Visgi, pasak namų tvarkymosi konsultantės, knygos „Tvarkos maniakės išpažintis“ autorės Giedrės Bagdonienės, palaikyti nuolatinę tvarką virtuvėje ir taip sukurti sau malonią erdvę gali būti lengviau, nei dažnai manome.
Kad netektų išmesti maisto produktų veltui
Pasak G.Bagdonienės, jei norime taupyti pinigus ir saugoti gamtos išteklius, pirmiausia turėtume planuoti dienos ar savaitės valgiaraštį, priklausomai nuo maisto gaminimo bei valgymo įpročių.
„Prieš einant į parduotuvę, vertėtų greitai peržvelgti ir įvertinti, kokio maisto turime virtuvėje bei susidaryti reikalingų produktų sąrašą, kad iš tikrųjų nusipirktume tik tai, ko reikia“, – priduria moteris.
Tačiau jei tikrai norime išvengti nebūtinų produktų pirkinių krepšelyje, geriausias būdas, pašnekovės teigimu, yra pirkimas internetu. Be to, sutaupantis laiko.
„Taip pat nereikėtų susivilioti akcijomis, pirktis maisto „juodai dienai“ ar dideliais kiekiais – nebent šeimoje daug žmonių ir turite pakankamai erdvės produktų sandėliavimui. Kitu atveju, virtuvę greitai apkrausite maistu ir sunkiau pastebėsite, ką reikėtų suvartoti“, – nurodo ji.
Nereikėtų pamiršti ir dažniau užmesti akį į šaldytuve esančių produktų galiojimo laiką, kad spėti juos suvartoti. Nes, kaip teigia G.Bagdonienė, nors dažnai galvojame, kad maistas šaldytuve yra apsaugotas nuo gedimo – tai netiesa.
Efektyvus maisto produktų sandėliavimas
Kalbant apie maisto sandėliavimą virtuvėje, G.Bagdonienė išskiria keletą pagrindinių akcentų:
Permatomi indai. „Dažnai virtuvėje turime nemažai birių produktų, kurių nelaikome šaldytuve, kaip kruopos, prieskoniai. Patogiausia juos būtų supilti į permatomus stiklinius ar plastikinius vertikalius indus, jei reikia – užklijuoti etiketes su pavadinimais.
Manau, jog kokybiški skaidrūs indai yra viena geriausių investicijų virtuvėje: jie pakankamai patraukliai atrodo, yra tinkami laikyti ne tik spintelėje, bet ir atviroje virtuvės vietoje. Tokiuose induose sandėliuojami produktai ne tik tampa tam tikra virtuvės puošmena, – tai leidžia visuomet matyti, ką turime, ir nebūna taip, kad produktai metų metus „dulka“ kažkur lentynose.
Rūšiavimas. Tam, kad suvartotume viską, ką turime, patarčiau tos pačios rūšies produktus laikyti kartu. Pavyzdžiui, turėti tam tikrus kruopų, prieskonių, arbatų ir kavos, užkandžių (pvz., džiovintų vaisių, sausainių, saldainių) skyrius – spintelėse, stalčiuose ar atvirose vietose, sudėjus į indus, – atsižvelgiant į virtuvės erdvę. Tik jokiu būdu nereikėtų laikyti maisto ant grindų.
Tvarka šaldytuve. Pasidomėkite, kokį maistą reikia laikyti šaldytuve – į jį nereikėtų dėti duonos, aliejaus, svogūnų, medaus ir visko, kas papuola. Patarčiau neperkrauti šaldytuvo maisto produktais; palaikyti jame tvarką rūšiuojant maistą.
Naudinga būtų žinoti šaldytuvo zonas (kur yra aukštesnė temperatūra, kur – žemesnė) ir pagal jas sandėliuoti produktus, atsižvelgiant į jų laikymo temperatūrą. Taip maistas ilgiau išliks šviežias ir kokybiškas.
Tuos produktus, kuriuos norime greičiau suvartoti, vertėtų išrikiuoti šaldytuvo priekyje ar sudėti į atskirą lentyną viršuje, kad mūsų akys juos matytų vos atidarius šaldytuvą.
Tad, pavyzdžiui, nors esame įpratę pieną laikyti šaldytuvo durų šoniniame laikiklyje, jį (kaip ir kitus produktus, kurie turi trumpą galiojimo laiką) reikėtų laikyti viršutinėse lentynose ir gale, kur yra pati žemiausia temperatūra.
Šoniniame laikiklyje, kur yra pati šilčiausia šaldytuvo vieta, geriausia laikyti padažus ar kitus produktus, kuriems nereikia žemiausios temperatūros.
Uždarą skyrių (kuris dažniausiai yra apačioje) reikėtų išnaudoti laikant daržoves ir vaisius, kurie negali gauti drėgmės ir oro.“
Retai naudojami produktai – kaip jų nepamiršti?
Anot G.Bagdonienės, būtų gerai, jei retai naudojamus produktus sudėtume į vieną skyrių, kuriame jie taptų dažnai naudojamais.
„Tai gali būti dėžutė, krepšelis ar koks nors indas, padėtas matomoje vietoje. Dažnai nusiperkame kažką, ką naudojame, tarkime, tik kartą metuose ar vienam patiekalui, tad sudėjus tokius produktus į vieną vietą, juos naudinga prisiminti ir apgalvoti, kaip galima būtų sunaudoti, įtraukti į valgiaraštį“, – sako pašnekovė, pridurdama, kad reikėtų vengti pirkti maisto produktų, kuriuos tikimės „kada nors“ panaudoti.
Moteris pataria, kad gali būti naudinga išsiugdyti įprotį vieną savaitę per mėnesį kasdien po 15 minučių skirti laiko virtuvėje esančių maisto produktų peržiūrėjimui, tvarkymui, jų galiojimo tikrinimui.
„Pavyzdžiui, vieną dieną peržvelgiu arbatos, kavos skyrių, kitą – kruopų, miltų ir taip toliau. Tokiu būdu laiku pastebėsime, jei koks nors produktas baigė galioti, kurį vertėtų kuo greičiau suvartoti ar panaudoti gaminant. Taip visuomet žinosime, ką turime virtuvėje, neliks užlaikytų produktų, kuriuos vėliau tektų išmesti“, – sako pašnekovė.
Valymo priemonių „optimizavimas“: kurių atsisakyti ir kaip patiems pasigaminti
Tvarkos konsultantė patikina, jog pati savo virtuvėje prieš kurį laiką turėjo gal dvidešimt skirtingų buitinių priemonių, skirtų valyti atskiroms virtuvės dalims: stalviršiams, kriauklei, spintelėms, viryklei ir t.t.
„Jei įvairūs valikliai jums atrodo patrauklūs, galite atlikti eksperimentą: įsigykite šių priemonių (žinoma, prioritetą teikiant natūralesnės sudėties) ir įvertinkite, kiek iš tikrųjų jų naudojate kasdien. Garantuoju, jog galiausiai pamatysite, kad didžiosios dalies valiklių net nesinori naudoti – kartą išbandei ir supratai, kad nereikia“, – kalba G.Bagdonienė.
Moteris pasakoja, kad šiandien jos virtuvėje teliko dvi priemonės – indų ploviklis ir universalus valymo skystis, kuris ir dezinfekuoja, paviršiams suteikia spindesio.
„Tikrai galima apsiriboti šiais produktais, bet tik su sąlyga, jei įprantame nuolatos prižiūrėti virtuvę ir susitvarkyti kuo greičiau, – pataria pašnekovė. – Jei apleidžiame tam tikras virtuvės sritis (pavyzdžiui, nenuvalome orkaitės, viryklės, stalviršių iškart po maisto gaminimo, neišplauname indų po valgymo), tada ir prireikia įvairiausių agresyvių valymo priemonių.“
Ji taip pat rekomenduoja valymo priemones papildyti eteriniais aliejais.„Į įprastą valiklį įpilkite po dešimt lašų citrinų ir arbatmedžių eterinių aliejų – toks mišinys sukuria maloniai švara kvepiantį valomąjį, dezinfekuojantį efektą.
Galite ir patys pasigaminti universalų valiklį: į purkštuvą įpilkite dvi stiklines vandens, pusę stiklinės acto, du valgomuosius šaukštus sodos ir po keletą lašų eterinio aliejaus. Suplakus šia priemone galima valyti įvairius paviršius, čiaupus“, – teigia G.Bagdonienė.
Tvarkymosi virtuvėje patarimai
Riboti laiką. „Jei norime, kad mums iš tikrųjų sektųsi lengvai prižiūrėti tvarką virtuvėje ir palaikyti švarą be didelių pastangų, rekomenduoju išsiugdyti įprotį mobiliajame telefone nusistatyti laiko limitą tvarkymuisi.
Pavyzdžiui, jei reikia sutvarkyti virtuvę po vakarienės, pasakau sau, per kiek laiko galėčiau ar norėčiau tai padaryti. Tarkime, jei galvoju, kad reiks mažiausiai 15 minučių, nusistatau trečdaliu mažiau – 10 minučių. Mažinkite laiką tvarkymuisi ir neleiskite jo skirti sau daug. Tad jei atrodo, kad išimti indus iš indaplovės ir juos iššluostyti užtruks 8 minutes, nusistatykite penkias.
Taip neretai žmonės nustemba, kai pamato, kad ir per trumpesnį laiką spėja daug sutvarkyti. Tokiu būdu tvarkymasis lengviau tampa įpročiu.
Neapleisti. Geriausias būdas palaikyti nuolatos švarią virtuvę ir nepaversti tvarkymosi kančia – kaskart susitvarkyti po maisto gaminimo, valgymo. Tad po pusryčių, pietų ar vakarienės nuvalykite stalviršius, išplaukite indus, pavalykite grindis. Taip sutaupysite daug laiko ir pastangų, o virtuvėje bus visuomet maloni švara.
Palaikyti šluosčių švarą. Kasdien keiskite rankšluostuką, skirtą nusausinti indus ar rankas, – tokios smulkmenos sukuria visai kitą nuotaiką, sukuria švaros pojūtį. Jei turite indaplovę, kiek įmanoma dažniau plaunant indus kartu įdėkite plauti kempinę. Visas šluostes, kempines laikykite nepermatomoje talpoje ar įrenkite specialią vietą (pavyzdžiui, po kriaukle) joms sudėti. Juk iš esmės, tai nėra mūsų virtuvę puošiantis akcentas.
Kviesti padėti. Virtuvė – visos šeimos vieta. Tad geriausia susitarti, kad ne tik moteris (kaip vis dar yra įprasta), bet ir kiti šeimos nariai prisidėtų tiek prie maisto gaminimo, tiek prie virtuvės tvarkymo.
Mylėti virtuvę. Susikurkite tokią virtuvės erdvę, kurioje tikrai gera būti. Jei įmanoma, organizuokite tiek maisto produktų, tiek įrankių, indų laikymo sistemą, kuri būtų jums patogi. Pagalvokite, ką galite pakeisti, kad tvarkymasis ir maisto gaminimas teiktų kuo daugiau džiaugsmo ir sukeltų kuo mažiau rūpesčių“, – rekomenduoja G.Bagdonienė.