Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 10 19

Trys lysvės po virtuvės langu: ką verta pasodinti darže?

Sodas – ne vien gėlės ir dekoratyviniai krūmai. Tai plotas, kuriame verta auginti ir kultūrinius augalus. Šviežios daržovės ir kvepiančios prieskoninės žolelės yra maistinių medžiagų lobynas bei neišsenkantis kulinarinių idėjų šaltinis.
Trys lysvės po virtuvės langu: ką verta pasodinti darže?
Trys lysvės po virtuvės langu: ką verta pasodinti darže? / Shutterstock nuotr.

Kelios lysvės daržovių po virtuvės langu ne tik paįvairins mūsų valgiaraštį, bet ir pagelbės finansiškai. Patikrinkite, kokias daržoves verta auginti darže. Puikias daržovių sėklas įsigyti galite čia.

Savos daržovės – kodėl?

Prie namų pasodintas net ir mažas daržas turi aibę privalumų. Visiems aišku, kad sveikiausi patiekalai – tie, kurie pagaminti iš šviežių, ekologiškų daržovių, o ne iš perlaikytų.

Pačių įsirengtame darže galime naudoti natūralius tręšimo ir augalų apsaugos metodus. Dar daugiau: valgydami sveikus produktus, galime būti tikri, kad rūpinamės savo ir artimųjų sveikata.

Shutterstock nuotr./Trys lysvės po virtuvės langu: ką verta pasodinti darže?
Shutterstock nuotr./Trys lysvės po virtuvės langu: ką verta pasodinti darže?

Geriausia rinktis pagrindines daržoves, kurias kiekvieną dieną vartojame savo virtuvėje. Šioje vietoje būtina paminėti morkas, petražoles, svogūnus, porus ir salierus, salotas, burokėlius ir kopūstines daržoves.

Pradedantiesiems siūlomos mažiau pastangų reikalaujančios rūšys, kurioms nepakenks ir keletas priežiūros klaidų. Pradžiai siūlomi visų rūšių ridikai, salotos, svogūnų laiškai, krapai, šparaginės pupelės, burokėliai, špinatai, cukinijos ir agurkai.

Įdomu tai, kad derlių galima rinkti ir žiemą, o daržovės mums suteiks reikiamą vitaminų ir mineralinių druskų kiekį. Atsparios daržovės yra šios: lapiniai kopūstai, briuseliniai kopūstai ir salotinės sultenės, kurias galima rinkti net ir pasnigus.

Kaip sėkmingai užsiauginti daržovių nuosavame darže?

Auginant daržoves savo daržuose, geriausia vadovautis senomis, išbandytomis taisyklėmis. Omenyje, žinoma, visų pirma turima sėjomaina ir mišrus sodinimas.

Norėdami gerai suplanuoti savo lysves, turime įsisavinti pagrindines žinias. Visų pirma, daržovės skiriasi priklausomai nuo maisto medžiagų iš dirvožemio pasiėmimo laiko ir kiekio. Bendrai jos skirstomos į tris rūšis: daržovės, reikalaujančios daug, vidutiniškai ir mažai priežiūros.

Vadovaudamiesi šiuo skirstymu, sodinimą pradedame nuo tų, kurioms labiausiai reikia derlingos žemės ir baigiame tomis, kurioms dirvožemio rūšis ne itin svarbi. Tokiu būdu optimaliai išnaudojame dirvožemio išteklius.

Mišrus daržovių sodinimas, kurio atveju išnaudojama tarpusavio augalų sąveika, leidžia mažinti naudojimų cheminių medžiagų kiekį, užtikrinti ekologišką daržovių apsaugą nuo ligų ir kenkėjų. Be to, mišrus augalų sodinimas leidžia didinti jų įvairovę ir geriau išnaudoti sodo paviršių.

Daržovės – irgi gražios

Daugelis žmonių, galvodami apie daržą, prieš akis turi iškasinėtas lysves ir komposto krūveles. Vis dėlto tik nuo mūsų priklauso, kaip mūsų sodas atrodys.

Sėklų gamintojai teikia įvairiausius pasiūlymus, patiekdami vis naujų, skanių ir gražiai atrodančių daržovių rūšių.

Puikus įdomių ir įvairiarūšių daržų pavyzdys yra tradiciniai kaimo daržai. Juose daržovės puikiai dera su nedaug priežiūros reikalaujančiais daugiamečiais augalais ir vienmetėmis gėlėmis.

Dekoratyviniai augalai ne veltui auginami kartu su kultūriniais augalais. Žiedai pritraukia apdulkinančius vabzdžius ir atgraso kenkėjus. Vos keli serenčių ar medetkų krūmai padeda atsikratyti dirvos nematodų. Mėta, iš kurios gaminame gėrimus, atgraso skruzdes. Nasturtos veikia tarsi klijai amarui, taigi jos puikiai apsaugos mūsų derlių.

Savo daržo auginimas suteikia daug džiaugsmo. Niekas neatstos to nepakartojamo jausmo, kai matome dygstančias sėklas, o vėliau – ir prinokusius vaisius. Pirmas derlius – tai akivaizdus įrodymas, kad gerai pasirūpinome savo augalais, ir atlygis už jiems pašvęstą laiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas