Kiaušiniai – tik kaimiški ir dažyti tradiciniais, senoviškais būdais
Tamošiūnų šeimoje šv. Velykų stalas tradiciškai puošiamas margučiais, tačiau jie marginami tik natūraliai, senoviškais būdais, nenaudojant cheminių dažų, lipdukų ar kitų priemonių – svogūnų laiškais, įvairiomis pavasarį ką tik prasikalusiomis žolelėmis, gėlėmis. „Tėtis mėgsta dažyti kiaušinius apvyniodamas juos natūraliais siūlais, virdamas svogūnų lukštuose ar įvairių daržovių, net arbatos ar vyno, nuovire. Taip gaunamos pačios įspūdingiausios, skirtingos spalvos“, – pasakoja Aušra.
Ji pažymi, jog geriausi kiaušiniai tiek kasdienai, tiek šv. Velykoms, yra kaimiški, laisvai laikomų vištų. Su tokiu margučiu galima daug kitų margučių sumušti! Na, o norintys neįprasto, netikėto šventės simbolio, „Kadaginėje“ ras ir putpelių kiaušinukų. „Šiuos labiausiai myli vaikai. Juk smagu, kai draugams gali pasigirti, kad suvalgei šešis kiaušinius vienu ypu“, – tikina pašnekovė.
Šventinio stalo puošmena – įdaryta antis
Sunku Velykinį stalą įsivaizduoti ne tik be margučių, bet ir be gausaus mėsos patiekalų pasirinkimo. Vienas dažniausiai pasitaikančių šventinio stalo akcentų – virtas kiaulienos kumpis, kepta kiauliena, paukštienos kepsnys ar įdaryta antis. Tačiau ne paslaptis, jog šių, pagrindinių, patiekalų gamyba ne tik reikalauja žinių, bet ir atima nemažai laiko. „Kadaginėje“ šiemet ruošiame daug šventinių skanumynų, nes stengiamės, kad žmonės galėtų atsipalaiduoti ir nustotų nerimauti dėl maisto gaminimo, turėtų daugiau laisvo laiko sau ir artimiausiems žmonėms. Įspūdingą antį, įdarytą obuoliais ir jau paruoštą kepimui, bus galima įsigyti prieš pat šventę. Viskas, ką beliks padaryti – tai pašauti ją į orkaitę ir sekti pridėtą kepimo instrukciją. Antis bus minkšta, sultinga ir nepamirštamo skonio“, – pasakoja Aušra.
Na, o jei šv. Velykos pasižymės saulėtu, šiltu oru, maisto gamybą perkelti galima ir ant griliaus. Valero Tamošiūno sukurtas kiaulienos sprandinės šašlykas laiko patikrintame ir klientų įvertintame marinate su raudonuoju vynu kiekvieną vyrą pavers grilio ekspertu. „Mažiesiems, nemėgstantiems šašlyko, puikiai tiks ir mūsų gamybos šviežios kiaulienos, jautienos, avienos dešrelės. Jos be nitritinės druskos, todėl puikiai tinka ir kepimui, ir virimui ar troškinimui“, – priduria pašnekovė.
Gausesniam stalui – saldumynai ir užkandžiai
Aušra pažymi, jog neretas šventinį stalą papildyti mėgsta ir įvairiausiais užkandžiais: vytintais ir rūkytais mėsos gaminiais, vyniotiniais, šaltiena, karka, vištienos kepenėlių paštetu. Visų šių gaminių galima įsigyti „Kadaginėje“, o rekomenduojama tuo pasirūpinti iš anksto, mat likus dienai iki šv. Velykų nuolatiniai klientai populiariausius gaminius jau būna išgraibstę.
„Kadaginę“ rasite Ogmios mieste, adresu Verkių g. 29B, Vilnius.
Gaminius užsisakyti galima ir į namus: https://kadagine.lt/.