Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 10 07

Tinklaraštininkė pataria: viskas, ką reikia žinoti apie kapų tvarkymą ir tinkamiausius augalus

Apželdinimo kursų organizatorė, tinklaraštininkė Lina Liubertaitė pastebi, jog kraštovaizdžio apželdinimo mados į Lietuvą ateina lėtai, o kalbant apie kapų tvarkymą, viskas vyksta dar lėčiau.
Viržiai
Viržiai / Fotolia nuotr.

„Kapų priežiūros tradicijos mūsų šalyje yra labai stiprios, kita vertus, kapų tvarkymo mados tikrai egzistuoja. Dabar tos mados yra labai palankios ir, mano nuomone, patogios.

Šiuo metu labai madingas natūralistinis dizainas, o tai reiškia, kad auginami nereiklūs, laiko patikrinti ir ilgai gražiai atrodantys augalai, kurie yra atsparūs ligoms, kenkėjams, žiemos šalčiams. Dažniausiai tai daugiamečiai arba savaime pasisėjantys augalai“, – sako L.Liubertaitė.

Asmeninio archyvo nuotr./Apželdinimo kursų organizatorė Lina Liubertaitė
Asmeninio archyvo nuotr./Apželdinimo kursų organizatorė Lina Liubertaitė

Tiesa, savaime pasisėjantys augalai gali išdygti įvairiose vietose, todėl, kad kapas atrodytų tvarkingas, reikėtų dažniau jį lankyti ir prižiūrėti. Jeigu tam neturite laiko, labiau tiks daugiamečiai augalai, augantys tvarkingai ir „prognozuojamai“.

Tinklaraštininkė pastebi, kad nebūtinai mums reikia ryškių, stambių gėlių ar vienadienio grožio. Geriausia, kalbant apie kapų priežiūrą, orientuotis į santūrumą, estetiškumą, augalus, gražiai atrodančius visus metus.

Augalus, kurie yra auginti vazone, galima sodinti bet kuriuo šiltuoju sezono metu, netgi žydinčius.

„Rinkitės nedidelius žiedus, žalią spalvą, atkreipkite dėmesį į lapus, spyglius, augalo kero formą, kurie gali būti labai dekoratyvūs, taip pat geriausia, kad augalai būtų nereiklūs ir jums nereikėtų kas mėnesį aplink juos tūpčioti.

Stenkitės kuo mažiau auginti vienmečių gėlių, kurias reikia sodinti kiekvieną sezoną iš naujo ir keiskite jas daugiamečiais augalais“, – pataria L.Liubertaitė.

Kokie augalai tinkamiausi kapams? Tinklaraštininkė išskiria dailiais lapais pasižyminčias melsves, buksmedžius, kaulenius, kurie rudenį nusidažo raudona spalva. Ji siūlo auginti kelių rūšių augalus, kurie žydės skirtingais metų laikais – nuo pavasario iki rudens.

Labai svarbu ir tai, kad augalai nebūtų per daug aukšti ir neuždengtų antkapio, pavyzdžiui, šliaužiantys kadagiai (kurie dailiai padengia plotą), žiemės (itin atsparios, nemeta lapelių), čiobreliai, įvairūs sukulentai (perkūnropės, šilropės, iš kurių paprasta sukurti nuostabias kompozicijas), šilokai – puikus pasirinkimas.

Fotolia nuotr./Melsvė
Fotolia nuotr./Melsvė

„Štai dabar galime laukti žiedų iš rudeninių astrų. Tai nuostabus augalas, įprasta ir tradiciška, kad jie pasirenkami kapams dėl rudeninių žiedų. Astrų veislių yra pačių įvairiausių, žydinčių ryškiais žiedais, pilnavidurių ar itin smulkių pastelinių astrų žiedų, primenančių debesėlį. Dabar rudenį galite tarp jų pasodinti svogūninių gėlių, kurios nuostabiai sužydės pavasarį“, – pataria L.Liubertaitė.

Šiuo metu labai populiarūs ir viržiai, kuriuos dažnas renkasi ir gėlynui, ir kapams, kadangi šie nuostabiai ir ilgai žydi. Pasak L.Liubertaitės, viržiai labai tinka kapams, tačiau būtina žinoti, kad šiems augalams gyvybiškai būtina rūgšti dirva. Jeigu mes jos nesuteikiame, pasodiname į paprastą žemę, tuomet ilgiau metų viržiai neišgyvens. Na, o rūgščioje dirvoje jie auga labai gerai ir džiugins ilgus metus.

Drauge galima parinkti ir daugiau kitų augalų, kuriems patinka rūgšti dirva, kad augtų kartu su viržiais, pavyzdžiui, pavasarinės erikos.

123RF.com nuotr./Viržiai
123RF.com nuotr./Viržiai

Tinklaraštininkė sako, kad dabar puikus metas pasisodinti tam tikrų augalų, tačiau reikia žinoti kelias taisykles: „Pirkite augalus, kurie užauginti vazonuose, o ne iškasti iš žemės. Augalus, kurie yra auginti vazone, galima sodinti bet kuriuo šiltuoju sezono metu, netgi žydinčius. Prigijimo procentas šiuo atveju labai aukštas.

Taip yra todėl, kad jeigu augalas yra iškasamas iš dirvos ir persodinamas kitur, yra pažeidžiamos jo šaknys, jos netenka drėgmės, pačių ploniausių šaknelių, kuriomis augalas maitinasi. O jeigu jis pirktas vazone, visas šaknynas suformuojamas tame vazone, ir persodindami mes visiškai nepažeidžiame šaknų, tad galima ir žydinčius augalus persodinti rugsėjo mėnesį.“

Vida Press nuotr./Horizontalusis kadagys
Vida Press nuotr./Horizontalusis kadagys

Tinklaraštininkė sako, kad besirūpinant kapais reikėtų vengti visko, kas atrodo akivaizdžiai dirbtina. „Tai galioja ne tik gėlėms, kurios kartais atrodo provokuojamai ir nedailiai, neturi nieko bendro su ramybe ir santūrumu, bet ir kitoms detalėms, pavyzdžiui, ryškiai žaliai banguotai juostai, naudojamai atskirti žemės ir akmenėlių zoną. Suprantama, plastikas tinkamai panaudotas gali atrodyti gerai, bet reikia pasistengti, kad visa tai atrodytų estetiškai. Pavyzdžiui, tiek žvakės, tiek vazos, turi spindėti natūralumu, būti nepastebimos, o dirbtines gėles galite keisti natūraliomis džiovintomis gėlių puokštėmis“, – pataria L.Liubertaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas