Ieškome tinkamo moliūgo
Rinkitės tokį, kuris būtų dailios formos, ryškios spalvos, kietu paviršiumi. Tad gerai apčiupinėkite, kad nebūtų papuvęs ar įdubęs. Svarbu paminėti ir tai, kad kuo didesnis moliūgas, tuo lengviau jame išraižyti pačias įvairiausias formas, tačiau ir nedidukai atrodo dailiai, ypač, jei jiems išbandysite mūsų siūlomą idėją!
Kaip skaptuoti?
1. Nupjaukite moliūgo viršūnę, tačiau neišmeskite jos – vėliau uždengsite savo įmantriai išpjaustytą šedevrą.
2. Dabar metas į rankas pagriebti šaukštą ir išskaptuoti moliūgo „vidurius“. Beje, neišmeskite jų, o panaudokite gardiems patiekalams ar grožio procedūroms. Trumpai tariant, perdėkite viską į atskirą indą.
3. Švariai išvaliusios moliūgą, galite ant jo nupiešti norimą ornamentą, raštą, raides ar bet ką, kas šaus į galvą. Tinka atsispausdinti trafaretą ir pritvirtinti jį prie moliūgo, o tada apvedžioti. Išsirinkusios norimą paveikslėlį, imkitės darbo – reikės itin aštraus peiliuko, kuriuo ir išraižysite norimus vaizdinius.
4. Dažniausiai moliūgai virsta smagiais arba gąsdinančiais veideliais, kurių viduje dega ryški liepsna. Tačiau galite pasikviesti mažylius ir išmarginti moliūgus flomasteriais, aprišti juostelėmis, apdėlioti rudeniniais lapais, gilėmis, kaštonais, apipurkšti aukso ir sidabro spalvos dažais, apibarstyti blizgučiais... Kai į moliūgo vidų įdėsite šviečiančią žvakę, tuomet uždenkite anksčiau nupjauta viršūnėle.
► Itin neturinčioms laiko siūlome netikėtą idėją. Reikės dailių raštuotų kojinių, kurių nenešiojate. Įvilkite į jas nedidukus moliūgus, užriškite, o likutį nukirpkite. Galite apvynioti margaspalve juostele. Tokie moliūgai tikrai sužavės visas fashionistes!
blogalacart.com nuotr. / Helovino dekoracijos
► Jeigu artimieji nenorės dalyvauti jūsų moliūgų skaptavimo ir puošimo šventėje, pagrasinkite, kad tikrai negaus iš jų pagaminto gardaus patiekalo! O patiekalas iš moliūgų bus neabejotinai skanus... Siūlome išbandyti!
Ingredientai
Alyvų aliejus 4.00 valg. š.
Svogūnėliai su laiškais 300.00 g
Imbieras:
1.00 vnt. (2–3 cm ilgio šviežio imbiero gabaliukas)
Kokosų pienas (tinka ir paprasta grietinėlė) 400.00 ml
Pupelės:
400.00 g (konservuotų raudonųjų)
Citrininė melisa (kelios šakelės) 1.00 vnt.
Druska:
1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Nupjaukite moliūgo viršų, išimkite sėklas ir išskobkite beveik visą minkštimą. Jį supjaustykite 2 cm dydžio kubeliais.
2. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite susmulkintus svogūnėlius, melisų lapelius, sutarkuotus imbierus ir maišydami kepkite 3 min. Tada sudėkite moliūgų kubelius ir kepkite dar 3 min. Supilkite kokosų pieną, uždenkite keptuvę ir ant nedidelės ugnies troškinkite 10 min. Sudėkite nusunktas pupeles, nedideliais gabaliukais suplėšytus špinatus, pagal skonį pasūdykite, apšlakstykite citrinų sultimis ir dar 3 min. patroškinkite.
3. Visą įdarą sukrėskite į moliūgą. Prieš patiekdami kelias minutes palaikykite karštoje orkaitėje, kad karštas būtų ne tik įdaras, bet ir “dubenėlis”.
Suskleisti
Ingredientai
Saldžiosios bulvės (būna didžiuosiuose prekybos centruose) 2.00 vnt.
Alyvų aliejus 3.00 valg. š.
Sūris:
200.00 g (nebrandinto)
Druska:
1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Saldžiąsias bulves ir moliūgų minkštimą supjaustykite didokais kubeliais. Česnakus nulupkite. Bulves, moliūgus ir česnakus sudėkite į skardą, apšlakstykite aliejumi, apibarstykite kmynais, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir 200ºC karštumo orkaitėje kepkite apie 40 min.
2. Suberkite riešutus ir kepkite dar 10 min.
3. Į karštą masę sudėkite kubeliais supjaustytą sūrį – kol daržovės atauš, jis truputį aptirps.
4. Ataušusias daržoves išdėliokite ant kruopščiai nuplautų salotų lapų ir apšlakstykite actu.
Suskleisti
Kaip gaminti
1. Nulupkite moliūgą ir supjaustykite riekelėmis, papriką – stambiais šiaudeliais. Kepimo indą patepkite aliejumi, sudėkite moliūgus, paprikas, nuluptas česnako skilteles, pabarstykite druska, pipirais ir smulkiai kapotais šalavijais.
2. Pašaukite į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite maždaug pusvalandį, kol suminkštės daržovės.
3. Keptas daržoves ir susidariusį skystį sukrėskite į virtuvinio kombaino indą, suberkite cukrų, aitriąją papriką (jei nemėgstate aitriai, skaninkite saldžiąja paprika) ir sutrinkite iki vientisos masės. Paragaukite, jei reikia, dar pasūdykite, pagardinkite prieskoniais.
4. Prieš patiekdama keletą valandų palaikykite šaldytuve. Pikantišką moliūgų užtepėlę tiekite kaip užkandį su kvietiniais trapučiais, skrudinta balta duona arba kaip garnyrą prie mėsos patiekalų.
Suskleisti
Ingredientai
Duona:
8.00 riekės (skrudinamosios)
Kiaušiniai:
5.00 vnt. (3 - kiaušiniai ir 2 tryniai)
Grietinėlė:
100.00 g (35 proc. riebumo, plakamosios)
Cukrus:
150.00 g (80 - tešlai ir 3 - 4 valg. š. - sirupui)
Cinamonas:
2.00 arbat. š. (1 - tešlai ir 1 - sirupui)
Kaip gaminti
1. Moliūgą nulupkite ir supjaustykite šiaudeliais. Iš nurodytų produktų išvirkite sirupą, atšaldykite ir užpilkite moliūgus. Palikite šaldytuve per naktį. Moliūgus iš sirupo išgriebkite ir nusausinkite.
2. Skrudinamosios duonos riekes plonai iškočiokite.
3. Į kiekvieną riekę įvyniokite po 3–4 moliūgo gabalėlius ir sudėkite į sviestu pateptą kepimo formą.
4. Kiaušinius, trynius, vanilinį cukrų, grietinėlę, pieną, cukrų ir cinamoną išplakite ir supilkite ant duonos su moliūgais. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 20–25 minutes, kol gražiai paruduos. Pabarstykite milteliniu cukrumi.
|
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Suskleisti
Ingredientai
Imbieras:
1.00 arbat. š. (nepilnas š. - malti)
Kaip gaminti
1. Perpjaukite moliūgus pusiau ir išimkite sėklas. Sudėkite puseles nupjautomis pusėmis žemyn į kepimo skardą. Kepkite iki 180 ºC įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių. Apverskite. Kepkite dar 20–25 min., kol moliūgai bus minkšti.
2. Šaukštu išskobkite moliūgų minkštimą, išmeskite žieveles. Sudėkite moliūgų minkštimą į virtuvinio kombaino indą ir susmulkinkite iki vientisos masės. Jei mišinys bus per tirštas, įpilkite truputį vištienos sultinio.
3. Supilkite moliūgų masę ir likusį vištienos sultinį į didelį puodą. Sudėkite imbierą, įberkite druskos, juodųjų pipirų ir cinamono. Sumažinkite ugnį ir supilkite grietinėlę. Įkaitinkite, bet neužvirinkite. Jei norite, papuoškite kiekvieną porciją grietine ir šviežiais čiobrelio lapeliais.
Suskleisti
Kaip gaminti
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Gabalėliu sviesto ištepkite ir džiūvėsėliais pabarstykite (arba išklokite kepimo popieriumi) 22 cm skersmens kepimo indą.
- Į nedidelį dubenėlį suberkite manų kruopas. Užpilkite pienu ir atidėkite į šalį, kol manų kruopos išbrinks.
- Atskirkite kiaušinio trynius ir baltymus. Trynius išplakite su ruduoju cukrumi. Į tą patį dubenį sudėkite moliūgų tyrę, varškę, suberkite maltą cinamoną, imbierą, muskatą, vanilinį cukrų ir druską. Maisto smulkintuvu išplakite viską iki vientisos kreminės masės. Įmaišykite išbrinkusias manų kruopas.
- Kiaušinio baltymą elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų. Lengvais judesiais įmaišykite į varškės masę.
- Paruoštą masę supilkite į kepimo indą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 45–50 min., kol gražiai apskrus ir sutvirtės.
- Tiekite nedelsiant su norimu padažu: grietine, varškės padažu, uogomis, džemu ar kitais priedais. Skanaus!
Suskleisti
► Metas grožio pamokėlei! Jeigu nuspręsite neskirti moliūgo virtuvės šedevrams, tuomet būtinai išbandykite visą kūną puoselėjančias procedūras. Plačiau apie tai skaitykite straipsnyje MOLIŪGAS GROŽIUI: 4 NETIKĖTOS GUDRYBĖS.
DAUGIAU MOLIŪGŲ SKAPTAVIMO IDĖJŲ RASITE NUOTRAUKŲ GALERIJOJE!