame įpratę. Stilingas ir jaukus jis veikiau primena vakarėlių erdvę, kur galima gėrėtis žvaigždėtu dangumi.

„Pasistačiusi sodybą labai norėjau šiltnamio, taip pat žinojau, kur jis turi stovėti, kaip turi atrodyti, bet pirmiausia reikėjo pabaigti rimtesnius aplinkos ir vidaus darbus. Bet kokio šiltnamio nenorėjau, tad pirmus metus daržoves auginau tiesiog pakeltose lysvėse.

Stiklinis šiltnamis nėra labai pigus, todėl pirkome rėmą, o pamatus darėme patys su vyru, juos dažėme ir t. t. Surinkimas užtruko, tačiau pavyko sutaupyti daug pinigų. Šiltnamio plotas – 18 kv. metrų, iš kurių apie 12 palikau daržovėms, o 6 – poilsiui. Kadangi dirbome tik savaitgaliais ir šį pavasarį orai nelepino, tai buvo mūsų viso pavasario projektas! Rudenėjant ir nuėmus pomidorų derlių, auginimo dėžes išnešime į sandėlį ir čia statysime stalą. Bus puiki vieta rudens vakarams leisti“, – šypsosi Skaistė.

Derina senus ir naujus daiktus

„Man patinka derinti senus ir naujus daiktus interjere. Mane labai daug metų įkvepia sendaikčiai. Labiausiai atkreipiu dėmesį į stilių, kainą, kokybę, grožį ir funkcionalumą.

Sendaikčiai mano gyvenime buvo visada, kiek save pamenu. Vaikystėje, manau, taupumo sumetimais, nes augau paprastoje šeimoje, o vėliau sąmoningumas neleido pirkti brangių daiktų žinant, kokius lobius galima rasti sendaikčiuose.

Dauguma daiktų mūsų namuose yra iš sendaikčių, pirkti per skelbimus ar tiesiog atnaujinti. Per tiek metų turiu tam akį. Geriausias atsipalaidavimo būdas – važiuoti į sendaikčių parduotuves“, – šypsosi Skaistė.

Ji pasakoja, kad atnaujinti daiktus yra tikras malonumas, ypač artimiesiems. Ir tam nereikia daug pinigų – ir minimaliomis sąnaudomis galima daiktus prikelti naujam gyvenimui, ką Skaistė padarė ir močiutės namuose – virtuvė sužibo naujomis spalvomis.

Paklausta, kokių svajonių turinti ateityje, Skaistė sako, kad svarbiausia jai – nesustoti ir kurti toliau, tad mintyse – daug projektų, į kuriuos tiesiasi rankos ir virpa širdis – norisi imti ir daryti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas