Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 06 21

Skruzdėlės gėlyne: efektyvūs būdai jų išvengti. Tinklaraštininkės komentaras

Prasidėjus vasarai skruzdėlės itin suaktyvėja. Ką tik supurentame gėlyne jos ne tik mielai įsikuria, bet ir pridaro nemažai netvarkos. Kokie būdai gali padėti jų išvengti?
Skruzdės ant gėlių
Skruzdės ant gėlių / Vida Press nuotr.

Apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatorė Lina Liubertaitė sako, kad pačios skruzdėlės nėra kenkėjiškos. Mūsų augalams, gėlynui ir daržui labiausiai kenkia skruzdžių ir amarų draugystė.

„Kad ir kaip būtų keista, skruzdės – tarpininkės, nunešančios amarus ant augalų. Šis procesas vyksta dėl to, kad amarai maitindamiesi išskiria lipnų skystį, kuris labai patinka skruzdėms. Taigi amarų ir skruzdžių tandemas daržui, sodui ir gėlynui, augalams, žiedams, uogoms, gali pridaryti nemažai žalos“, – sako tinklaraštininkė.

Ji taip pat pataria atkreipti dėmesį, kur skruzdės su malonumu įsikuria: „Dažniausiai tai būna sausa, smėlėta vieta, prie šaligatvio, trinkelių. Tam, kad skruzdės pakeistų gyvenamąją vietą, turite sukurti joms nemalonias sąlygas, tarkime, kartais tinka mulčiavimas, nes taip palaikoma drėgmė, kuri skruzdėms nepatinka.“

Kokius populiariausius liaudiškus būdus išvengti skruzdžių siūlo juos išbandę?

  • Skruzdėms labai nepatinka pelyno, mėtų, anyžių aromatai, todėl galite arba pasodinti šių augalų, arba susidžiovinti, arba pasigaminti jų nuoviro ir palaistyti vietas, kur veisiasi skruzdėlės.
  • Tikinama, kad petražolės, pomidorų, lauro lapai, garstyčios taip pat išvaro skruzdes. Galite susidžiovinti šių lapų ir padėti norimose vietose.
  • Išmėginkite kavos tirščius, sakoma, kad šis kvapas skruzdėlėms nėra pats maloniausias.
  • Pabarstykite cinamonu mėgstamas skruzdžių susibūrimo vietas. Taip pat galite naudoti ir druską ar druskos tirpalą.
  • Į indą galite pripilti cukraus ar medaus ir palikti norimoje vietoje. Skruzdėlės turėtų pačios susivilioti tokiu skanėstu.
  • Kai kurie skruzdes iš gėlyno išvaro ir manų kruopomis, ir priviliodami boružėles, kurios naikina amarus, todėl sumažėja ir skruzdžių. Boružėms patinka kraujažolės, bitkrėslės, šeivamedžiai, krapai ir pan.
  • Verdantis vanduo. Kai kurie pasitelkia štai tokį kovos su skruzdėmis būdą. Ekstremalią procedūrą reikėtų atlikti ne vieną kartą, kol pamatysite rezultatus. Tačiau verčiau pasitarkite su specialistais, koks būdas jūsų atveju tiks labiausiai – gal verčiau išmėginti įvairius atbaidančius kvapus?
  • Pasirodo, skruzdėms ne itin patinka ir česnako (tinka tiek antpilas, tiek skiltelės), citrusinių vaisių žievelių kvapas.
  • Citrinos sultimis galite apipurkšti tas vietas, kuriose dažniausiai lankosi skruzdėlės. Pavyzdžiui, ant durų slenksčių, palangių ir pan. Lauke pravers ir citrinų žievelė. Ją reikia susmulkinti ir išbarstyti, tarkime, vejoje, darže, gėlyne.

  • Pipirmėtės. Naudokite eterinį aliejų, nuovirą, galite pasitelkti ir mėtinį muilą, sumaišytą su vandeniu, apipurkškite juo vietas, kuriose karaliauja skruzdės.

  • Soda ir miltelinis cukrus. Išbandę tikina, kad šis būdas taip pat efektyvus – tereikia cukrų ir sodą sumaišyti lygiomis dalimis ir paberti „strateginėse“ vietose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas