Didžiausia šeimų klaida – biudžeto neplanavimas
Turbūt dažniausiai kylantis klausimas šeimoje: kaip taupiau apsipirkti ir tuo pačiu apsirūpinti maistu – vieną kartą per savaitę ar kiekvieną dieną? Anot sveikos mitybos ir gyvensenos konsultanto, „Lieknėjimo ir sveikatingumo centro“ atstovo Tomo Lenart, reikėtų laikytis tarpinio varianto, nes apsipirkinėjant kartą per savaitę galima apsirūpinti šviežiais produktais, tokiais kaip daržovės ar vaisiai: „Logiškiausia būtų planuoti visus išankstinius apsipirkimus ir daryti tai porą kartų per savaitę.“
Finansų ekspertė Milana Jonikienė pabrėžia, kad finansinės drausmės požiūriu rekomenduojama kuo rečiau apsipirkinėti: „Dažną apsipirkinėjimą lemia tai, kad einame į parduotuvę po darbų pavargę ir išalkę, todėl labai dažnai prisiperkame visai ne to, ko reikia, o to, ko tuo metu norime.“ Pasak finansų ekspertės, pagrindinė klaida, kurią daro šeimos, yra biudžeto neplanavimas.
M.Jonikienė priduria, kad maisto išlaidoms geriausia nustatyti konkrečią sumą. Skaičiavimas procentais, pasak finansų specialistės, nėra visiškai tinkamas dydis, ypač, kai pajamos nėra stabilios ir įpročiai keičiasi. „Ką galėčiau rekomenduoti šeimoms, tai apsipirkti elektroniniu būdu. Gali ramiai, sėdėdamas prie kompiuterio, išsirinkti, ką nori pirkti ir ko tau reikia. Svarbiausia turėti nustatytą sumą, kurią norėtum išleisti“, – pabrėžia M.Jonikienė.
Sveikas maistas neturi būti brangus
Paklaustas, ką svarbiausio reikėtų įtraukti į savo valgiaraštį, T.Lenart teigia, kad pirmiausia žmonės turėtų įtraukti kuo daugiau daržovių. Tačiau pašnekovas pabrėžia, kad įtraukti reikėtų ne tik šviežias daržoves, bet ir, pavyzdžiui, raugintus agurkus ar raugintus kopūstus. Neturintiems laiko sveikos mitybos konsultantas siūlo valgyti ir šaldytas daržoves.
„Pirmiausia reikėtų turėti sąrašą sveikų ir gerų patiekalų, kuriuos galite pasigaminti, prieš tai, aišku, būti juos išsibandžius, kad patiktų. Ir, kad sektų protingesnis pirkimas parduotuvėje, tuo pačiu mažiau prisipirktumėte nereikalingo maisto“, – priduria T.Lenart.
Dažniausiai sveika mityba asocijuojasi su didelėmis išlaidomis, tačiau T.Lenart teigia, kad toks mąstymas yra klaidingas ir sveikas maitinimasis yra netgi pigesnis nei tradicinė mityba.
„Žmonės dažnai mano, kad norėdami maitintis sveikai, jie turi pirkti kažkokius prabangius, ekologiškus produktus. Bet iš tikrųjų didžiausią naudą mūsų organizmui teikia patys paprasčiausi, dažniausiai Lietuvoje auginami produktai: kopūstai, agurkai, morkos, burokėliai“, – sako pašnekovas.
Manoma, kad sveika mityba užima daug laiko, nes dažniausiai reikia maistą gaminti patiems. T.Lenart iš dalies pritaria šiai minčiai, nes skubantys ir neturintys laiko žmonės dažnai pasiduoda pagundai pirkti iš anksto paruoštus produktus ir pusgaminius.
„Be abejonės, laiko tai sutaupo, bet dažniausiai tai kainuoja brangiau finansiniu ir sveikatos atžvilgiu“, – sako sveikos mitybos konsultantas. Anot jo, didžiausia problema ta, kad žmonės nesusiplanuoja, ką galėtų pasigaminti: „Žmonės dažnai labai painioja sveiką ir paprastą maistą su kažkokiu įmantriu maistu. Ir dažnai manoma, kad sveikas maistas turi būti ilgai gaminamas ar įmantrus.“