2022 05 18

Tarp priemonių, padedančių geriausiai išvalyti orą namuose – oro kondicionieriai

Pandemijos metu daugeliui tapo itin svarbu, kad patalpų, kuriose leidžiame laiką, oras būtų gaivus ir švarus. Vieni tam naudoja eterinius aliejus, kiti kliaujasi kambariniais augalais, treti reguliariai vėdina patalpas. Ekspertai sako, kad efektyviu oro valymo ir kovos su bakterijomis bei virusais įrankiu gali tapti ir oro kondicionieriai.
Tarp priemonių, padedančių geriausiai išvalyti orą namuose – oro kondicionieriai
Tarp priemonių, padedančių geriausiai išvalyti orą namuose – oro kondicionieriai / „Nordis“ nuotr.

„Visų oro kondicionierių standartinėje komplektacijoje yra filtrai, sulaikantys stambiąsias ir kietąsias daleles. Renkantis oro kondicionierių svarbu atkreipti dėmesį ne tik į turimas jo funkcijas, tačiau ir į filtrų tankumą. Kuo filtras tankesnis – tuo daugiau nešvarumų, mikroorganizmų, dulkių, žiedadulkių sulaikys. Kondicionierių filtrai nėra klasifikuojami pagal klases, tačiau tankumas pastebimas plika akimi: vienuose filtruose matomi didesni tarpai, kitų tinklelis toks tankus, kad tarpelius įžiūrėti tampa sudėtinga“ – teigia bendrovės „Baltic Refrigeration Group“, atstovaujančios NØRDIS oro kondicionierius, ekspertė Inga Stanevičiūtė.

Svarbus tankumas ir aktyviosios medžiagos

Jau eksploatuojantiems oro kondicionavimo įrangą siūloma įsigyti papildomus filtrus: aktyvintos anglies, biologinius antibakterinius, katechino, sidabro jonų filtrus.

Biologinių antibakterinių filtrų paviršius padengtas biobaktericidu, todėl puikiai sterilizuoja ir surenka dulkes. Kai oras praeina pro filtrą, dulkės, bakterijos bei mikrobai prilimpa prie filtro paviršiaus, biobaktericidas sutrikdo mikrobų metabolizmą ir taip riboja jų augimą.

„Katechino filtras yra natūralus, išgaunamas iš arbatos lapų, jis pasižymi antioksidaciniu poveikiu, sterilizuoja ir efektyviai surenka dulkes, katechino filtrų bakteriostazė yra daugiau nei 95 proc.
Aktyvintos anglies filtras geriausiai sulaiko smulkias daleles ir per trumpą laiką sugeria įvairius kvapus, iki 99 proc. aplinkos bakterijų naikina sidabro jonų filtras. Visų šių filtrų veikimo principas panašus – traukiant orą, ant jų ir aktyviųjų medžiagų nusėda įvairios dulkės, kietosios dalelės, bakterijos ir tokiu būdu yra neutralizuojamos“, – aiškina I.Stanevičiūtė.

I.Stanevičiūtė pastebi, kad oro valymo funkcijų tobulinimas tapo vienu iš prioritetų, projektuojant naujausią oro kondicionavimo įrangą. Pavyzdžiui, inovatyvumu pasižyminti NØRDIS oro kondicionierių serija „Orion Pro“ turi ne tik didelio tankio grubaus mechaninio valymo filtrus, bet ir yra komplektuojami su papildomais aktyvuotos anglies ir sidabro jonų filtrais, kurie sugeria kvapus ir naikina mikroorganizmus.

„Minėtos serijos oro kondicionieriai turi ir papildomą „B.I.G Care apsaugos kompleksą“, kuris padeda palaikyti švarų ir komfortišką orą vidaus patalpose. Į vidinio oro kondicionieriaus bloko šilumokaitį yra įmontuoti ultravioletinės (UV) šviesos diodai, kurie spinduliuoja 240–280 nm bangas, veiksmingai naikinančias bakterijas, mikrobus ir kitas kenksmingas daleles, vyraujančias ore. Taip pat oro išleidimo angoje yra įmontuotas bipolinis jonų generatorius, tad nereikia jokios papildomos įrangos oro jonizavimui“, – pasakoja pašnekovė.

Kovoja su koronavirusu

Koronaviruso pandemijos metu NØRDIS inicijavo naujovę, sėkmingai įsitvirtinusią rinkoje – „Silver nano+“ filtrą, sukurtą kompanijos „Baltic Filter“. Šis filtras susideda iš keturių skirtingoms funkcijoms skirtų sluoksnių, dėl nano sidabro jonų jis sulaiko ir naikina virusus, jo efektyvumas patvirtintas Valensijos mikrobiologijos instituto.

„Moksliškai įrodyta, kad dauguma virusų ar bet kokių mikrobiologinių rūšių, įskaitant SARS-CoV-2, turi mažą atsparumą nano sidabrui, juo gali būti paveikiami net chlorui atsparūs mikroorganizmai. „Silver nano+“ daugiafunkcinio filtro antrasis sluoksnis yra padengtas nano sidabru. Dėl lėtos sidabro jonų difuzijos ši filtro dalis ne tik sulaiko, bet ir naikina virusus. Šis oro filtravimo sprendimas, unikalus viso pasaulio oro kondicionavimo įrangos rinkoje, yra išbandytas laboratorinėje aplinkoje ir jau naudojamas Lietuvos naudotojų“, – pristato I.Stanevičiūtė.

Filtrus būtina valyti

Pasitaiko, kad net moderniausius filtrus turintys oro kondicionieriai nepateisina lūkesčių, tačiau taip nutinka ne dėl jų trūkumų, o dėl naudotojų daromų klaidų. Viena banaliausių, bet pasitaikančių dažnai – pamirštama, kad kondicionieriaus filtrus reikia reguliariai plauti ir valyti.

Nevalant kondicionieriaus vidinio bloko ir filtrų, ten kondensuojasi drėgmė, kaupiasi bakterijos ir dulkės, gali atsirasti pelėsis, blogas kvapas. NØRDIS atstovė atkreipia dėmesį, kad daugelyje kondicionierių, taip pat ir NØRDIS serijų (Sirius, Altair Plus, Orion Pro), yra savaiminio automatinio valymo – dezinfekcijos aukštoje temperatūroje – funkcija, kurią galima aktyvinti kelių mygtukų paspaudimais. Tačiau tai nepakeičia mechaninio valymo, kurį naudotojui rekomenduojama atlikti pačiam.

Oro kondicionierių naudojant tiek šildymui žiemą, tiek vėsinimui vasarą, reikėtų jį išvalyti bent du kartus per metus, keičiantis sezonui.

„Filtrus reikia išimti, juos ir vidinį kondicionieriaus bloką išplauti vandeniu. Galima naudoti specialias priemones, kurios papildomai dezinfekuoja, šalina nešvarumus, naikina įvairius kvapus. Naudojamus papildomus filtrus išplauti sudėtingiau, tad juos patariama keisti 1-4 kartus per metus, atsižvelgiant į naudojimo dažnumą ir gyvenamą vietą, nes nuo to priklauso, kaip greitai filtrai užsiteršia“, – teigia I.Stanevičiūtė.

Priežastimi, dėl kurios kondicionieriai neveikia taip, kaip turėtų, gali tapti ir seniai valytas išorinis blokas, nes užsiteršęs kondensatorius gali daryti įtaką kondicionieriaus veikimui. Dėl nepakankamo išorinio bloko aušinimo gali įsijungti aukšto slėgio apsauga, kuri stabdys kondicionieriaus veikimą.

Taip pat svarbus teisingas įrangos sumontavimas ir techninis aptarnavimas. Pašnekovė pateikia pavyzdį, kai sumontavus oro kondicionieriaus sistemą trasos ilgis būna didesnis nei numatytas gaminio specifikacijoje, ir tuomet sistemoje nebepakanka už vėsinimą atsakingo šaltnešio. Esant jo trūkumui, kondicionierius neveiks efektyviai ir gali prasidėti netikėti įrangos gedimai.

„Nereikėtų oro kondicionavimo įrangos montuoti patiems, nes tam reikia specifinių žinių ir specialių įrankių. Mes pirkėjams visada rekomenduojame patikimas kompanijas, kuriose dirba sertifikuoti montuotojai, tad neverta rizikuoti tiek papildomomis išlaidomis, tiek aukšta įrangos gedimo tikimybe“, – pataria oro kondicionierių NØRDIS atstovė I.Stanevičiūtė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas